Αναβολή...μέχρι νεωτέρας του σημερινού Euroworking Group
Η αισιοδοξία που εξέφραζαν μεσοβδόμαδα επί ελληνικού εδάφους κοινοτικές πηγές για την πιθανότητα το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ τελικώς δεν επαληθεύεται.
Πριν λίγο ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες πως το προγραμματισμένο για σήμερα EuroWorking Group το οποίο θα εξέταζε την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και θα συνέτασσε την έκθεση προόδου που θα συζητιόταν στο Eurogroup αναβλήθηκε λόγω έλλειψης «σαφήνειας» (clarity).
Ενδεχομένως να υπάρξει τηλεδιάσκεψη των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της ευρωζώνης μέσα στο Σαββατοκύριακο με την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, για το θέμα των πλειστηριασμών στην α' κατοικία, για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τις αλλαγές στις 100 δόσεις.
Κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα υποστηρίζοντας πως η σύγκληση του EWG δεν ήταν προκαθορισμένη.
Μπορεί πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει τις διαβουλεύσεις με τους πιστωτές μέχρι να βρεθεί έντιμος συμβιβασμός, ειδικά στο όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ωστόσο οι υποχωρήσεις των εταίρων είναι οριοθετημένες και το χρονοδιάγραμμα αυστηρό.
Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece μέσα στην εβδομάδα ο Επίτροπος επί των Οικονομικών της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί είχε ξεκαθαρίσει πως εάν δεν επιλυθούν τα 3- 4 εκκρεμή ζητήματα από το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, «η συμφωνία στο Eurogroup θα είναι πιο δύσκολη».
Αυτό το κλίμα αναμένεται να εισπράξει ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος εάν μέσα στις επόμενες 48 ώρες δεν υπάρξει θετική εισήγηση του EuroWorking Group προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τα προαπαιτούμενα.
Η θέση της Κομισιόν
Στις Βρυξέλλες παρέπεμψε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν για πληροφορίες σχετικά με την αναβολή του EuroWorking Group για την Ελλάδα.
«Δεν θέλω να μπω σε εικασίες σε ό,τι αφορά αναβολές. Θα μπορούσαν να είναι πρακτικοί λόγοι προγράμματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στις Βρυξέλλες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρντερωτηθείσα σήμερα από τις Βρυξέλλες για την πορεία των συζητήσεων σχετικά με το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων ανέφερε πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, και σημειώνεται καθημερινά πρόοδος».
Ειδικά για το ζήτημα των πλειστηριασμών, αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ σημείωσε ότι μόλις οι εκπρόσωποι των θεσμών ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της εφαρμογής θα ενημερωθούν σχετικά τα κράτη μέλη, τα οποία και θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης. «Βλέπουμε το Eurogroup της Δευτέρας ως μια καλή ευκαιρία», είπε η κ. Μπράιτχαρντ.
Η ατζέντα του Eurogroup
Σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου τα κυριότερα σημεία της ημερήσιας διάταξης έχουν ως εξής:
Ελλάδα: Σημερινή κατάσταση
Η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί για τη σημερινή κατάσταση σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, περιλαμβανομένης της εκταμίευσης 3 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος της πρώτης δόσης της χρηματοπιστωτικής ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος. Τα 3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις, σε συνάρτηση με την επίτευξη των δύο σειρών στόχων που έχουν τεθεί. Οι στόχοι έχουν συμφωνηθεί από τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, και έχουν εγκριθεί από την ομάδα της Ευρωομάδας.
Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και των δοκιμών αντοχής για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, που διεξήχθησαν από τον Ενιαίο Μηχανισμό Επιτήρησης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 31 Οκτωβρίου. Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την παρουσίαση.
Ισπανία: 4η επανεξέταση μετά το πρόγραμμα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα ενημερώσουν την Ευρωομάδα για τα αποτελέσματα της τέταρτης αποστολής επανεξέτασης μετά το πρόγραμμα στην Ισπανία, που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου.
Στόχος της επιτήρησης μετά το πρόγραμμα είναι να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληρωμής για τα εκκρεμούντα δάνεια που έλαβε η Ισπανία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της τομέα. Η επόμενη ανάλογη αποστολή προβλέπεται για την άνοιξη του 2016.
Οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς για την οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ, βάσει των ευρωπαϊκών οικονομικών προβλέψεων που κατήρτισε τον φθινόπωρο του 2015, οι οποίες αναμένεται να δημοσιευθούν στις 5 Νοεμβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στον πληθωρισμό και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Εν συνεχεία, η Ευρωομάδα θα ανταλλάξει απόψεις.
Τραπεζική ένωση: παρουσίαση από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης
Το προεδρείο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (ΕΣΕ) θα παρουσιάσει το έργο του από τη σύστασή του την 1η Ιανουαρίου 2015. Το ΕΣΕ είναι η αρχή εξυγίανσης εντός της τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης, η οποία επί του παρόντος περιλαμβάνει τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2016, θα έχει την ευθύνη για την προετοιμασία και διεξαγωγή της εξυγίανσης οιουδήποτε προβληματικού τραπεζικού ιδρύματος της ζώνης του ευρώ.
Προτάσεις οικονομικής διακυβέρνησης: πτυχές που αφορούν τη ζώνη του ευρώ
Η Ευρωομάδα θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τις πτυχές της δέσμης μέτρων που αφορούν τη ζώνη του ευρώ, σχετικά με περαιτέρω βήματα προς την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).
Η δέσμη μέτρων προτάθηκε από την Επιτροπή στις 21 Οκτωβρίου και θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ecofin στις 10 Νοεμβρίου. Πρόκειται δε για συνέχεια στην έκθεση των πέντε προέδρων σχετικά με την ολοκλήρωση της ΟΝΕ, που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2015.
Η Ευρωομάδα θα εστιάσει κυρίως στην πρόταση της Επιτροπής σχετικά με απόφαση του Συμβουλίου περί ενιαίας εκπροσώπησης της ζώνης του ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.