ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eλλάδα και ΗΠΑ συνέταξαν σχέδιο ψηφίσματος για την αποκλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα

Πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τη βαθιά ανησυχία της για την επιδείνωση της κατάστασης στην Υεμένη, εξέφρασε η Ελλάδα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας την ανάγκη αποκλιμάκωσης και την προτεραιότητα της διπλωματικής οδού αλλά και δίνοντας έμφαση στο σχέδιο ψηφίσματος για την Ερυθρά Θάλασσα που συνετάχθη από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ειδικότερα, ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος, Ευάγγελος Σέκερης, επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξή της Ελλάδας στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας που θα ανοίξει τον δρόμο για μια ολοκληρωμένη και διαρκή ειρηνευτική λύση.

«Καταδικάζουμε έντονα την αυθαίρετη κράτηση προσωπικού του ΟΗΕ και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Επαναλαμβάνουμε την έκκληση για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους, μαζί με την απελευθέρωση του σκάφους Galaxy Leader και του πληρώματός του» ανέφερε ο κ. Σέκερης.

Θαλάσσια Ασφάλεια και Ελευθερία Ναυσιπλοΐας

«Η Ελλάδα ηγείται της επιχείρησης ASPIDES της ΕΕ για την ασφάλεια στη θάλασσα, και φιλοξενεί το αρχηγείο της, το οποίο δημιουργήθηκε για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας ως απάντηση στην κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με την απόφαση 2722 (2024) του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τονίζουμε τον αμυντικό χαρακτήρα αυτής της επιχείρησης και επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις απειλές κατά της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σέκερης αναφερόμενος στη Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ελευθερία Ναυσιπλοΐας.

Κλείνοντας, ο κ. Σέκερης κάλεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να υποστηρίξουν το σχέδιο ψηφίσματος για την Ερυθρά Θάλασσα που συνετάχθη από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεισφέρει περαιτέρω στις προσπάθειες επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας στην Υεμένη, τονίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την επίτευξη ειρηνικής επίλυσης της κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης