ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καμία αστάθεια, θα μας συσπειρώσει η διαγραφή Σαμαρά» λένε στη ΝΔ - Η «απάντηση» του Μεσσήνιου

Μητσοτάκης και Σαμαράς

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Μία ημέρα μετά την είδηση της επερχόμενης διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία με αφορμή την τελευταία του επίθεση κατά του πρωθυπουργού, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης -μέσω συνέντευξης που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα-, η ατμόσφαιρα στο Μαξίμου παραμένει «ηλεκτρισμένη».

Ωστόσο, στην κυβέρνηση αυτό που θεωρούν πιο σημαντικό από το τεταμένο κλίμα, είναι η απάντηση στο ερώτημα για το εάν κάποιοι «γαλάζιοι» βουλευτές είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τον Μεσσήνιο προς την έξοδο.

Και σε αυτό το θέμα, κυβερνητικά στελέχη διαμήνυαν την Κυριακή (17/11), πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αστάθειας», μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Σαμαρά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Αντίθετα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η διαγραφή ήταν αναπόφευκτη λόγω του ότι πλέον ο πρώην πρωθυπουργός είχε ξεπεράσει τα όρια στην κριτική που ασκούσε και ορισμένοι τόνιζαν ότι η εξέλιξη αυτή θα συσπειρώσει τη βάση της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι έχει να κάνει με την «επόμενη ημέρα». Πάντως, βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως σίγουρα δεν πρόκειται για μια «εύκολη στιγμή».

Στην Πειραιώς σημειώνουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει προσηλωμένη στο δύσκολο έργο της με στόχο την υλοποίηση του προγράμματός της και αυτό απαιτεί πολιτική σταθερότητα.

Την Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, αναμένεται να τρέξει άμεσα, καθώς η Επιτροπή Δεοντολογίας ορίστηκε να συνεδριάσει την Τρίτη (19/11) στις 6 το απόγευμα. Πλέον, αναμένεται να τρέξει μια σειρά κινήσεων που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί η… δεύτερη έξοδος του Μεσσήνιου πρώην πρωθυπουργού.

Ενδεικτικό είναι ότι ο βουλευτής της ΝΔ, και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, Θεόδωρος Καράογλου, ειδοποιήθηκε να επιστρέψει εσπευσμένα από την Αργεντινή, όπου βρίσκεται σε κοινοβουλευτική αποστολή για την 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Φορέων της Νότιας Αμερικής. Η επιστροφή του κ. Καράογλου στη Θεσσαλονίκη, από το Μπουένος 'Αιρες, είχε προγραμματιστεί για την Τέταρτη 20 Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε τον Αντώνη Σαμαρά με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, δηλαδή τον κύριο Τραγάκη, με το ερώτημα της διαγραφής του. Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδριάζει, αποφασίζει και το πρακτικό στέλνεται στον Πρόεδρο της ΚΟ. Εκείνος με τη σειρά του, με βάση το πρακτικό και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής.

«Γαλάζια» στελέχη κατά Σαμαρά

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί την επομένη της είδησης για την επερχόμενη διαγραφή Σαμαρά, είναι οι επιθέσεις που δέχτηκε ο Μεσσήνιος βουλευτής από «γαλάζια» στελέχη. Ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι όταν ένα στέλεχος αμφισβητεί τον πατριωτισμό του ΥΠΕΞ (αναφερόμενος στο σχόλιο Σαμαρά ότι ο Γεραπετρίτης θα έπρεπε να έχει χάσει τη θέση του) ουσιαστικά «αμφισβητεί τον πατριωτισμό και του πρωθυπουργού. Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στη ΝΔ με κορυφαία στελέχη αναφέρουν πως η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν «μονόδρομος».

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε: «Για μένα δεν είναι μια ευχάριστη στιγμή, εγώ πάντα έδειχνα και δείχνω μια ευγνωμοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά που με έκανε υπουργό Υγείας και πιστεύω ότι την περίοδο 2012-15 κράτησε τη χώρα στο ευρώ με την κυβέρνησή του. Ωστόσο, δεν μπορούσε ο πρωθυπουργός να κάνει οτιδήποτε άλλο χθες. Ο καθένας πρέπει να έχει αντίληψη κάποιων συγκεκριμένων ορίων», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

«Υπήρχε μια κλιμάκωση και εγώ ήμουν μεταξύ εκείνων που είχα μιλήσει και με τις δύο πλευρές. Το πράγμα ''στράβωνε'' ολοένα και περισσότερο. Από ένα σημείο και μετά, φοβούμαι ότι ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά το επιδίωκε (σ.σ.: τη διαγραφή του) με κάποιο τρόπο, δεν αισθανόταν άνετα», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης καλεσμένος σε εκπομπή του ACTION 24, κλήθηκε να απαντήσει στο ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές τον Σαμαρά: «Η εκτίμησή μου είναι πως όχι. Είναι μία υποθετική συζήτηση το αν ο Αντώνης Σαμαράς θα κάνει κάτι μελλοντικά. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτίμησή μου είναι πως αν γινόταν κάτι άμεσα, ουδείς θα ακολουθούσε. Αυτή είναι η εκτίμησή μου».

Για την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από την ΝΔ μίλησε στο MEGA και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας: «Έχω μάθει στη ζωή μου να μην είμαι αχάριστος και ο Αντώνης Σαμαράς μου προσέφερε τέσσερα χρόνια κυβερνητικής θητείας την περίοδο 2012-15. Με τη συνολική του τοποθέτηση εχθές, ουσιαστικά κατέστησε αναπόφευκτη την επιλογή του πρωθυπουργού, μια ορθή επιλογή. Θεωρώ ότι η επιλογή του πρωθυπουργού ήταν η ορθή».

Σφοδρή επίθεση προς τον Μεσσήνιο πολιτικό εξαπέλυσε σε ανάρτησή της η βουλευτής Αχαΐας και πρώην υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου: «Ανθέλληνες υπάρχουν πολλοί! Σαμαράς όμως ένας! Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω στην τοξικότητα», αναφέρει σε ανάρτησή της η κα Αλεξοπούλου.

«Διεγράφη γιατί πρότεινε τον Καραμανλή για ΠτΔ»

Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που «καίνε» γύρω από τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, έδωσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Τσιούτσιας μιλώντας το απόγευμα της Κυριακής (17/11) στο MEGA. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Μεσσήνιου βουλευτή, η αιτία της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία δεν ήταν οι θέσεις του ως προς τις ελληνοτουρκικές θέσεις.

«Οι διατυπώσεις των θέσεων Σαμαρά γύρω από τον ελληνοτουρκικό διάλογο είναι γνωστές γιατί είχαν τεθεί ξανά σε δημόσια συζήτηση. Και μάλιστα μπορεί να πει κανείς ότι ο κ. Σαμαράς έχει δικαιωθεί για όλες αυτές τις παρεμβάσεις του. Μάλιστα, οι γνωστές αυτές θέσεις και στον πρωθυπουργό δεν είχαν φέρει μέχρι τώρα τη διαγραφή του. Αντίθετα, αυτό που την προκάλεσε ήταν η πρόταση να αποτελέσει ο Κώστας Καραμανλής τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε ο κ.Τσιούτσιας.

Παράλληλα, σε ερώτηση για τα σχέδια Σαμαρά την επόμενη μέρα της διαγραφής του, ο κ. Τσιούτσιας άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι θα πράξει στο μέλλον ο Αντώνης Σαμαράς και σημείωσε ότι «το μόνο που γνωρίζω αυτή τη στιγμή είναι ότι οι επόμενες μέρες θα τον βρουν στις ΗΠΑ». Αναφορικά με το εάν θα παραδώσει την έδρα του στο κόμμα, απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις.

Το χρονικό της απόφασης

Τη δική του σημασία έχει το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη για την επερχόμενη διαγραφή Σαμαρά. Η κυβέρνηση από την Πέμπτη γνώριζε για τη συνέντευξη Σαμαρά. Την Παρασκευή άρχισε να γίνεται γνωστό πως η συνέντευξη έκρυβε «βόμβες» κυρίως για τη woke ατζέντα και για τα εθνικά ζητήματα, ενώ υπήρχε η πληροφορία ότι θα πρότεινε τον Κ. Καραμανλή για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Καμία έκπληξη θα έλεγε κάποιος που παρακολουθεί τη στάση Σαμαρά εδώ και καιρό. Το Σάββατο όμως τα μηνύματα που έφταναν στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δικαιολογούσαν εφησυχασμό.

Το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου είχε εδώ και μέρες κλείσει ότι θα λάβει χώρα μία συνάντηση Μητσοτάκη, Σκέρτσου, Βορίδη, Μυλωνάκη, Μαρινάκη, Αμυρά μεταξύ άλλων για τον προγραμματισμό του Κυβερνητικού έργου, όπως συχνά γίνεται. Στις 12:30 όμως στα αυτιά των συνεργατών του Πρωθυπουργού άρχισαν να φτάνουν οι πληροφορίες για τη συνέντευξη Σαμαρά. Αρχικά το ότι μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός υποδείκνυε στον Κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει τον Γ. Γεραπετρίτη από το Υπ. Εξωτερικών. Η κατάσταση σοβάρευε επικίνδυνα.

Το Μαξίμου έσπευσε να προμηθευτεί το Κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Το Βήμα». Το πρωτοσέλιδο ήταν αρκετό για να φανεί, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, ότι ο κ. Σαμαράς επεδίωκε τη διαγραφή του. Στην άτυπη σύσκεψη που ακολούθησε ο πρωθυπουργός άκουσε τις εισηγήσεις των συνεργατών του για το αν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την διαγραφή. Ομόθυμα, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν πως τέτοιος δρόμος δεν υπάρχει.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν ασκούσε κριτική σε σημεία του κυβερνητικού έργου όπως άλλες φορές αλλά στο σύνολό του, ενώ χρησιμοποιούσε και προσωπικούς χαρακτηρισμού κατά του Πρωθυπουργού π.χ. για «χαριεντίσματα» με τον Ερντογάν ή το Ράμα. Εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής «με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά», λέει το Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αποχώρησε, διάβασε μόνος του αναλυτικά τα όσα έλεγε ο Α. Σαμαράς και στη συνέχεια έδωσε την εντολή στις 16:30 να φύγει η ανακοίνωση στους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης