Πόσο κοντά και πόσο μακριά είναι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά – Οι ρόλοι Πολάκη και Τσίπρα
Η προσθήκη, στην Πολιτική Γραμματεία του Γιώργου Βασιλειάδη και του Χρήστου Σπίρτζη αλλά όχι και στελεχών με αναφορά στον Παύλο Πολάκη, όπως ζήτησε ο ίδιος- για παράδειγμα, του Μάρκου Χατζησάββα και του Τρύφωνα Αλεξιάδη-, δημιουργεί τους πρώτους εσωκομματικούς τριγμούς στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία.
Μπορεί, εξάλλου, οι κομβικές αποφάσεις στο δρόμο προς το συνέδριο της άνοιξης- πριν το Πάσχα που του χρόνου πέφτει στις 20 Απριλίου- να ληφθούν στην Κ.Ε. της 18ης Ιανουαρίου, ωστόσο η άρνηση Φάμελλου και να δώσει την αντιπροεδρία στον κ. Πολάκη δεν έχει περάσει απαρατήρητη.
«Δυνατή μια συμφωνία»
Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που κάνουν λόγο και για μια απόπειρα σε εξέλιξη περιθωριοποίησης του βουλευτή Χανίων και με τη σύμφωνη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής για περισσότερα στελέχη της Νέας Αριστεράς, ύστερα από αυτή του Ανδρέα Νεφελούδη.
Κι αν στην Κουμουνδούρου παραδέχονται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεσα μια συγχώνευση των δύο κομμάτων, εν τούτοις εκτιμούν πως προϊόντος του χρόνου είναι δυνατό να υπάρξει μια συμφωνία με το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση, έστω κι αν σε αυτή δεν συμπεριληφθεί άπασα η Νέα Αριστερά.
Πολύ δύσκολο, για παράδειγμα, θεωρούν πως μπορούν να συμπεριληφθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου ή ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πολύ πιο εύκολα ο Νάσος Ηλιόπουλος ή η Σία Αναγνωστοπούλου.
Κι όλα αυτά, όπως και η επιστροφή του Στέφανου Τζουμάκα και του Διονύση Τεμπονέρα, συμβαίνουν με τη σκέψη στραμμένη στη συγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου που θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτικό πόλο εξουσίας.
Προβληματισμός για τις οργανώσεις και τα ... άδεια γραφεία
Όπως κι αν έχει, υπάρχει έντονος προβληματισμός για την ανασυγκρότηση των Οργανώσεων Μελών, αφού ουκ ολίγες είναι αυτή τη στιγμή μόνο γραφεία χωρίς στελέχη.
Προβληματική είναι και η παρούσα σύνθεση της Κ.Ε. που δεν αριθμεί, μετά τις αποχωρήσεις και παρά τις όποιες αντικαταστάσεις, περισσότερα από 240 μέλη.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη συνεδρίαση του Σαββάτου κλήθηκαν και συντονιστές ΟΜ προκειμένου να μην δείχνει άδεια η αίθουσα.
Στην Κύπρο ο Σωκράτης Φάμελλος - Ποιους θα συναντήσει
Στο μεταξύ, επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιεί ο κ. Φάμελλος, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της Left, Κώστα Αρβανίτη, την τομεάρχη Εξωτερικών, Ρένα Δούρου, και τον διπλωματικό σύμβουλο, Δημήτρη Παπαγεωργίου.
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, πρόκειται για μία συμβολική, αλλά και ουσιαστική επίσκεψη, αφού ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες, ενώ θα καταθέσει στεφάνι τόσο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας (στις 09.00) όσο και στα Φυλακισμένα Μνήματα (στις 10.00).
Στις 11:30 θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στις 12:30 με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, στις 13:15 με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, στις 15:00 με τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ, Μάριο Καρογιάν, στις 16:00 με τον Δικοινοτικό Συνασπισμό Γυναικών και στις 17:00 με φορείς της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Συγκροτεί ομάδες το Κίνημα Κασσελάκη
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η συγκρότηση Ομάδων Πρωτοβουλιών του Κινήματος Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, με σχετικές εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη χώρα (ενδεικτικώς την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά και την Πέμπτη στο Ηράκλειο).
Παραλλήλως, στον Ταύρο ζητούν, ανάμεσα σε άλλα, από την κυβέρνηση να παρέμβει και στα αυξημένα επιτόκια των τραπεζικών δανείων και στα μειωμένα επιτόκια των καταθέσεων, ενώ υπενθυμίζουν την πρόταση νόμου που έχουν καταθέσει για φορολόγηση των τραπεζών με ετήσιο τέλος συνεισφοράς αλληλεγγύης, με συντελεστές 1% ως 7% επί των εσόδων τόκων και χρεώσεων που θα αποφέρει, όπως εκτιμούν, μέχρι 700 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο.