Οι στόχοι του Μαξίμου για την αυριανή Ευρωμεσογειακή Σύνοδο
Σημαντικές προσδοκίες έχουν στο Μαξίμου για την αυριανή σύνοδο στην των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. η οποία γίνεται στην Αθήνα ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία.
Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η συνάντηση αυτή γίνεται και ενόψει της άτυπης συνόδου των 27 (πλην Μεγάλης Βρετανίας δηλαδή) στις 16 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα στην οποία θα συζητηθεί σε μεγάλο βαθμό η συνέχεια της Ε.Ε μετά το Brexit.
Στην κυβέρνηση επισημαίνουν, απαντώντας ουσιαστικά σε απόψεις πως ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να διαμορφώσει ένα «μέτωπο του Νότου« πως η αυριανή σύνοδος αυτή δεν στοχεύει στην αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε. »«Αντιθέτως, συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στο Νότο και στον Βορρά, συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου αυτής. Επίσης, δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση στόχος της συνόδου, η οποία στο Μαξίμου θέλουν αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας,, κάτι που και ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις του. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει ευρύτερες συμμαχίες σε τομείς όπως η ενίσχυση των επενδυτικών πακέτων Γιούνκερ, η υποστήριξη της συμφωνίας Ε.Ε –Τουρκίας για το προσφυγικό , η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση των προσφύγων καθώς και μεταρρύθμιση του λεγόμενου «συστήματος του Δουβλίνου».