ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βηρυτό σήμερα ο Πρωθυπουργός - «Θεματοφύλακας των ορθοδόξων η Ελλάδα»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου στις 18 Ιουνίου, 2023

AP Photo/Yorgos Karahalis

Διπλωματική πρωτοβουλία για την σταθεροποίηση του Λιβάνου (με το βλέμμα στη Συρία) αναλαμβάνει η Αθήνα, με τη χώρα να διανύει «την πιο επικίνδυνη φάση της ιστορία της», σύμφωνα με τον Λιβανέζο Πρωθυπουργό. 

Ενδεχόμενη κατάρρευση της Βηρυτού, η οποία φιλοξενεί 1,5 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, θα προκαλούσε νέα ανάφλεξη στην περιοχή, στην οποία πριν λίγα 24ωρα κατέρρευσε με πάταγο το καθεστώς Άσαντ. Η Αθήνα επιχειρεί να προλάβει μεταναστευτικές ροές, να προστατέψει τους ορθόδοξους πληθυσμούς και να εμποδίσει γεωπολιτικά παίγνια άλλων παικτών σε ένα κενό ισχύος στην περιοχή.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στη Βηρυτό (απέχει μόλις 100 χλμ από τη Δαμασκό), περιλαμβάνει συζητήσεις με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, και τον Πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι, αλλά και συνάντηση με την ελληνική κοινότητα.

Το ταξίδι είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά μία βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος άλλαξε τον προγραμματισμό την τελευταία στιγμή. Μέσα όμως στις δέκα μέρες που μεσολάβησαν, οι αντάρτες στη Συρία κατέλαβαν τη Δαμασκό και άλλες μεγάλες πόλεις, αλλάζοντας τα γεωπολιτικά δεδομένα και κάνοντας το συγκεκριμένο ταξίδι του Πρωθυπουργού ακόμη πιο σημαντικό για τα ελληνικά συμφέροντα.

«Θα ήμουν στον Λίβανο πριν από δέκα μέρες, όταν δεν είχε ακόμα καταρρεύσει η Συρία. Σήμερα, προφανώς, το ταξίδι αυτό αποκτά μία ξεχωριστή σημασία, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το τι συμβαίνει στον Λίβανο αλλά και το τι συμβαίνει στην Συρία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Το ⅓ του πληθυσμού είναι Σύροι πρόσφυγες

Ο Λίβανος μοιράζεται σύνορα 394 χιλιομέτρων με τη Συρία και σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου 1,5 εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες ζουν στον Λίβανο αφού πολλοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 2011. Μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες με παιδιά και ανήλικοι που θα μπορούσαν, αν τα πράγματα χειροτερέψουν, να έρθουν ως πρόσφυγες προς την Ευρώπη.

Ο Λίβανος απευθύνει κραυγή αγωνίας καθώς η πίεση στους πόρους του από το προσφυγικό είναι σημαντική, όσο και η πίεση στις θέσεις εργασίας και στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι του Λιβάνου έχουν τους τελευταίους μήνες εκτοπιστεί λόγω των ισραηλινών πληγμάτων.

«Η Ελλάδα θεματοφύλακας των ορθοδόξων»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα στείλει ισχυρό μήνυμα υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή και στήριξης του Λιβάνου στην εφαρμογή της εκεχειρίας με το Ισραήλ.

Όπως λένε από την Κυβέρνηση η επίσκεψη είναι υψηλού συμβολισμού και σημασίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ηγέτης τρίτης χώρας – και μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης – που επισκέπτεται την Βηρυτό μετά τη συμφωνία εκεχειρίας και στέλνει μήνυμα του ισχυρού ρόλου και της παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή.

Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει λόγο για τα τεκταινόμενα τόσο στον Λίβανο όσο και στη Συρία. Η γεωγραφική εγγύτητα σημαίνει πως όσα συμβαίνουν στην περιοχή μπορούν άμεσα να μας επηρρεάσουν την ώρα επίσης που η Αθήνα επιθυμεί να έχει και έναν ρόλο θεματοφύλακα του ορθόδοξου στοιχείου (ελληνόφωνου και αραβόφωνου).

Στήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου

Η Αθήνα υπενθυμίζει πως η Ελλάδα και ο Λίβανος συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας. Στις συζητήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Najib Mikati και τον Πρόεδρο της Βουλής Nabih Berri, o Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών δομών του Λιβάνου – ανάμεσά τους και οι Ένοπλες Δυνάμεις που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή της εκεχειρίας.

Η Αθήνα επιθυμεί ο στρατός του Λιβάνου να ελέγχει τα σύνορα με το Ισραήλ και όχι φυσικά η Χεζμπολάχ. Οι Λιβανέζικες Ενοπλες Δυνάμεις (Lebanese Armed Forces–LAF) από τη μία πλευρά, και ο στρατός της σιιτικής Χεζμπολάχ από την άλλη, συνυπάρχουν αλλά επισήμως δεν συνδέονται.

«Ο στρατός τους έχει τεράστιες ελλείψεις σε εκπαίδευση, υλικά και πολεμοφόδια», έλεγε κυβερνητικός παράγοντας στο CNN Greece, «θα συζητηθεί το πως θα βοηθηθούν οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου ώστε να επιτελέσουν τον ρόλο που έχουν, να φυλάνε το buffer zone, στη ζώνη Ισραήλ - Λιβάνου, στη μπλε γραμμή και στον ποταμό Λιτάνι».

Εκτιμάται ότι οι Λιβανέζικες Ενοπλες Δυνάμεις (LAF) αριθμούν περίπου 70.000 με 80.000 μέλη και έχουν ως κυρία αποστολή τους να διατηρούν την ειρήνη μεταξύ των 18 διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων στο εσωτερικό του Λιβάνου, διασφαλίζοντας έτσι την εσωτερική σταθερότητα. Όπως εξηγούν διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές παραδοσιακά «απέχουν» από τους πολέμους της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ. Εκτιμάται πως θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση έπειτα από την τρέχουσα σύγκρουση, με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ευρυθμίας εντός των συνόρων του Λιβάνου.

Τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύσουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτρης Χούπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης