Θεόδωρος Λιβάνιος: Κανένα ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου
Κάθετα αρνητικός με το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης του.
«Η Αυτοδιοίκηση έχει κάθε δικαίωμα να ζητάει όλο και περισσότερους πόρους προκειμένου να τους διαθέσει όπως αυτή κρίνει καλύτερα. Τα τελευταία χρόνια, από το 2019, η κρατική χρηματοδότηση, η αυτοτελής κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους αυξήθηκε κοντά στο 40%. Από 1,8 δισ. πήγαμε στα 2,6 δισ. Επιπροσθέτως, διατέθηκαν τα τελευταία χρόνια σχεδόν 7 δισεκατομμύρια ευρώ για έργα(…). Έργα τα οποία αφορούν, από την ύδρευση στην αποχέτευση, μέχρι κατασκευή κτιρίων, σχολείων σχεδόν σε όλους τους Δήμους της χώρας. Άρα λοιπόν, πράγματι προσπαθούμε και σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ να ενισχύσουμε τις χρηματοδοτήσεις» είπε συγκεκριμένα ο κ. Λιβάνιος μιλώντας στην ΕΡΤ.
Πρόσθεσε πως τις τελευταίες εβδομάδες διατέθηκαν σχεδόν 350 εκατομμύρια επιπλέον χρηματοδότηση στους δήμους για να καλύψουν και τα λειτουργικά κόστη και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν. «Σε κάθε περίπτωση, μεριμνούμε και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για την καλύτερη δυνατή χρηματοδότηση των δήμων. Πάντα όμως έχοντας ως γνώμονα τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και το νέο θεσμικό δημοσιονομικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε και την οικονομική σταθερότητα της χώρας, που είναι το μείζον αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο κ. Λιβάνιος
Σχετικά με ζητήματα στελέχωσης, είπε πως υπάρχουν ανάγκες και σε μη ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως είναι οικονομικές, διοικητικές και κοινωνικές. «Εκεί φέτος δόθηκαν αυξημένες προσλήψεις και έρχεται σε συνδυασμό και με ένα άλλο πρόβλημα και αφορά κυρίως την καθυστέρηση ολοκλήρωσης μιας διαδικασίας πρόσληψης στο ΑΣΕΠ, που και εκεί με ένα πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε πριν ενάμιση μήνα, κάναμε σημαντικά βήματα για την επιτάχυνση των διαδικασιών, συνδυάζοντας και την αυξημένη αξιοπιστία που έχει το ΑΣΕΠ για την επιλογή προσωπικού για την ανθρώπινη διοίκηση, αλλά βεβαίως και την ανάγκη να στελεχωθούν γρήγορα κρίσιμες υπηρεσίες όχι μόνο στους δήμους αλλά και στο υπόλοιπο δημόσιο τομέα».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «δεν μπορεί να είναι αποδεκτό οι διαγωνισμοί να χρειάζονται τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν».
Σχετικά με το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων απέναντι στη φυσική καταστροφή, ο κ. Λιβάνιος εξήγησε πως, «θέλουμε να πάρουμε μία προς μία αρμοδιότητα είτε δέσμη αρμοδιοτήτων και να τις απονείμουμε με συγκεκριμένα κριτήρια, είτε στους Δήμους είτε στις Περιφέρειες είτε – εφόσον είναι εθνικού ή επιτελικού χαρακτήρα – να παραμείνουν στο κεντρικό κράτος».
Όπως είπε, «ο στόχος είναι απλός, να ξέρει ο πολίτης πού πρέπει να απευθύνεται για κάθε αρμοδιότητα. Να ξέρουν οι αιρετοί τι έχουν και τι δεν έχουν ως αρμοδιότητα και βεβαίως να υπάρχει και η απαραίτητη λογοδοσία».
Στη συνέχεια μίλησε για την δημόσια παιδεία, που αποτελεί «μία από τις πρώτες προτεραιότητες». «Γι’ αυτό και ως Υπουργείο Εσωτερικών, τον τελευταίο χρόνο έχουμε εντάξει πέντε καινούργιες σχολικές μονάδες μόνο από δικούς μας πόρους, είτε από το Πρόγραμμα Τρίτσης είτε από το Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων», εξήγησε.
Για τις σχολικές επιτροπές τόνισε, πως ήταν ένα «κακό υβριδικό μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης δημοσίου χρήματος».