Οι «χαμηλές πτήσεις» στο Κυπριακό και το παρασκήνιο για πενταμερή διάσκεψη
Άγνωστο παραμένει το πότε θα προχωρήσουν οι διεργασίες για τη σύγκληση διευρυμένης συνάντησης για το Κυπριακό, ωστόσο η Λευκωσία ελπίζει πώς η διεθνοποίηση του ζητήματος θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στις τουρκικές επιδιώξεις για αλλαγή του πλαισίου λύσης.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Πενταμερής συνάντησης ανάμεσα σε Κύπρο, Ψευδοκράτος, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο προσδιορίζεται προς τα τέλη Ιανουαρίου.
Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη κάποια ενημέρωση σχετικά με την ημερομηνία άφιξης της Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο στην Λευκωσία προκειμένου να ξεκινήσει τις επαφές πριν την Άτυπη Σύνοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο πριν το τέλος του χρόνου προκειμένου να «κλειδώσει» και η ημερομηνία για τη διευρυμένη συνάντηση.
Τετ α τετ Χριστοδουλίδη - Τατάρ στις 10 Δεκεμβρίου
Προσώρας ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να συναντηθεί με τον ηγέτη του Ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ στις 10 Δεκεμβρίου, στην καθιερωμένη δεξίωση που θα παραθέσει ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), Κόλιν Στιούαρτ.
Η κυπριακή πλευρά επιδιώκει την άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών στο ευαίσθητο θέμα που μετρά δεκαετίες με στόχο την επανέναρξη διαπραγματεύσεων στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου, καθώς η θέση της Λευκωσίας είναι ξεκάθαρη ότι οι παράμετροι στο Κυπριακό είναι αποκλειστικά μόνο στη βάση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος δεν δέχονται τη νομιμοποίηση τετελεσμένων.
Σειρά επαφών στο Λονδίνο από Αθήνα και Λευκωσία
Αθήνα και Λευκωσία πραγματοποιούν σειρά επαφών στο Λονδίνο το τελευταίο διάστημα, με φόντο την διεξαγωγή της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.
Στο επίκεντρο της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ βρέθηκε το Κυπριακό, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο Χριστοδουλίδη - Τατάρ υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας ότι προσβλέπει σε επανέναρξη των συνομιλιών.
Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Λάμι στο Λονδίνο, όπου και οι δυο επιβεβαίωσαν πώς Ελλάδα και Βρετανία ως Εγγυήτριες Δυνάμεις στην Κύπρο θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η κινητικότητα στο Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Το Κυπριακό έχει μπει σε τροχιά κινητικότητας, με την Αθήνα να υπογραμμίζει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει λειτουργήσει καθοριστικά στο να μπορέσει να υπάρξει επανεκκίνηση των συζητήσεων, υπό τη σκέπη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει υπογραμμίσει πώς «είναι απολύτως κρίσιμο να πέσουν τα τείχη στην Κύπρο, να δοθεί η δυνατότητα, έτσι ώστε, στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, να προχωρήσουμε σε μία νέα ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο, η οποία θα μεριμνά όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο» . Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΟΤ Forum πώς χάρη στην σύμπνοια της Ελλάδος και της Κύπρου, το ζήτημα του Κυπριακού να αναχθεί σε μείζονα προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας ότι με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου του 2023 υπήρξε η διασύνδεση της εξέλιξης των ευρωτουρκικών σχέσεων με το Κυπριακό, ενώ και στα συμπεράσματα του Απριλίου του 2024 «υπήρξε σαφής αναφορά και στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρακολουθεί και θα συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού».
Στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται να ταξιδέψει στη βρετανική πρωτεύουσα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου προκειμένου να συναντηθεί με τον Ντέιβιντ Λάμι. Θα ακολουθήσει και ο στρατηγικός διάλογος με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τις διαβεβαιώσεις από την βρετανική πλευρά πώς δεν τίθεται θέμα δύο κρατών στην Κύπρο είχε λάβει ο Νίκος Χριστοδουλίδης τον περασμένο Οκτώβριο από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ κατά το τετ α τετ τους στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης για το Κυπριακό στην Νέα Υόρκη.
Οι «ορέξεις» του Τατάρ να γίνει Ντουμπάι η Κύπρος
Ο ηγέτης του Ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ada δήλωσε πώς η Κύπρος θα ξεπεράσει το Ντουμπάι, προτάσσοντας τη συνεργασία σε θέματα ενέργειας.
«Αν υπάρξει συμφωνία, ο τόπος αυτός θα ξεπεράσει το Ντουμπάι. Ο λόγος που δεν συμβαίνουν αυτά είναι η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων να μην βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως ίσους», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα ο ηγέτης τους Ψευδοκράτους επιμένει στη λύση των δύο κρατών και τονίζει πως η Τουρκία θα έχει τον τελευταίο λόγο για το θέμα της ενδεχόμενης ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.
«Οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν ότι αν η Τουρκία το εγκρίνει, θα δώσουμε κάτι στην Τουρκία. Αυτό που έχει σημασία είναι να αποδεχθούν την πραγματικότητα των δύο κυρίαρχων, ισότιμων κρατών στην Κύπρο. Αν το αποδεχθούν αυτό, τότε η Τουρκία μπορεί να εγκρίνει και την ένταξη της νότιας Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Λένε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ας κοιτάξουν τι γίνεται με το Ισραήλ και τη Γάζα, που έλαβαν υπόψη τους τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει τώρα να επανεξεταστούν», κατέληξε.