ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωμεσογειακή: Κοινωνική συνοχή και περισσότερο...πακέτο Γιούνκερ ζήτησαν οι Νότιοι

Ευρωμεσογειακή: Κοινωνική συνοχή και περισσότερο...πακέτο Γιούνκερ ζήτησαν οι Νότιοι

Στην «Διακήρυξη των Αθηνών» κατέληξαν οι ηγέτες του Νότου μετά το τέλος της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. Μεταξύ άλλων στο κείμενο υπάρχουν αναφορές για την πολιτική ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ επισημαίνεται πως πρέπει να προστατευτεί και το κοινωνικό οικοδόμημα της γηραιάς Ηπείρου. Σημαντικό είναι και το γεγονός πως υπάρχει αναφορά στο πακέτο Γιούνκερ και στην ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση του. 

Στο κείμενο που υπογράφουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από την Ελλάδα, την Κύπρο , την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης τονίζεται επίσης πως οι ηγεσίες των μεσογειακών κρατών σέβονται το αποτέλεσμα του πρόσφατου βρετανικού δημοψηφίσματος. Ζητούν η ενεργοποίηση της επιθυμίας του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρίσει από την Ε.Ε να γίνει το συντομότερο δυνατόν. «Στο μέλλον ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο σαν κοντινό εταίρο της Ε.Ε.» αναφέρεται στο κείμενο.

Στο κείμενο επισημαίνεται πως η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την δέσμευσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία του κοινωνικού της μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα, οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν τον διπλασιασμό των κονδυλίων του "Πακέτου Γιούνκερ", καθώς επίσης και την προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων σε κράτη - μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στην Διακήρυξη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα -με πρώτο εκείνο της ανεργίας- που αφορούν την νεολαία στην Ευρώπη.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης, στην Διακήρυξη γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο μείζον θέμα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και υπογραμμίζεται ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει, να βασίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ τονίζεται ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά.

Τσίπρας: H Ευρώπη θα αλλάξει με πράξεις όχι με ευχές

Μετά τη σύνοδο ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης και όχι στη διαίρεση της. Όπως είπε «η Σύνοδος αναδεικνύει την κοινή μας βούληση να ενισχύσουμε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης,συμμετέχοντας ενεργά στον διάλογο για το μέλλον της Ε.Ε., που ξεκινά σε λίγες ημέρες από τη Μπρατισλάβα. Η Ευρώπη θα αλλάξει όχι με ευχές αλλά με μέτρα που θα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να "ξαναεμπνεύσει τους λαούς της". Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει ανθρώπινη μεταχείριση στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και τα κράτη - μέλη της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη ως προς τον καταμερισμό των ανθρώπων που φτάνουν στην ήπειρό μας.

"Μας ενώνει ο κοινός πολιτισμός", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως δεν χρειαζόμαστε ούτε λιγότερη, ούτε περισσότερη Ευρώπη αλλά... καλύτερη Ευρώπη, ενώ ανακοίνωσε πως η επόμενη αντίστοιχη συνάντηση θα γίνει στην Πορτογαλία.

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε αναφορά του Φρανσουά Ολαντ στη σύνοδο, ότι σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται σήμερα στη Μεσόγειο. «Ως χώρες της πρώτης γραμμής της ΕΕ, της Ευρωζώνης, φιλοευρωπαϊκές χώρες, όπου η ΕΕ συνεχίζει για μας να συμβολίζει κάτι το σημαντικό, οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προσκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, απαντώντας στις τάσεις εθνικής αναδίπλωσης και περιχαράκωσης, απαντώντας στις δυνάμεις της ξενοφοβίας και του εθνικισμού που ξεπροβάλλουν ξανά στην ήπειρό μας», υπογράμμισε.

Ολάντ: Να στείλουμε μήνυμα συνοχής μετά το Brexit

Στον σπουδαίο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι χώρες της Μεσογείου στον διάλογο για μια νέα Ευρώπη στάθηκε στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.
Όπως τόνισε ο κ. Ολάντ η Ευρώπη χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε πως το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή μετά το Brexit είναι να σταλεί ένα μήνυμα συνοχής.

"Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε, στη Μπρατισλάβα, με τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις, στο τι σημαίνει ώθηση στην Ευρώπη, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοί που είναι κοντά μας", είπε χαρακτηριστικα και πρόσθεσε:

"Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα και είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα συνοχής τη στιγμή του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη".

Ρέντσι: Kρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης η Σύνοδος της Μπρατισλάβας

Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.

«Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των ιδεωδών» τόνισε ο κύριος Ρέντσι και συμπλήρωσε:
«Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που γνωρίσαμε έως σήμερα».

Ισπανός υπουργός: Δεν αποτελούμε ξεχωριστή ομάδα

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο του CNN Greece, Κώστα Πλιάκο, παραχώρησε στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, που διεξήχθη στο Ζάππειο Μέγαρο, ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου.
Διαβάστε επίσης

Ο Ισπανός υπουργός που εκπροσώπησε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε πως πρόκειται για μια συνάντηση που δεν έχει σκοπό να δημιουργήσει μια ξεχωριστή ομάδα στους κόλπους της ΕΕ αλλά να συμβάλει στον διάλογο για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη.