Αμερικανικές προειδοποιήσεις στην Τουρκία για τη Χαμάς - Πώς έχει στοχοποιηθεί η Κύπρος
Μετά την προειδοποίηση της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα ότι καμιά χώρα δεν πρέπει να δεχτεί μέλη της ηγεσίας της Χαμάς, Aμερικανοί βουλευτές τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ανέλαβαν δράση, στέλνοντας επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και στη Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ‘Αβριλ Χέινς.
Η επίμαχη επιστολή έρχεται μετά τις πρόσφατες αναφορές ότι υψηλόβαθμα στελέχη της ηγεσίας της Χαμάς έχουν μετεγκατασταθεί από το Κατάρ στην Τουρκία, με πρόθεση να ιδρύσουν εκεί ένα αρχηγείο.
Με τη συγκεκριμένη κίνηση, οι Αμερικανοί νομοθέτες επιχειρούν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι υπόγειες σχέσεις της Τουρκίας με την χαρακτηρισμένη από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και να σκιαγραφηθούν οι ευρύτερες επιπτώσεις που αυτή έχει στα αμερικανικά συμφέροντα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας μια απόρρητη ενημέρωση.
Στη νέα επιστολή, υπογραμμίζονται οι εντεινόμενες ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιχειρήσεις της Χαμάς στην κατεχόμενη περιοχή της βόρειας Κύπρου με τον φόβο ότι η περιοχή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τρομοκρατικές δραστηριότητες.
Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι η Μοσάντ (Ινστιτούτο Πληροφοριών και Ειδικών Αποστολών) είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την εν δυνάμει μετατροπή των κατεχόμενων σε κέντρο επιχειρήσεων εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων.
Στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, στην οποία παίζουν ηγετικό ρόλο μεταξύ άλλων οι βουλευτές Νταν Γκόντμαν, Τζος Γκότχαϊμερ, Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη καθίσταται σαφές πώς οι ανησυχίες δεν μένουν μόνον στην παρουσία της Χαμάς στην Τουρκία αλλά και στους κινδύνους που ελλοχεύουν από άλλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ, που έχει απειλήσει την Κύπρο στο παρελθόν.
Σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση των νομοθετών διαδραμάτισε το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτου (AHI) που έχει υποστηρίξει την ανάγκη για εντονότερο έλεγχο στη συνεργασία της Τουρκίας με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Πρόκειται για την τρίτη επιστολή προς τον Άντονι Μπλίνκεν σχετικά με την υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς.
Η πρώτη είχε σταλεί μετά την 7η Οκτωβρίου του 2023, με 47 μέλη του Κογκρέσου να ζητούν από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να αναλάβει δράση για τη σχέση της Τουρκίας με την τρομοκρατική οργάνωση.
Ακολούθησε και μια δεύτερη αλλά και ψήφισμα που καλούσε το Κογκρέσο να καταδικάσει τη ρητορική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέρ της Χαμάς.
Οι δεσμοί Ερντογάν -Χαμάς
Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών απέρριψαν αναφορές ότι η Χαμάς μετέφερε το πολιτικό της γραφείο από το Κατάρ στην Τουρκία, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KAN, ανώτατα μέλη της ηγεσίας της Χαμάς, που έχουν εγκαταλείψει τη Γάζα, βρίσκονται ήδη εδώ και λίγες ημέρες στην γείτονα.
Η Τουρκία παρέχει εδώ και χρόνια καταφύγιο στους ηγέτες της Χαμάς, δίνοντας μάλιστα σε ορισμένους από αυτούς τουρκικά διαβατήρια και επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν κέντρα διοίκησης.
Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε αναφέρει τον περασμένο Μάιο πώς πάνω από 1.000 μέλη της νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της γείτονος.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στηρίξει ανοιχτά την Χαμάς δηλώνοντας πώς «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μία ομάδα απελευθερωτών και μουτζαχεντίν που πολεμάει για να προστατέψει τα εδάφη και τους πολίτες της» γκρεμίζοντας έτσι όλες τις γέφυρες με το Ισραήλ και πυροδοτώντας αντιδράσεις από τη Δύση.
Η «στοχοποίηση» της Κύπρου από τη Χεζμπολάχ
Η Κύπρος έχει παγιδευτεί στο παρελθόν στα διασταυρούμενα πυρά των περιφερειακών συγκρούσεων στην ασταθή Μέση Ανατολή.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο τότε ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια στοχευμένων ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο, απειλούσε ανοιχτά την Κύπρο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 125 μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου.
Μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της Χεζμπολάχ θα προκαλούσε ένα ντόμινο εξελίξεων με απρόβλεπτες συνέπειες.
«Η Κύπρος θα είναι επίσης μέρος αυτού του πολέμου» αν ανοίξει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της στις ισραηλινές δυνάμεις, είχε δηλώσει στο πύρινο διάγγελμά του, μόλις μια ημέρα αφότου το Τελ Αβίβ προειδοποιούσε την Χεζμπολάχ με «ολοκληρωτικό πόλεμο».
«Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου, σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση [σ.σ. η Χεζμπολάχ] θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο» ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε ξεκαθαρίσει πώς η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο σε πολεμικές συρράξεις, υπογραμμίζοντας πώς υπάρχει «δίαυλος επικοινωνίας μέσω της διπλωματικής οδού και με την κυβέρνηση του Λιβάνου και με την κυβέρνηση στο Ιράν».
Αμέσως, η Κομισιόν εξέφρασε την ξεκάθαρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κύπρο.
Ωστόσο, η Χεζμπολάχ δεν έχει επανέλθει στο συγκεκριμένο θέμα.