Επανεκκίνηση των ελληνοβρετανικών σχέσεων: Συνάντηση Μητσοτάκη-Στάρμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ
Σίγουρος πως αργά η γρήγορα τα γλυπτά του Παρθενώνα θα γυρίσουν στην πατρίδα τους εμφανίστηκε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σήμερα επισκέπτεται το Λονδίνο όπου θα έχει τετ α τετ με τον νέο Βρετανό Πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. Η Κυβέρνηση εργάζεται βάσει σχεδίου για το ζήτημα των γλυπτών, εκφράζει αισιοδοξία αλλά δεν θριαμβολογεί.
Γαλάζια στελέχη σημειώνουν πως εργάζονται βάσει της εθνικής στρατηγικής για το εθνικό και οικουμενικό αίτημα της επιστροφής των γλυπτών.
Η καθ ύλην αρμόδια Υπουργός η κα Λίνα Μενδώνη υπογραμμίζει όμως, πως τυχόν πρόωροι πανηγυρισμοί και εικοτολογία μπορεί να βλάψουν την ελληνική στρατηγική. «Δουλεύουμε μεθοδικά και συστηματικά σε όλα τα επίπεδα», τονίζεται από το Υπ. Πολιτισμού και εκτιμάται πως το διεθνές κλίμα και η θέση της βρετανικής κοινή γνώμης ευνοεί την Ελλάδα.
Όπως μαθαίνει το CNN Greece ο Πρωθυπουργός δεν θα έχει κάποιο ραντεβού στο Λονδίνο, έστω και στο παρασκήνιο, για τα γλυπτά. «Πρόκειται για διαρκές αίτημα που συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο» απαντούν Κυβερνητικά στελέχη, όμως δεν αποκλείεται Μητσοτάκης και Στάρμερ στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή τους στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, να ψηλαφίσουν το ζήτημα.
«Επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα»
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τρίτης, θα έχει συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Keir Starmer σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για τη Δύση και εν μέσω κλιμάκωσης στο μέτωπο της Ουκρανίας.
«Η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για επανεκκίνηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα», σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Υπενθυμίζεται πως οι ελληνοβρετανικές σχέσεις πέρασαν στο πρόσφατο παρελθόν κρίση εξαιτίας και των γλυπτών.
Ακριβώς πριν από ένα χρόνο με μία «αψυχολόγητη» κίνηση, ο τότε βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε, μόλις λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή της, τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας έτσι την ενόχλησή του για όσα είχε πει στο BBC ο Ελληνας πρωθυπουργός για τα Γλυπτά του Παρθενώνα («σκεφτείτε να κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα» είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός).
Στο τετ α τετ με τον Κιρ Στάρμερ, αναμένεται να δοθεί έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της Ναυτιλίας, της έρευνας και της καινοτομίας και του Τουρισμού (το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο σημαντική τουριστική αγορά για την Ελλάδα).
Στην ατζέντα της συζήτησης αναμένεται να βρίσκεται και το Μεταναστευτικό, καθώς η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως επιτυχημένο παράδειγμα, ιδιαίτερα στη φύλαξη και προστασία των συνόρων, καθώς και ο συντονισμός των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την διετία 2025-26.
Oι δύο ηγέτες θα συζητήσουν ακόμα ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την κλιμάκωση στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά και οι ευρω-βρετανικές σχέσεις.
Επενδύσεις, οικονομία και τεχνητή νοημοσύνη
Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, ο Πρωθυπουργός, όπως και πέρυσι, θα ανοίξει το Επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο με τη Morgan Stanley στο Λονδίνο την Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου.
Όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου «σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αποτελεί την θετική έκπληξη της ευρωζώνης, η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου αγγίζει εκείνο του γαλλικού και η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη - τον Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 7,9 δις ευρώ από το πρώτο μνημόνιο και εντός του 2025, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, θα καταβληθούν άλλα 5 δις ευρώ για την εξόφληση δανείων που έχουν προγραμματιστεί να λήξουν μεταξύ 2033 και 2042 - ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει κορυφαίους επενδυτές».
Ο Πρωθυπουργός στο Συνέδριο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και της Morgan Stanley, θα έχει δημόσια συζήτηση με τον Massimiliano Ruggieri, επικεφαλής Investment Banking Ευρώπης της Morgan Stanley.
Στο Λονδίνο ο Πρωθυπουργός θα μετάσχει την ίδια μέρα σε ειδικό κλειστό workshop που οργανώνει το Ινστιτούτο Μπλερ για την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς συζήτησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το Ινστιτούτο Μπλερ έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα, ενώ έχει πρόσφατα δημοσιεύσει Οδηγό για χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από κυβερνήσεις.
Το workshop διοργανώνεται για τις ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης και αναμένεται να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας για την Ελλάδα με τη βοήθεια της ΑΙ, όπως Υγεία, Κλιματική Κρίση, Πολιτική Προστασία, Απασχόληση. Ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, που του παρέδωσε πριν από λίγες μέρες η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη.