Τα σχέδια Νετανιάχου για τη Συρία: Το «μήνυμα» και η στρατηγική της επόμενης ημέρας
Μερικές μόλις ώρες μετά την ανατροπή του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, το Ισραήλ, εκμεταλλευόμενο το κενό που δημιουργήθηκε, διείσδυσε βαθύτερα στη Συρία, καταλαμβάνοντας επιπλέον εδάφη κατά μήκος των ήδη κατεχόμενων υψωμάτων του Γκολάν, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Έκτοτε, ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών θέσεων με στόχο μεταξύ άλλων τα αποθέματα σε χημικά όπλα και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας.
Σύμφωνα με αναφορές της κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομές με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων του λιμανιού της Λαττάκειας και αποθηκών στη Ταρτούς.
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής, μιλώντας στο CNN Greece για την συγκεκριμένη κίνηση του Τελ Αβίβ υπενθυμίζει την συμφωνία που υπεγράφη το 1974 μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ «μεταξύ Ισραήλ και Συρίας όπου ορίζει η νεκρή ζώνη στα Υψίπεδα του Γκολάν να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ για καμία επιθετική ενέργεια εναντίον του Ισραήλ».
Από τη στιγμή που κατέρρευσε το καθεστώς το Άσαντ και οι συριακές ένοπλες δυνάμεις εγκατέλειψαν τις μονάδες τους και τα πόστα τους στα υψίπεδα του Γκολάν, υποστηρίζει ότι το Ισραήλ «κινήθηκε προληπτικά στη νεκρή ζώνη και λίγο πέρα από αυτή έτσι ώστε να καταλάβει, να ελέγξει σημεία μέσα στο συριακό έδαφος τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθετική ενέργεια εναντίον του».
Οι ισραηλινές αρχές απέδωσαν τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν σε λόγους ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι θέλουν να αποφύγουν να πέσουν όπλα στα χέρια «εξτρεμιστών».
Την βαθιά του ανησυχία «για τις εκατοντάδες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές» στη Συρία, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες λέγοντας σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη αποκλιμάκωσης της βίας σε όλα τα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα».
Το ισραηλινό μήνυμα στο νέο καθεστώς στη Συρία
«Να μην επιχειρήσετε να κάνετε τίποτα εναντίον του Ισραήλ» είναι το μήνυμα που στέλνει το Τελ Αβίβ με τη συγκεκριμένη στρατηγική.
Κατά τον κ. Υφαντή, παραλήπτης είναι «προφανώς το νέο καθεστώς και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν επικρατήσει στη Συρία» ενώ αναφέρει πώς δεν πρόκειται για «κάποια επιθετική ενέργεια, αλλά ένα προληπτικό πλήγμα έτσι ώστε να μην πέσει αυτός ο βαρύς οπλισμός σε αυτές τις δυνάμεις, για τις οποίες δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος».
Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν μετακινηθεί σε μια επίσημα καθορισμένη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη με τη Συρία, μέρος της συμφωνίας απομάκρυνσης του 1974, με τον ΟΗΕ να καταδικάζει την συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά του Τελ Αβίβ, κάνοντας λόγο για παραβίαση της συμφωνίας.
Να προετοιμαστεί να παραμείνει όλο τον χειμώνα στο όρος Ερμών, ζήτησε o υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς από τον ισραηλινό στρατό.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επεσήμανε την Πέμπτη ότι η παρουσία των ισραηλινών στρατευμάτων εκεί είναι προσωρινή, μέχρι να διασφαλιστεί η ασφάλεια στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.
Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από όλες τις πλευρές «να βάλουν τέλος στη μη αδειοδοτημένη παρουσία τους στη ζώνη του διαχωρισμού και να απέχουν από κάθε ενέργεια που υπονομεύει την εκεχειρία και τη σταθερότητα στο Γκολάν».
Η εκτίμηση του κ. Υφαντή είναι πώς ο Νετανιάχου «δεν ανοίγει κανένα άλλο μέτωπο αυτή τη στιγμή» υποστηρίζοντας πώς «αν το νέο καθεστώς αποδειχθεί ότι θα τηρήσει τις συμφωνίες που υπάρχουν από το 1974 τότε δεν έχει κανείς να φοβάται κάτι από το Ισραήλ».
Συντονισμός ΗΠΑ - Ισραήλ
Παρά τις αντιδράσεις από τον ΟΗΕ, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν υπερασπίστηκε τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία, δηλώνοντας ότι «οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν να εξουδετερώσουν πιθανές απειλές».
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων υποστηρίζει ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Ισραήλ αποτελεί μία «σταθερή συνιστώσα της κατάστασης ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή», υπογραμμίζοντας πώς αν το νέο καθεστώς «δηλαδή αυτό το μείγμα τζιχαντιστικών ομάδων κι άλλων ένοπλων οργανώσεων που συντονίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στον εμφύλιο εναντίον του Άσαντ, προσπαθήσουν να πλήξουν το Ισραήλ όπως και στην περίπτωση της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, τότε οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό του Ισράηλ».
Υπενθυμίζεται, ότι ο Υπουργός Άμυνας Όστιν Λόιντ επικοινώνησε στον ισραηλινό ομόλογό του Ίσραελ Κατς, ότι είναι σημαντικό να υπάρξει στενός συντονισμός των δυο χωρών όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Πεντάγωνο.