ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Χρησμοί» Μητσοτάκη για Πρόεδρο Δημοκρατίας - Στα βουνά της Κρήτης οι αποφάσεις

«Χρησμοί» Μητσοτάκη για Πρόεδρο Δημοκρατίας - Στα βουνά της Κρήτης οι αποφάσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης

TATIANA_BOLARI/EUROKINISSI

Το χρονικό πλαίσιο (μετά τις 15 Ιανουαρίου) μέσα στο οποίο θα ανακοινώσει την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας περιέγραψε για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός. 

Στη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, δεν άνοιξε τα χαρτιά του, με πολλούς όμως να επισημαίνουν πως αυτή τη φορά απέφυγε να κάνει λόγο για Πρόεδρο με «υπερκομματικά χαρακτηριστικά», όπως είχε δηλώσει τον Οκτώβριο, την ώρα που η ζύμωση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεχίζεται.

Μπορεί η Προεδρολογία να σίγασε για λίγο εν μέσω προϋπολογισμού, κατάρρευσης της Συρίας, ΚΥΣΕΑ και άλλων σημαντικών εξελίξεων, όμως με τον Πρωθυπουργό ενισχυμένο μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και με τον χρόνο να τρέχει, μία ανάσα μας χωρίζει από το να γίνουν γνωστές οι προθέσεις του, που θα είναι “make or break” όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες.

Το στίγμα που θα δώσει ο Πρωθυπουργός με την επιλογή του θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον ρου των πολιτικών εξελίξεων που θα οδηγήσουν τη χώρα στην επόμενη εθνική κάλπη την ώρα που κάποιοι επιχείρησαν να συγκροτήσουν αντιπολίτευση με βάση την Προεδρία της Δημοκρατίας (βλ. πρόταση για τον Χρ. Ράμμο).

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμη το αν η πρόταση Μητσοτάκη θα κλείνει το μάτι στο ΠΑΣΟΚ για «συναινέσεις» ή στην δεξιά εντός του κόμματος του, που επιμένει να ζητά «δικό της» στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, σπάζοντας μία παράδοση 50 ετών.

Πριν κάποιους μήνες ο Πρωθυπουργός δήλωνε πως «είναι σημαντικό ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντα να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά». Προσέθετε μάλιστα «θέλω να θυμίσω ότι η νυν Πρόεδρος ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Άρα, κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο είναι σημαντικό. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο, αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά».

Αυτές οι αναφορές, έμπειροι παρατηρητές λένε, έλειπαν από τη χθεσινή συνέντευξη του...

Στη θάλασσα και στο βουνό

«Προτίθεμαι να περάσω λίγες μέρες στην Κρήτη, η οποία, όπως ξέρετε, έχει και βουνό και θάλασσα», ήταν η σιβυλλική απάντηση του Πρωθυπουργού χθες στην ΕΡΤ σχετικά με το πως θα περάσει τις διακοπές του…μία ερώτηση που αναφερόταν φυσικά στην Προεδρία της Δημοκρατίας σε μία προσπάθεια να ανιχνευθούν οι προθέσεις του Κ. Μητσοτάκη.

Πιο λακωνικός από ποτέ, καθώς η απόφαση ζυγώνει, ο Πρωθυπουργός περιορίστηκε να τονίσει πως θα επανέλθει στο ζήτημα αυτό μετά τις ημέρες των εορτών, με το νέο έτος, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει, σεβόμενος απόλυτα και τον θεσμικό ρόλο της Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου την κατάλληλη χρονική στιγμή και δεν θα πω τίποτα μέχρι τότε», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Περιορίστηκε μόνο στο να δώσει τον χρόνο των ανακοινώσεων «το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου».

Αυτό σημαίνει πως μέσα στις γιορτές και αφού ο Πρωθυπουργός καταλήξει, θα κινηθεί υπό άκρα μυστικότητα η διαδικασία ενημέρωσης του υποψήφιου Προέδρου καθώς το όνομα «δεν πρέπει να καεί». Οι καλοθελητές εξάλλου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολλοί.

Στόχος να μην υπάρχουν «γαλάζιες» διαρροές - Στο βάθος ανασχηματισμός

Την ίδια ώρα η προσπάθεια του Μαξίμου να διασφαλίσει πως η κοινοβουλευτική ομάδα παραμένει «μπετόν αρμέ» συνεχίζονται. Χαρακτηριστική περίπτωση η χθεσινή μάζωξη της ΚΟ στο Μέγαρο Μαξίμου για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια. “Στα πηγαδάκια βγαίνουν και οι ειδήσεις” έλεγε ανώτατος παράγοντας στο CNN Greece εξηγώντας πως οι “ανησυχούντες” Βουλευτές έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τους προβληματισμούς τους απευθείας στον Πρωθυπουργό και να πάρουν απαντήσεις.

Όλοι οι βουλευτές εξάλλου γνωρίζουν πολύ καλά πως κάποια στιγμή μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα έρθει η ώρα του ανασχηματισμού και πως η στάση τους αξιολογείται συνεχώς.

Το «όχι» Τασούλα και τα νέα ονόματα που ακούγονται

Πολλά από τα ονόματα που έχουν ακουστεί τους τελευταίους μήνες πάντως έχουν ήδη «καεί» όπως του Κ. Καραμανλή ή του Ν. Δένδια, ενώ ο Κώστας Τασούλας, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής εάν αυτός θα είναι και ο τελευταίος προϋπολογισμός του ως Πρόεδρος της Βουλής απάντησε με ένα ξεκάθαρο «όχι».

Την ίδια ώρα διακινούνται και ονόματα όπως αυτό της Μαρίας Δαμανάκη ή της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου. Ονόματα όμως που είχαν ακουστεί και τον Ιανουάριο του 2020 σενάρια που τότε δεν προχώρησαν.