Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την AI: Η βελτίωση δημοσίου, Παιδείας και Υγείας στο επίκεντρο
Η βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου, της Παιδείας και της Υγείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρουσίασης των προτάσεων της Συμβουλευτικης Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (25/11) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν ορισμένοι από τους κεντρικούς στόχους που προτάσσει η στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως η βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και υγείας ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε μαθητή ή ασθενή.
Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάπτυξη νέων εργαλείων πολιτικής προστασίας εναντίον των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η προστασία της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου από την παραπληροφόρηση και η ενίσχυση της εθνικής άμυνας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στον στόχο της περαιτέρω αύξησης της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού για υψηλή τεχνολογία, ενώ σημειώθηκε ότι στον συγκεκριμένο χώρο μία χώρα μπορεί να επωφεληθεί από την καλλιέργεια μίας θετικής δυναμικής, όπου η επιτυχία των πρώτων επενδυτών λειτουργεί ως «φάρος» για την έλευση κι άλλων εταιρειών στη συνέχεια.
Τα έξι έργα που προτάθηκαν
Για την εξυπηρέτηση των στόχων αυτών η Επιτροπή συνέστησε έξι έργα, με πρώτα την καθιέρωση της Ελλάδας ως χώρας πρότυπο στη συλλογή και διακυβέρνηση των δεδομένων, τα οποία είναι απαραίτητη βάση για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και την ίδρυση ενός κέντρου αριστείας για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο θα αποτελεί ερευνητικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα παγκόσμιας εμβέλειας.
Στα έργα περιλαμβάνονται, ακόμα, η ανάπτυξη μιας κεντρικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας τεχνητή νοημοσύνη η οποία θα υποστηρίζει τη διδασκαλία, τη μάθηση και τη διαδικτυακή συνεργασία. Επίσης, η ενθάρρυνση της ανάπτυξης οικοσυστημάτων τεχνητή νοημοσύνη γύρω από δεδομένα, υπολογιστικούς πόρους και ευκαιρίες για επενδύσεις και εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τη δημιουργία AI Factory.
Η δημιουργία ενός χώρου δεδομένων για την ελληνική γλώσσα, που θα προωθήσει την αξιοποίηση ελληνικών κειμένων και έργων πολιτισμού από τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται σήμερα από την τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που θα συμβάλλει τόσο στην ακριβέστερη ενσωμάτωση αυτών των πληροφοριών στην εκπαίδευση της τεχνητή νοημοσύνη όσο και στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας· και η εγκαθίδρυση ενός παγκόσμιου forum για την ηθική της τεχνητή νοημοσύνη και ενός παγκόσμιου παρατηρητηρίου για την τεχνητή νοημοσύνη στη δημοκρατική διαδικασία.
Στην υπηρεσία των πολιτών η τεχνητή νοημοσύνη
Ταυτόχρονα, όμως πογραμμίστηκε πως η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία των πολιτών και της ευημερίας τους, ενώ παράλληλα τονίστηκε η σημασία της σωστής επικοινωνίας του μετασχηματισμού που θα επιφέρει η ΑΙ, ώστε η κοινωνία να κάνει κτήμα της τη νέα τεχνολογία.
Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των ευκαιριών και των προκλήσεων που παρουσιάζονται, έγινε επίσης χαρτογράφηση κινδύνων, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει την ανάγκη έξυπνης ρύθμισης για την προστασία παιδιών και εφήβων από την έκθεση στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.
Μητσοτάκης: Κείμενο - σημείο αναφοράς για την Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι πλέον έχει ιδιαίτερη σημασία η οργάνωση της δουλειάς που πρέπει να γίνει, κυρίως η ανάπτυξη απτού σχεδιασμού για την υλοποίηση της στρατηγικής, η προτεραιοποίηση των προτάσεών της Επιτροπής αλλά και ο συνδυασμός τους με συναφείς δράσεις που ήδη είναι σε εξέλιξη, όπως προγράμματα εκπαίδευσης.
«Το προσχέδιο, είναι ένα κείμενο - σημείο αναφοράς και είναι ο ορισμός του πώς φανταζόμουν την εθνική στρατηγική για την πατρίδα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.