ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διχασμένη η Βρετανία για την επιστροφή των Γλυπτών Παρθενώνα - Η «δέσμευση» Στάρμερ και τα αγκάθια

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Κοντά σε συμφωνία φαίνεται να βρίσκεται η Ελλάδα με την Βρετανία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Σύμφωνα με βρετανικό μέσο ενημέρωσης, οι συνομιλίες είναι σε πολύ προχωρημένο επίπεδο, ενώ και η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε, μετά την συνάντηση Μητσοτάκη - Στάρμερ, πως δεν θα σταθεί εμπόδιο σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο. 

Το τρέχον πλαίσιο συμφωνίας που εξετάζεται περιλαμβάνει την ανταλλαγή τμημάτων ζωφόρου με σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες που θα εκτεθούν στο Λονδίνο. Το Βρετανικό Μουσείο έχει κάνει άλλη μία τέτοια συμφωνία ξεπερνώντας το νομοθετικό εμπόδιο που απαγορεύει την απόσυρση αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.

Σύμφωνα δε με το Skynews, το χρονοδιάγραμμα αποτελεί επίσης παράγοντα στις συζητήσεις, καθώς το κλείσιμο για ανακαίνιση της γκαλερί Duveen του μουσείου, όπου φυλάσσονται τα γλυπτά, το επόμενο έτος δημιουργεί ένα πιθανό παράθυρο για την προσωρινή ή μερική επιστροφή των γλυπτών.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Τι ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση

Κατά την διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εφόσον υπάρξει συμφωνία της Αθήνας με το Βρετανικό Μουσείο.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών.

Πώς αντιδρούν οι Συντηρητικοί

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την ενδεχόμενη συμφωνία με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών. Με ανακοίνωσή του, ο σκιώδης υπουργός Πολιτισμού, Σακίμπ Μπάτι, στρέφεται κατά της κυβέρνησης και του Κιρ Στάρμερ, με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Κιρ Στάρμερ έχει ήδη συνθηκολογήσει για τα νησιά Τσάγκος και τώρα φαίνεται πως πρόκειται να υποκύψει στη ριζοσπαστική αριστερά και να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει φροντίσει αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα για γενεές και έχει δώσει σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να μάθουν για την τεράστια ιστορία τους.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιτρέψει την αλλαγή του νόμου και να εμποδίσει κάθε νομική λύση που θα μπορούσε να επινοηθεί για να επιτραπεί η μεταφορά τους από τη χώρα μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να υπερασπιστεί τη Βρετανία, την κληρονομιά μας και τα πολιτιστικά μας ιδρύματα παγκόσμιας κλάσης αντί να υποκύπτει στις πιέσεις των ακτιβιστών που απεχθάνονται τη βρετανική ιστορία», αναφέρει ακόμα ο Μπάτι.

Το 50% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα τάσσεται το 53% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του YouGov σε δείγμα 4.280 Βρετανών.

Το 53% των πολιτών που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση του YouGov πιστεύει πως τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα μας. Την ίδια ώρα το 24% τάσσεται υπέρ της παραμονή τους στο Λονδίνο. ενώ το 23% απάντησε δεν ξέρω.

Αξιοσημείωτο όμως είναι πως το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο που φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέρει το σχετικό ερώτημα της δημοσκόπησης προσθέτοντας ότι τα αρχαία είναι γνωστά και ως «Ελγίνεια». Τονίζει πως είναι ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, Ελλάδα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα διατηρήσει στη Βρετανία;», ρωτά.

Συμφωνία δανεισμού του Μουσείου με τη Γκάνα

Ήδη το Βρετανικό Μουσείο έκανε την πρώτη συμφωνία με την Γκάνα επιστρέφοντας με τη μορφή δανεισμού, 30 χρυσά αντικείμενα. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών επήλθε, σύμφωνα με την Telegraph, μετά την πίεση που άσκησε ο ανώτατος ηγέτης της Γκάνας, Osei Tutu II, ο οποίος υπήρξε ένα από τα άτομα που παρακολούθησαν ζωντανά την ορκωμοσία του βασιλιά Καρόλου.

Το Βρετανικό Μουσείο και οι επικεφαλής του εκτιμούν ότι η συμφωνία, που συνήφθη σε συνεργασία με το Μουσείο V&A, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα υποτυπώδες πρότυπο για τον χειρισμό ανάλογων περιπτώσεων, όπως των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Βάσει της συμφωνίας, τα 30 χρυσά αντικείμενα θα δανειστούν στη Γκάνα από το Βρετανικό Μουσείο για τρία χρόνια. Η συμφωνία με το αντίστοιχο μουσείο της Αφρικής θα έχει διάρκεια, επίσης, τρία χρόνια, αλλά με δυνατότητα ανανέωσης της συμφωνίας χωρίς συγκεκριμένο χρονικό σημείο λήξης.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ πολλών μουσείων για τα αντικείμενα συμπίπτει με την 150ή επέτειο του τρίτου αγγλοασαντικού πολέμου που ξέσπασε το 1873. Η σύγκρουση κατέληξε σε μια βρετανική νίκη επί της αυτοκρατορίας της Δυτικής Αφρικής, η οποία επικεντρώθηκε στην περιοχή, που αργότερα έγινε γνωστή ως Γκάνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης