ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βιέννη: οι 5 θέσεις του Τσίπρα στη μίνι Σύνοδο για το προσφυγικό

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη μίνι Σύνοδο για την προσφυγική κρίση, που συγκάλεσε το Σάββατο στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, συμμετέχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις πέντε βασικές του θέσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, στη Σύνοδο με θέμα: «Η μετανάστευση κατά μήκος της βαλκανικής οδού», συμμετέχουν ηγέτες από συνολικά 10 χώρες: Ο καγκελάριος της Αυστρίας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Σκοπίων, Σερβίας και Σλοβενίας, καθώς επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η κεντρική θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έχει διατυπωθεί στις μέχρι τώρα επαφές του Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι χωρίς βοήθεια, αλληλεγγύη και επιμερισμό ευθυνών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το παγκόσμιων διαστάσεων προσφυγικό.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός απευθύνει κάλεσμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση παρά το πολιτικό κόστος, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου ότι διαφορετικά θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ένωσης.

Η Ελλάδα τόσο μέσω των παρεμβάσεων του Πρωθυπουργού όσο και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις, θέτει επιτακτικά την ανάγκη για:

  • Άμεση επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων
  • Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης για επιστροφές
  • Άμεση αύξηση των στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το Άσυλο (EASO) για στήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου στην χώρα μας
  • Ενίσχυση συνεργασίας με την Frontex τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι οι παράνομες οδοί έχουν κλείσει και έχουν αντικατασταθεί με νόμιμες
  • Άμεση εφαρμογή της απόφασης για Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή

Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο


Συγκεκριμένα, η Αθήνα ζητά αποτελεσματική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και αναδεικνύει επιτακτικά την ανάγκη για εντατικοποίηση της μετεγκατάστασης και κατάργηση των παράνομων μεταναστευτικών οδών και την αντικατάσταση τους με νόμιμες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι δύσκολη, αλλά απαραίτητη, για την αντιμετώπιση τόσο των παράνομων δικτύων διακίνησης, όσο και των ξενοφοβικών αντιλήψεων, όπως αυτές που θεωρούν ότι το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί πολυτέλεια και υποστηρίζουν τις επαναπροωθήσεις στη θάλασσα.

Ο Πρωθυπουργός και από την παρουσία στη Νέα Υόρκη κάλεσε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τηρήσουν άμεσα τις υποχρεώσεις του και να επισπεύσουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα.
Επίσης, για την ελληνική κυβέρνηση, η συνεργασία με τη Frontex πρέπει να συνεχιστεί και στο Αιγαίο και στα βόρεια σύνορα, διότι αυτό είναι ένα μήνυμα πως δεν υπάρχουν παράνομοι διάδρομοι από την μεριά των βορείων συνόρων και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στα κυκλώματα παράνομης διακίνησης.

Στο θέμα του ασύλου η Ελλάδα θέτει το ζήτημα της επάνδρωσης της Υπηρεσίας Ασύλου με στελέχη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης Ασύλου (EASO). Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι η Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα αυτή την στιγμή δέχεται τον τέταρτο μεγαλύτερο φόρτο παγκοσμίως, ενώ η ίδια Υπηρεσία μέχρι πριν τρία χρόνια δεχόταν σχεδόν μηδενικές αιτήσεις ασύλου. Όπως έκανε και στην άτυπη Σύνοδο της Μπρατισλάβας, η ελληνική πλευρά αιτείται συνεχώς την έλευση στελεχών από την EASO, καθώς η διαδικασία παροχής ασύλου απαιτεί προσοχή και σωστό μηχανισμό.

Οι θέσεις που εκφράζει γενικότερα η ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και σε διεθνές πλαίσιο, αφορούν στην:

  • Αύξηση της υποστήριξης προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες
  • Αύξηση των επιστροφών ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και της επανεγκατάστασης και επαναπροώθησης όλων εκείνων που την χρειάζονται
  • Αύξηση της συνεργασίας ασφάλειας εναντίον των δικτύων διακινητών
  • Αύξηση των πρωτοβουλιών αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης

Αβραμόπουλος: H αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ

Η αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ, η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης χρειάζεται κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση, τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στην αυστριακή Καγκελαρία για Σύνοδο.

Είπε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική, και τόνισε ότι είναι ώρα να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την μεταναστευτική πρόκληση, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Σημείωσε, ακόμα, ότι το αποτέλεσμα των συζητήσεων που γίνονται και που θα ακολουθήσουν πρέπει να είναι η επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ μας και οι απελπισμένοι άνθρωποι να τύχουν αντιμετώπισης με ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια. Τέλος, υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα είναι βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης