Τσίπρας στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο: Η Ευρώπη θα αλλάξει όχι με ευχές αλλά με πράξεις
Στη σημασία της πραγματοποίησης της ίδιας της συνόδου των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στις κοινές δηλώσεις των ηγετών στο Ζάππειο.
Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης και όχι στη διαίρεση της. Όπως είπε:
Η Σύνοδος αναδεικνύει την κοινή μας βούληση να ενισχύσουμε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης, συμμετέχοντας ενεργά στον διάλογο για το μέλλον της Ε.Ε., που ξεκινά σε λίγες ημέρες από τη Μπρατισλάβα. Η Ευρώπη θα αλλάξει όχι με ευχές αλλά με μέτρα που θα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να "ξαναεμπνεύσει τους λαούς της". Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει ανθρώπινη μεταχείριση στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και τα κράτη - μέλη της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη ως προς τον καταμερισμό των ανθρώπων που φτάνουν στην ήπειρό μας.
"Μας ενώνει ο κοινός πολιτισμός", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως δεν χρειαζόμαστε ούτε λιγότερη, ούτε περισσότερη Ευρώπη αλλά... καλύτερη Ευρώπη, ενώ ανακοίνωσε πως η επόμενη αντίστοιχη συνάντηση θα γίνει στην Πορτογαλία.
Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε αναφορά του Φρανσουά Ολαντ στη σύνοδο, ότι σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται σήμερα στη Μεσόγειο. «Ως χώρες της πρώτης γραμμής της ΕΕ, της Ευρωζώνης, φιλοευρωπαϊκές χώρες, όπου η ΕΕ συνεχίζει για μας να συμβολίζει κάτι το σημαντικό, οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προσκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, απαντώντας στις τάσεις εθνικής αναδίπλωσης και περιχαράκωσης, απαντώντας στις δυνάμεις της ξενοφοβίας και του εθνικισμού που ξεπροβάλλουν ξανά στην ήπειρό μας», υπογράμμισε.
Τέλος, ανακοίνωσε την κατάληξη της συνόδου σε έναν κοινό κείμενο, στη Διακήρυξη των Αθηνών, εστιασμένη στις τρεις θεματικές: Τα θέματα που αφορούν τις προκλήσεις της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, την οικονομία και τις προτάσεις τους για την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, το προσφυγικό-μεταναστευτικό.