ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Από τις ΗΠΑ στη Βιέννη με το βλέμμα στο προσφυγικό

Αλ. Τσίπρας: Από τις ΗΠΑ στη Βιέννη με το βλέμμα στο προσφυγικό
Eurokinissi

Στην Βιέννη βρίσκεται από το βράδυ ο πρωθυπουργός για την έκτακτη Σύνοδο που διοργανώνει ο αυστριακός καγκελάριος για το μεταναστευτικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε στην Βιέννη αεροπορικώς από την Νέα Υόρκη έχοντας στις αποσκευές του την κατεύθυνση της κυβέρνησής του για το μεταναστευτικό όπως την αποτύπωσε σε όλες τις παρεμβάσεις του στον ΟΗΕ καθώς και στις επαφές που είχε με ξένους αξιωματούχους και ηγέτες κατά την πενθήμερη παρουσία του στις ΗΠΑ.

Στην Νέα Υόρκη έγινε μία στοχευμένη προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση να διεθνοποιήσει το προσφυγικό και να ζητήσει συλλογικές απαντήσεις και λύσεις στην αντιμετώπισή του. Προς τούτο ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε αρκετές φορές εν είδει προειδοποίησης πως εάν η μεταναστευτική κρίση δεν αντιμετωπιστεί συλλογικά σε παγκόσμιο επίπεδο τότε θα αυξηθούν οι ξενοφοβικές και εθνικιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Χτυπώντας μ’ αυτόν τον τρόπο και ένα καμπανάκι κινδύνου στην Γερμανία όπου το 2017 θα γίνουν εκλογές με την Καγκελάριο Μέρκελ να έχει ήδη στοχοποιηθεί από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας για την γενναιόδωρη πολιτική της στο μεταναστευτικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας προτού αναχωρήσει από τις ΗΠΑ συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ο οποίος ευχαρίστησε την Ελλάδα για την διαχείριση του προσφυγικού κι επανέλαβε στον πρωθυπουργό ότι εντυπωσιάστηκε από την εθελοντική διάθεση των κατοίκων της Μυτιλήνης την οποία και διαπίστωσε ο ίδιος όταν επισκέφθηκε το νησί.

Από την πλευρά του και ο έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την βοήθειά του στην προσπάθεια να αναδειχθεί το μεταναστευτικό ως διεθνές ζήτημα. Στάθηκε δε στις ειδικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προβλήματος όταν φράγματα και σύρματα και τείχη σηκώθηκαν σε άλλες χώρες.

Ως ήταν φυσικό με τον κ. Μουν συζητήθηκε και το Κυπριακό. «Οι λύσεις όμως δεν μπορούν να σχετίζονται με την παρουσία ξένων στρατευμάτων . Πρόκειται για πρόβλημα κατοχής και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Μπαν Κι Μουν τόνισε ότι την Κυριακή υπάρχει τριμερής προγραμματισμένη συνάντηση με τις δύο κοινότητες σε μία ακόμη προσπάθεια να εξευρεθεί λύση. Μνεία έγινε στην συνάντηση αυτή και για το Σκοπιανό με την ελληνική πλευρά να επαναλαμβάνει ότι τάσσεται υπέρ μίας λύσης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση από όλους.

Παράλληλα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Νέα Υόρκη επαφές με επενδυτές είχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προσπαθώντας να πείσει για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. Ο κ. Χουλιαράκης είδε εκπροσώπους των funds Alden Global Capital LLC, Amber Capital LP, Caravel Management LLC, Cleargate Capital LLC, Fred Alger Management Inc, Knighthead Capital Management LLC, Oaktree Capital Management LP, SkyBridge Capital LLC, Soros Fund Management LLC, Timessquare Capital Management LLC, Tudor Investment Corporation, Goldman Sachs, Bank of America-Meryll Linch, Discovery Investment.

Η αίσθηση που αποκόμισε η ελληνική πλευρά είναι πως υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα αρκεί να σταλούν θετικά μηνύματα για την ανάκαμψη της οικονομίας κάτι που ασφαλώς συνδέεται και με τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και την έξοδο της χώρας στις αγορές.