ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό και «8» στην ατζέντα Τσίπρα - Ερντογάν

Προσφυγικό και «8» στην ατζέντα Τσίπρα - Ερντογάν

Το θέμα των οκτώ τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο από τις ελληνικές αρχές, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες και των δύο πλευρών έγινε σε καλό κλίμα. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι κράτησε περίπου δύο ώρες.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται με βάση όσα προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο ώστε η έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης να είναι σύμφωνη με όσα ισχύουν και να μην είναι προσβλητέα.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με το πραξικόπημα είπε στον Τούρκο πρόεδρο πως «χαίρομαι που σας βλέπω καλά, ήταν μία δύσκολη περιπέτεια για την χώρα σας, εμείς ως κυβέρνηση από την αρχή εκφράσαμε αλληλεγγύη στην νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνησή σας και στην σταθερή δημοκρατία.

Προχωρώντας πάντως σε μία γενική διαπίστωση που δεν αφορούσε τους οκτώ Τούρκους ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να σχολίασε ότι εμπλεκόμενοι στα πραξικοπήματα δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν πάντως το προσφυγικό για το οποίο επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας . Ο κ. Ερντογάν φέρεται να είπε ότι η συμφωνία εξαρτάται και από την σχέση των δύο μερών και ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για μείωση των προσφυγικών ροών.

Η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι υποστηρίζει το ζήτημα της βίζας που θέτει η Άγκυρα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί από ΕΕ όπως επίσης και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας υπό προϋποθεση ότι θα εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στον οδικό χάρτη.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα ασφάλειας και τόνισε ότι πρέπει να εξευρεθεί μία λύση σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις μας για αποχώρηση των στρατευμάτων από νησί.

Γενικώς για το Κυπριακό διαπιστώθηκε ότι είναι μία διαδικασία που σημειώνει πρόοδο αλλά ακόμη υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Ο πρωθυπουργός συναντάται το πρωί με τον Ιρανό Πρόεδρο Ραχανί και αργότερα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ