ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Μετά τα μέσα Ιανουαρίου θα ανακοινώσω το πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας»

Μητσοτάκης: «Μετά τα μέσα Ιανουαρίου θα ανακοινώσω το πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

«Σε λίγες μέρες, στις 30 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσουμεγια τον εθισμο των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξής του, ενώ αναφέρθηκε εκτεταμένα στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τον νέο προϋπολογισμό και τα έκτακτα μέτρα κατά των τραπεζών αλλά και στις εξελίξεις στην Συρία και την πρόταση του νέου προέδρου των ΗΠΑ για την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

«Θέλουμε τους γονείς συμμαχούς μας στην προσπάθεια» συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας εφ' όλης της ύλης στην ΕΡΤ και προανήγγειλε πως η ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης θα είναι τα 15 έτη.

«Πια υπάρχει μια μεγάλη ευαισθησία της κοινής γνώμης συνολικά για τα ζητήματα αυτά. Βλέπετε πόσο θετικά αποδεκτή έγινε η πρωτοβουλία μας για εφαρμογή της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία, κάτι το οποίο γίνεται στην πράξη. Τα παιδιά παρακολουθούν πιο εύκολα το μάθημα, έχουν λιγότερη διάσπαση προσοχής, παίζουν περισσότερο στα διαλείμματα, αλλά είναι το πρώτο βήμα το οποίο κάναμε στα πλαίσια μιας συνολικής στρατηγικής, της οποίας θα ξεδιπλώσουμε σ’ αυτόν τον σκοπό πάλι, να διαμορφώσουμε και ευρωπαϊκές απαντήσεις πάνω σε ένα πρόβλημα το οποίο νομίζω ότι αφορά κάθε ελληνική οικογένεια» πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της πρωτοβουλίας.

«Με έκτακτο φόρο δεν θα μειώνονταν οι προμήθειες των τραπεζών»

«Αυτό το οποίο επιχείρησα να κάνω στον προϋπολογισμό δεν είναι απλά να ανακοινώσω μια σειρά από μέτρα που αφορούν τις τράπεζες, τους χαμηλοσυνταξιούχους» τόνισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και έδωσε έμφαση στα διαρθρωτικά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

«Ήταν κυρίως να εντάξω την Ελλάδα σε ένα συνολικό γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο και κυρίως να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα της Ελλάδος της σιγουριάς και της σταθερότητας σε έναν αβέβαιο κόσμο. Γεωπολιτικά αβέβαιο. Βλέπετε τι γίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας – αλλά και οικονομικά αβέβαιο, σε μια εποχή όπου μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν καν να ψηφίσουν προϋπολογισμό. Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προόδου, σταθερά βήματα σύγκλισης. Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να είμαστε, το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά έχουμε βάλει τα θεμέλια τα οποία μας επιτρέπουν αυτό το μέρισμα της ανάπτυξης και της προόδου της οικονομίας σταδιακά και πάντα στα πλαίσια των κανόνων να το επιστρέφουμε στην ελληνική κοινωνία» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Δεν κάναμε τώρα τις πρώτες κινήσεις στο ζήτημα των τραπεζών. Θέλω να θυμίσω ότι είχαμε ήδη μειώσει κάποιες προμήθειες. Εμείς ήμασταν αυτοί που ουσιαστικά σπρώξαμε το σύστημα πληρωμών IRIS, το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμύρια συμπολίτες μας σήμερα και είμαι σίγουρος πολλοί τηλεθεατές για δωρεάν μεταφορές χρημάτων. Αυξήσαμε και το όριο στα 1.000 ευρώ, αλλά τώρα που βλέπουμε ότι οι τράπεζες πια -και είναι σημαντικό αυτό- πατάνε καλά στα πόδια τους, αρχίζουν και εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. Τώρα πιστεύω ότι ήρθε η ώρα, όπως και το ανακοινώσαμε, να ξεδιπλώσουμε μια πιο τολμηρή παρέμβαση μηδενισμού σε προμήθειες πληρωμών αλλά και σημαντικού περιορισμού των προμηθειών, σε μεταβιβάσεις χρημάτων ως τα 5.000 ευρώ» είπε για τις έκτακτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα.

«Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προόδου που μας επιτρέπει το μερισμα της ανάπτυξης να το επιστρέψουμε στην κοινωνία» είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

«Με έκτακτο φόρο δεν θα μειώνονταν οι προμήθειες των τραπεζών» είπε ασκώντας κριτική στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Κατ’ αρχάς το ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες είπε τουλάχιστον τρία διαφορετικά πράγματα και νομίζω ότι η τροπολογία την οποία κατέθεσε ήταν -θα έλεγα- ένα παράδειγμα σύγχυσης και θα έλεγα έλλειψης και κατανόησης βασικών κανόνων λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος».

Μετά τα μέσα Ιανουαρίου η πρόταση για ΠτΔ

Ως προς το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως θα προβεί σε ανακοινώσεις μετά τα μέσα Ιανουαρίου. «Το δεύτερο δεκαπενθήμερο είναι μια καλή περίοδος» είπε συγκεκριμένα απντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου Απόστολου Μαγγηριάδη.

«Θα επανέλθω στο ζήτημα αυτό, όπως έχω πει, μετά τις ημέρες των εορτών, με το νέο έτος, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει, σεβόμενος απόλυτα και τον θεσμικό ρόλο της Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου την κατάλληλη χρονική στιγμή και δεν θα πω τίποτα μέχρι τότε. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου μου ακούγεται ένα… Δεν μου ακούγεται εμένα, να το ξεκαθαρίσω αυτό. Αυτές είναι οι συνταγματικές προθεσμίες τις οποίες οφείλω να σεβαστώ. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν άκαιρο», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα έχει άμεσο ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή»

«Είμαστε de facto συνομιλητές όλων» τόνισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία και είπε πως η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί να συνομιλεί με θρησκευτικές κοινότητες σε Συρία και Λίβανο.

«Η Τουρκία είχε πάντα λόγο στη Συρία και ρόλο αλλά κατά πως αυτό θα καταλήξει είναι νωρίς να το πούμε» συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και διευκρίνισε πως οι άριστες ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα αλλάξουν επί προεδρίας Τραμπ.

«Όποιος πρέσβης και αν ερχόταν αυτή την ενίσχυση των σχέσεων θα ακολουθούσε», είπε τέλος ο κ. Μητσοτάκης για τη Κίμπερλι Γκίλφοϊλ που προτάθηκε από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

«Πρόσερχομαι με συναινετική διάθεση για τη συνταγματική αναθεώρηση»

«Καταρχάς να πούμε ότι η συζήτηση μπορεί να ανοίξει από το 2025, έχω προσδιορίσει χρονικά ότι αυτή τη συζήτηση θέλω να την ξεκινήσω στο δεύτερο μισό του 2025 και το 2026 ώστε να έχουμε και άνετο χρόνο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να συζητήσουμε πιο διεξοδικά και να προτείνουμε, ελπίζω, μια τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση», είπε ο πρωθυπουργός.

«Από τη φύση της η αναθεώρηση επιβάλει ευρύτερες συναινέσεις. Θα έλεγα ότι αυτή είναι και η παράδοση. Δεν τηρήθηκε πάντα, διότι δεν καταφέραμε να το πετύχουμε πάντα, αλλά σίγουρα πρόθεση θα ήταν προφανώς να εξασφαλίσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα άρθρα 180 ψήφους από την προτείνουσα Βουλή, από αυτή τη Βουλή. Προσέρχομαι σε αυτή τη συζήτηση ειλικρινώς, με συναινετική διάθεση, γιατί αυτό επιβάλλει και το Σύνταγμα. Σε μία από τις δύο Βουλές θα χρειαστούμε 180 ψήφους».

Τώρα, αν οι επόμενες εκλογές έχουν ως αντικείμενο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η απάντηση είναι σίγουρα «ναι», γιατί θα ξεκινήσει η διαδικασία. Τώρα, πόσα άρθρα θα έχουν ψηφιστεί με 150 και πόσα με 180 ψήφους, αυτό απομένει να το δούμε».