"Ψαλίδισε" τις ελπίδες για μεγάλη απομείωση του χρέους ο Δραγασάκης
«Κόφτη» στις προσδοκίες, που έχει καλλιεργήσει εδώ και μήνες το Μαξίμου και επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ για την επίτευξη μεγάλης απομείωσης του χρέους, βάζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Αποκάλυψε πως υπάρχουν σκέψεις να μπει όριο για τον προσδιορισμό του χρέους στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, ο οποίος τοποθέτησε την επίλυση του χρέους σε σύντομο χρονικό διάστημα και η οποία μάλιστα θα σημάνει την "απογείωση της ανάπτυξης". Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης δεν υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενη αντίδραση του Μαξίμου ή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος για τις δηλώσεις Δραγασάκη.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όμως, εξέφρασε διαφορετική άποψη: "Δεν θεωρώ, λοιπόν, εύκολο να πετύχουμε μεγάλη από μείωση του χρέους μόνο για την Ελλάδα χωρίς να απομειωθεί και το δικό τους χρέος (σ.σ. των δανειστών)", είπε, προκαλώντας ποικίλα σχόλια για το κατά πόσο ταυτίζονται οι απόψεις του με αυτές του πρωθυπουργού. "Άρα, η θέση που είχα από τότε και διατηρώ είναι ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε τώρα, πρέπει να κερδίσουμε, να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε να διεκδικήσουμε τώρα, να έρθουμε ει δυνατόν, έστω και στο ίδιο επίπεδο μακάρι και καλύτερο από τους άλλους, ούτως ώστε από κοινού και με άλλες χώρες να διεκδικήσουμε την ιδέα αυτή ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους που αυτή να είναι ριζική και να είναι και για όλους και για μας και για τις άλλες χώρες. Δεν ξέρω πώς το διατύπωσα τότε, αλλά εν πάση περιπτώσει τώρα που μιλάμε...".
"Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει με μια φωνή, δεν θα έρθει με δύο. Δεν θα έρθει με τη φωνή του κυβερνητικού ρεαλισμού και των υπεύθυνων αποφάσεων", σχολίασε μετά το τέλος της ομιλίας του Γιάννη Δραγασάκη ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης.
"Είναι αναγκαίο να αλλάζει κανείς άποψη", σχολίασε πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχετικά με την εικόνα που είχε καλλιεργήσει επί μακρόν η κυβέρνηση.
Στην πρώτη συνεδρίαση της υποεπιτροπής της βουλής για το «θέμα του χρέους και την απομείωση του», ο Γιάννης Δραγασάκης τάχθηκε υπέρ μιας συνολικής ευρωπαϊκής λύσης και πρόσθεσε: «Δεν είναι βέβαιο ότι θα τελειώσει σύντομα το θέμα του χρέους, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που ο χρόνος επίλυσης του δεν συμβαδίζει με το πολιτικό χρόνο των κυβερνήσεων». Πρόσθεσε δε, ότι «ακόμα και να έρθουν όλα πολύ ευνοϊκά πάμε σε μια διαδικασία που πάει πέρα από το 2018».
Άφησε δε, έμμεσες αιχμές κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Επιτροπής Αλήθειας που η ίδια είχε συστήσει, λέγοντας ότι δεν είχε το κύρος και την συναίνεση των κομμάτων για να παράξει αποτελέσματα.