ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεδρολογία: Το δημοφιλές «σπορ», ο «τζόγος» και οι παγίδες

Το Προεδρικό Μέγαρο

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi

Η προεδρολογία είναι σαν τα δίσεκτα έτη. Έρχεται μια φορά στα τέσσερα χρόνια, μόνο που δεν κουβαλά απαραιτήτως τη φήμη του δυσοίωνου γεγονότος.

Προφανώς η προεδρική εκλογή δεν σχετίζεται με κάποιου είδους «γρουσουζιά», αλλά για να είμαστε ειλικρινείς δημοσιογράφοι και πολιτικοί θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι είναι μια συζήτηση που κεντρίζει το ενδιαφέρον μόνο των ανθρώπων αυτών των δύο ιδιοτήτων.

Πολιτικοί και κυρίως δημοσιογράφοι ασκούνται αυτή την εποχή επίσης σε έναν ρόλο που είναι από τους αγαπημένους τους. Αυτόν του σεναριογράφου. Τα «σενάρια» παίζουν επί μήνες και βασίζονται άλλοτε σε πληροφορίες, σπανίως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που είναι το «αφεντικό» σ’ αυτή την επιλογή, και άλλοτε σε ευσεβείς πόθους ή αγάπη για τον… «τζόγο». Και τι σημαίνει «τζόγος» με όρους προεδρικής εκλογής; Σημαίνει ότι πολλοί ποντάρουν, χωρίς να έχουν ασφαλείς πληροφορίες, άλλοι ποντάρουν για να «κάψουν» κάποιες υποψηφιότητες και άλλοι επιμένουν σε κάποιο πρόσωπο πιστεύοντας ότι στο τέλος η πρόβλεψη θα αποδειχθεί ακριβής. Το γεγονός είναι ότι οι περισσότερες απ’ αυτές τις προβλέψεις όπως συμβαίνει και με τον κανονικό «τζόγο» πηγαίνουν «κουβά».

Είναι μια διαδικασία η οποία επαναλαμβάνεται με συνέπεια ανά τέσσερα χρόνια και κυρίως μετά το 1985, όταν άλλαξαν πολλά. Αφενός γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε την μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των προεδρικών εκλογών προτείνοντας τον δικαστικό Χρήστο Σαρτζετάκη και «αδειάζοντας» τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και αφετέρου λόγω ενός άγραφου κανόνα από το 1995, να προτείνεται από τον εκάστοτε κυβερνώντα πρόεδρος από την αντίπαλη παράταξη, σηματοδοτώντας το υπερκομματικό στίγμα του προεδρικού θεσμού.

Για να είμαστε ειλικρινείς επίσης η εκλογή του Προέδρου ελάχιστα επηρεάζει τη ζωή των πολιτών. Ειδικά την συνταγματική μεταρρύθμιση του 1985 ο Πρόεδρος έχει ένα συμβολικό θεσμικό ρόλο. Παίζει περισσότερο ρόλο στο πολιτικό παιχνίδι και στα παρασκήνιο που προηγείται της εκλογής και τι αυτό θα σηματοδοτήσει για το επερχόμενο πολιτικό διάστημα, παρά την ακολουθούμενη πολιτική από την εκτελεστική εξουσία.

Ποιοι θα κερδίζουν στο «ποντάρισμά» τους; Άγνωστο ακόμα, αν και φαίνεται ότι φέτος το πιθανότερο είναι ότι θα κερδίσουν τα φαβορί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης