ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Μπρατισλάβας: Νέο όραμα χρειάζεται η Ευρώπη, λέει ο Τσίπρας

REUTERS/Yves Herman

Την «επανεκκίνηση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit επιχειρούν την Παρασκευή οι ηγέτες των 27 αρχηγών κρατών της ΕΕ, στη Σύνοδο της Μπρατισλάβα, με την προσδοκία να στείλουν ένα «καθαρό μήνυμα ότι η ΕΕ παραμένει δυνατή και ικανή να φτάνει σε συμφωνίες και να επιφέρει βελτιώσεις στην καθημερινότητα τον πολιτών της».

Στην ανάγκη της Ευρώπης για ένα νέο όραμα για την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και την ευημερία για όλους τους πολίτες της, επεσήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο της ΕΕ, τονίζοντας με νόημα πως «σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να συνεχίσει να υπνοβατεί προς τη λάθος κατεύθυνση».

«Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα και μια συμπαγή ατζέντα για αλλαγή . Χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη, με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους, για τους νέους της και όλους τους πολίτες της. Μια Ευρώπη που να μπορεί να διαχειρίζεται τη μετανάστευση αποτελεσματικά και με ανθρωπιστικό τρόπο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

REUTERS/Leonhard Foeger

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η σημερινή Σύνοδος της Μπρατισλάβα είναι η πρώτη συζήτηση μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και εξέφρασε την ελπίδα του «ότι θα βρούμε ένα κοινό βήμα, ένα θετικό βήμα».

Μέρκελ: Δεν μπορούμε να λύσουμε σε λίγους μήνες προβλήματα χρόνων

REUTERS/Guido Bergmann/BPA/Handout via Reuters

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε, η κατάσταση είναι κρίσιμη», είπε προσερχόμενη στη Σύνοδο η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και σημείωσε πως «χρειάζεται να κάνουμε πρακτικά βήματα στον τομέα της άμυνας, της καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Συνέστησε πάντως υπομονή, λέγοντας πως «δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων όπως είναι η ανεργία, η τρομοκρατία και το αυξανόμενο κύμα των μεταναστών».

Ολάντ: Να δώσουμε ελπίδα στους νέους

REUTERS/Yves Herman

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να υπερασπίσει τον εαυτό της και θέλουμε τη Γαλλία μέσα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τον οποίο «η ατζέντα των συνομιλιών θα αφορά την ασφάλεια, την προστασία της Ευρώπης, την προετοιμασία για το μέλλον και το να δώσουμε ελπίδα για τους νέους».

Γιούνκερ: Χρειαζόμαστε ενότητα

«Η σημερινή σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας. Χρειαζόμαστε ενότητα ώστε η Ευρώπη να μπορεί να λειτουργεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο στη Μπρατισλάβα.

REUTERS/Yves Herman

Στο κάστρο της Μπρατισλάβας οι 27

Τους ηγέτες των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ υποδέχεται στο κάστρο της Μπρατισλάβας, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit.

REUTERS/Leonhard Foeger

«Θέλουμε όλοι να δείξουμε ενότητα και ελπίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα είμαστε σε θέση να ετοιμάσουμε έναν οδικό χάρτη για τα πιο βασικά θέματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, λίγο πριν αρχίσει να υποδέχεται τους αρχηγούς των 27.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε σε θέματα που μας ενώνουν παρά σε αυτά που μας χωρίζουν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σλοβακίας και υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μίροσλαβ Λάιτσακ, σημειώνοντας πως τα θέματα που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη Σύνοδο είναι «η ασφάλεια, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η καλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες, ίσως και ο ρόλος της ΕΕ ως παγκόσμιος παίκτης».

REUTERS/Yves Herman

«Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε για να βρούμε λύσεις και να δώσουμε τον οδικό χάρτη για το μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, προσθέτοντας ότι «ξεχνάμε πως η Ευρώπη είναι και η καθημερινή ζωή των πολιτών της».

«Περιμένω μια ειλικρινή συζήτηση για τα μεγάλα θέματα όπως είναι το προσφυγικό, η ασφάλεια και το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχυθούν οι αρχές της αλληλεγγύης.

«Οι προτεραιότητες είναι η ασφάλεια, το θέμα της μετανάστευσης και η οικονομική κρίση και δεν έχουμε άλλη λύση παρά να ασχοληθούμε με αυτές», δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε προσθέτοντας ότι θα δουλέψουμε στενά με τη Βρετανία κατά τη διαδικασία του Brexit.

«Αποστολή μας σήμερα είναι να σχεδιάσουμε τον δρόμο μπροστά για την ΕΕ», δήλωσε ο εσθονός πρωθυπουργός Ταάβι Ρόιβας, ενώ από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε: «Είχαμε πάντα διαφορές, όταν ξεκινήσαμε με έξι χώρες είχαμε διαφορές επίσης και με τους 28».

«Όλες αυτές οι χώρες έχουν ένα συμφέρον στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε μια πιο ασφαλή Ευρώπη, στο να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, όλοι έχουν συμφέρον στην οικονομική συνεργασία για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας», συνέχισε και εκτίμησε πως «είναι οι Βρετανοί που θα πιέσουν το κουμπί στο τέλος... Νομίζω ότι είναι κρίμα να έχουμε μια σύνοδο κορυφής χωρίς τη Βρετανία καθώς είναι ακόμη μέλος. Αν αποφασίσουν να φύγουν, τότε θα το συζητήσουμε».

Τρία είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ, πλην της Βρετανίας, σήμερα στην Μπρατισλάβα: Ασφάλεια-Άμυνα, Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, Οικονομία.

REUTERS/Yves Herman

Καθώς όμως τα κράτη-μέλη έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε αυτά τα τρία θέματα, κύριο ζητούμενο είναι να υπάρξουν συγκλίσεις. Ήδη κορυφαίοι θεσμικοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έστελναν με παρεμβάσεις τους τις τελευταίες ημέρες μηνύματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου έλεγε ότι «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε» και πρότεινε ανάλογα εργαλεία. Από την άλλη, ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμιζε στη Le Monde, ότι το χειρότερο για την Μπρατισλάβα θα είναι να μη βγει κανένα αποτέλεσμα.

Η προσέγγιση, στα ζητήματα αυτά, των Αθηνών έχει -σύμφωνα με το ΑΠΕ- στη βάση της τις θέσεις που συνδιαμόρφωσαν και υιοθέτησαν με τη Διακήρυξή τους οι 7 ηγέτες του Μεσογειακού Νότου την περασμένη Παρασκευή -και τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε στην Άγκελα Μέρκελ στη χθεσινή τους τηλεφωνική συνομιλία- προστίθενται όμως και νέα στοιχεία. Συγκεκριμένα:

Ασφάλεια-Άμυνα

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι κάθε βήμα ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της εσωτερικής ασφάλειας, πρέπει να συνοδεύεται από μια ουσιαστική αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και του διεθνούς ρόλου της ΕΕ. Δηλαδή, να λειτουργήσει η ΕΕ ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου και να συμβάλλει θετικά στην διευθέτηση των περιφερειακών κρίσεων.

Επισημαίνεται ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην Αθήνα, με πιο χαρακτηριστική την επισήμανση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολαντ, ότι σε μια περίοδο διεθνών ανακατατάξεων, η αναβάθμιση της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία και -το πιο σημαντικό- αφορά ιδιαίτερα τον χώρο της Μεσογείου.

Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

Σε αντίθεση με τη γνωστή και μη εποικοδομητική στάση που επέδειξαν ιδιαίτερα στο αποκορύφωμά του και έκτοτε οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αναφορικά με την αντιμετώπιση-διαχείριση της πρόκλησης του προσφυγικού, επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η άποψη που υποστηρίζει την επίλυση του προσφυγικού στην βάση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη και της δίκαιης κατανομής των βαρών της προσφυγικής κρίσης. Υπάρχει και εδώ έδαφος από την Διακήρυξη της Αθήνας.

Επιπλέον, την Τετάρτη και ο κ. Γιούνκερ συνέκλινε προς αυτή την άποψη, μιλώντας για την ανάγκη για αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων, καθώς και τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ, συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης.

REUTERS/Yves Herman

Οικονομία

Βασικά σημεία που θα τεθούν τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από ηγέτες άλλων χωρών, είναι ο διπλασιασμός του 'πακέτου Γιούνκερ', η μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη, η σύνδεση της ανάπτυξης με την κοινωνική συνοχή, η διέξοδος προς μια πιο κοινωνική Ευρώπη, με μέτρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Μπρατισλάβα

  • 09:00-09:30 'Αφιξη στον χώρο της Συνόδου (Κάστρο Μπρατισλάβας) και υποδοχή από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας
  • 10:00-12:30 1η συνεδρία εργασιών
  • 12:45-13:00 Οικογενειακή φωτογραφία
  • 13:30-15:00 Ανεπίσημο γεύμα
  • 15:00-15:30 Επίσκεψη στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβας
  • 16:00-18:00 2η συνεδρία εργασιών
  • 18:30-19:30 Συνέντευξη Τύπου / Ενημέρωση Απεσταλμένων Συντακτών
  • Αναχώρηση για Αθήνα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης