ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης προς Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Μητσοτάκης προς Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βολοντίμιρ Ζελενσκι 

(Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει παρούσα στην υποστήριξη της Ουκρανίας και αυτό διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι του Σαββάτου (22/2).

Την ώρα που οι ΗΠΑ δείχνουν να πιέζουν καθημερινά όλο και περισσότερο τον Ουκρανό πρόεδρο για να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά, ενώ ταυτρόχρονα Τραμπ και Πούτιν βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη λήξη του πολέμου χωρίς το Κίεβο, αλλά και την ΕΕ στο τραπέζι, ο Έλληνας πρωθυπουργός στηρίζει τις αποφάσεις της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τελευταίες διπλωματικές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το αποδεκτό για αυτήν ειρηνευτικό πλαίσιο και ότι τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ακόμα τον Ζελένσκι ότι θα συμμετάσχει τη Δευτέρα (24/2), στην τηλεδιάσκεψη ηγετών που οργανώνει το Κίεβο για τη συμπλήρωση τριών ετών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Ευχαριστούμε Έλληνες - Σταθερή η στάση σας»

Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος λίγο αργότερα προχώρησε σε μία ανάρτηση στο X, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον ελληνικό λαό για την υποστήριξή του και τη σταθερή στάση της ελληνικής κυβέρνησης προς την καταδίκη της επιθετικότητας.

«Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ευχαρίστησα για την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία από την αρχή της πλήρους εισβολής της Ρωσίας.

Εκτιμούμε βαθύτατα την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, τη σταθερή στάση της Ελλάδας στην καταδίκη της επιθετικότητας και τη δέσμευσή της στην αρχή: «Τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, τίποτα για την Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη». Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης.

Συζητήσαμε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τα κοινά ευρωπαϊκά έργα, τις εγγυήσεις ασφαλείας και την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων.

Υπολογίζω στην κοινή μας εργασία σε σημαντικές πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της μη μόνιμης συμμετοχής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας».

Ο Ζελένσκι δεν είναι έτοιμος να υπογράψει

Την ίδια ώρα, ο Ζελένσκι «δεν είναι έτοιμος» να υπογράψει μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα τους προσφέρει προνομιακή πρόσβαση στα ορυκτά της χώρας, δήλωσε σήμερα Σάββατο (22/2) στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο θέμα.

«Ο πρόεδρος δεν είναι έτοιμος να δεχτεί το έργο στην τρέχουσα μορφή του. Εξακολουθούμε να προσπαθούμε διαρκώς να κάνουμε αλλαγές και με εποικοδομητικό τρόπο», εξήγησε η πηγή.

Χθες Παρασκευή, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς δήλωσε ότι ο Ζελένσκι θα συμφωνήσει «πολύ σύντομα» να υπογράψει μια συμφωνία για την εξόρυξη ορυκτών της χώρας του.

Ο Ζελένσκι απέρριψε το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διαθέσει η Ουκρανία ορυκτό πλούτο αξίας 500 δισεκ. δολαρίων για να αποπληρώσει την Ουάσινγκτον για τη βοήθειά της, λέγοντας ότι το ποσό που έχει παρασχεθεί μέχρι τώρα δεν πλησιάζει καν αυτό το νούμερο.

Διαφωνεί επίσης επειδή στη συμφωνία δεν παρέχονται συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας.

ΗΠΑ προς ΟΗΕ: Σχέδιο για τερματισμό του πολέμου

Εν τω μεταξύ, σχέδιο απόφασης που προτρέπει σε «ταχύ τερματισμό» του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς αναφορά στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προωθούν προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση ου ΟΗΕ οι ΗΠΑ. Αυτό ανέφεραν διπλωματικές πηγές με την ψηφοφορία να διεξάγεται την Δευτέρα (24/2) ημέρα που συμπληρώνονται τρία χρόνια από την έναρξη του πολέμου.

Το αμερικανικό κείμενο που αποτελείται από 65 λέξεις αναμένεται να προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων, οι οποίοι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με το τετελεσμένο ενός αμερικανορωσικού διαλόγου για την Ουκρανία.

«Ένα μινιμαλιστικό κείμενο σαν αυτό, που δεν καταδικάζει την ρωσική επίθεση ή δεν κάνει αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, μοιάζει με προδοσία προς το Κίεβο και συνιστά χαμηλό κτύπημα για την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς επίσης και περιφρόνηση των αρχών του πυρήνα του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκάουαν του International Crisis Group.

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πίεση επί του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το σχέδιο της απόφασης «προτρέπει σε ταχύ τερματισμό του πολέμου και σε μία βιώσιμη ειρήνη ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία». Είναι μία «λακωνική» διατύπωση πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα κείμενα της Γενικής Συνέλευσης που υποστήριζαν την Ουκρανία καταδικάζοντας την ρωσική εισβολή.

Νέα συνάντηση ΗΠΑ - Ρωσίας το επόμενο διάστημα

Παράλληλα, την ώρα του «αποκλεισμού» της ΕΕ και του Κιέβου από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί κατά τις δύο επόμενες εβδομάδες. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο RIA. Η συνάντηση θα διεξαχθεί σε τρίτη χώρα, διευκρίνισε ο Ριαμπκόφ.