Νέα επιστολή Μητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια - «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα»
Επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από εκείνη που προηγήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για την ενεργειακή κρίση.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει νέους τρόπους μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, ως μέρος της «Πυξίδας Ανταγωνιστικότητας» του μπλοκ για τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Οι τιμές μας λένε ότι πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα αλλά και διαφορετικά – να σκεφτούμε νέους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε» επεσήμανε ο πρωθυπουργός σε επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περιθώρια για μια διαφορετική προσέγγιση σε τρεις τομείς: ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και εκπομπές ρύπων.
Οι προτάσεις για την ηλεκτρική ενέργεια
Αναφερόμενος στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «χρειαζόμαστε μια νέα ώθηση στην εσωτερική αγορά».
«Δεν μπορούμε να έχουμε μία χώρα με τριψήφιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ενώ, την ίδια ώρα, μια άλλη χώρα έχει μηδενικές ή αρνητικές τιμές».
Υπ' αυτό το πρίσμα, βραχυπρόθεσμα, προέτρεψε να συγκροτηθεί «μια ειδική ομάδα εργασίας για την αύξηση των διασυνοριακών ροών όπου υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις τιμές». Σκοπός αυτής της ομάδας θα πρέπει να είναι η εξέταση των λύσεων που χρειάζονται -τεχνικές, ρυθμιστικές, νέες επενδύσεις- και ο υπολογισμός της αρνητικής επίδρασης των ανεπαρκών διασυνδέσεων.
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σημειώνει πως «σήμερα, βασιζόμαστε υπερβολικά στα συμφέροντα κάθε χώρας και στις προτεραιότητες των διαχειριστών δικτύων. Πρέπει να σκεφτούμε με ευρωπαϊκούς όρους. Πρέπει να καταγράψουμε ποιους πόρους ή τεχνολογίες μπορεί ο καθένας μας να συνεισφέρει και στη συνέχεια να σχεδιάσουμε ένα δίκτυο που θα βασίζεται σε αυτούς τους πόρους. Και χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό για την αποζημίωση χωρών που υλοποιούν επενδύσεις οι οποίες ωφελούν σε υπέρμετρο βαθμό το ευρωπαϊκό δίκτυο».
«Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση για να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη»
Μιλώντας για το φυσικό αέριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει πως το μειονέκτημα της Ευρώπης σε σχέση με τις ΗΠΑ και άλλες αγορές όπου το κόστος είναι χαμηλότερο, και το οποίο ήρθε στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 2022, έχει ξαναμπεί στο επίκεντρο καθώς η ήπειρος προετοιμάζεται για εμπορικό πόλεμο.
Οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησαν βιομηχανικούς γίγαντες όπως η BASF να μεταφέρουν επενδύσεις τους αλλού και συνέβαλαν στην επιτάχυνση της κατάρρευσης της κυβέρνησης του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.
Οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη έχουν εκτιναχθεί κατά περίπου 60% τον περασμένο χρόνο, καθώς η περιοχή αγωνίζεται να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες.
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα επιδίωξε να ενισχύσει τη θέση της ως πύλη εισαγωγών ενέργειας στην περιοχή με επενδύσεις σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, αγωγούς και γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Μητσοτάκης προέτρεψε την ΕΕ να ενσωματώσει καλύτερα τα εθνικά δίκτυα και γράφει ότι χρειάζεται νέα ώθηση σε ότι αφορά την ασφάλεια του φυσικού αερίου. «Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση για να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε ανταγωνιστική τιμή» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Οι αλλαγές στο γεωπολιτικό τοπίο καθιστούν αυτό το έργο ακόμη πιο επείγον», και παρόλο που η Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα μέλλον όπου το φυσικό αέριο θα παίζει μικρότερο ρόλο, «θα εξαρτόμαστε από το φυσικό αέριο για τουλάχιστον δύο δεκαετίες», γράφει στην επιστολή.
«Πρέπει να δώσουμε στις ευρωπαϊκές εταιρείες δύναμη να επενδύσουν σε έργα και υποδομές φυσικού αερίου και να υπογράψουν συμβάσεις που εγγυώνται την ευρωπαϊκή πρόσβαση σε παγκόσμιες προμήθειες -με δικλείδες ασφαλείας, για τη διασφάλιση της κλιματικής ουδετερότητας» εξήγησε.
Ο κανόνας του ενός στόχου για τους ρύπους
Την ίδια ώρα, τόνισε πως είναι επιτακτικό «να περιορίσουμε το κόστος που προκύπτει από την υπερρύθμιση των εκπομπών ρύπων».
«Ας συμφωνήσουμε σε έναν κεντρικό αριθμό για τη μείωση των εκπομπών και στη συνέχεια ας αφήσουμε τα κράτη μέλη να επιλέξουν τη δική τους πορεία» ανέλυσε.
Καταλήγοντας, επεσήμανε πως «θα πρέπει να «αγκαλιάσουμε» τη συμπληρωματικότητα και όχι την ομοιομορφία στην Ευρώπη και να καθοδηγούμαστε από τις αρχές της άτεγκτης ουδετερότητας ως προς τις διαφορετικές τεχνολογίες και της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας».