Πολυτεχνείο: Ο πολιτικός κόσμος τιμά της 51η επέτειο της εξέγερσης
Την 51η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τιμούν οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου με ανακοινώσεις, μηνύματα και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κυρ. Πιερρακάκης: «Το Πολυτεχνείο είναι ένα σύμβολο ενότητας απέναντι στον διχασμό»
«Το Πολυτεχνείο δεν είναι μόνο μία ημέρα μνήμης. Είναι ένα σύμβολο ενότητας απέναντι στον διχασμό» είναι το μήνυμα του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη.
Με την εξέγερση του 1973 στο Πολυτεχνείο, όπως και με την κατάληψη της Νομικής που προηγήθηκε τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς, χιλιάδες νέες και νέοι της εποχής, μας δίδαξαν την ανιδιοτέλεια, τον αυτοσεβασμό, το ήθος και την ακεραιότητα. Η αντίστασή τους στην ανελευθερία και τον σκοταδισμό είναι μέχρι και σήμερα μάθημα Δημοκρατίας και ελευθερίας.
Το Πολυτεχνείο δεν είναι μόνο μία ημέρα μνήμης. Είναι ένα σύμβολο ενότητας απέναντι στον διχασμό. Σκύβουμε το κεφάλι με σεβασμό και συγκίνηση σε όσους αγωνίστηκαν, δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους. Ο αγώνας και η θυσία τους αποτέλεσαν μια ιστορική ρωγμή στον χρόνο, πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η μεταπολιτευτική Ελλάδα.
Σήμερα καλούμαστε να δούμε το Πολυτεχνείο ως μία πρόκληση για το μέλλον. Οι δημοκρατικές αξίες είναι εμπεδωμένες στη χώρα και είναι χρέος μας να τις διαφυλάξουμε απέναντι σε έναν σύνθετο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις. Οι νέες μάχες αφορούν μια κοινωνία ελευθερίας και αλληλεγγύης, μια κοινωνία πιο δίκαιη και ισχυρή.
Τιμούμε αυτή την ημέρα ως απόδειξη ότι η ελληνική κοινωνία, οι νέες και οι νέοι της έχουν τη δύναμη και το θάρρος να αλλάζουν τον ρου της Ιστορίας. Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού θα είναι πάντα αρωγός στην προσπάθειά τους να χαράξουν το μέλλον που ονειρεύονται.
Ν. Ανδρουλάκης: «Το Πολυτεχνείο αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους δημοκράτες πολίτες»
Τον περασμένο Ιούλιο γιορτάσαμε πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Ήταν, όμως, εκείνες οι τρεις μέρες του Νοέμβρη του '73 που αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο αυτής της δημοκρατικής επανόδου, την αρχή του τέλους της χούντας.
Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, τιμούμε όσες και όσους, με γενναιότητα και αυτοθυσία αψήφησαν τον γύψο του φασισμού σε ένα αυθόρμητο ξέσπασμα δημοκρατίας και κοινωνικής απελευθέρωσης.
Όσες και όσους ήταν εκεί για την πατρίδα μας, ήταν εκεί για όλους εμάς, τις νεότερες γενιές και "για να μπορούν να έχουν τα παιδιά μας τον δικό τους ήλιο", όπως είχε γράψει η Λένα Παππά.
Το Πολυτεχνείο καταλαμβάνει επάξια μια ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, ως πηγή έμπνευσης για τους δημοκράτες πολίτες και όσους αγωνίζονται καθημερινά για την ποιότητα των δημοκρατικών μας θεσμών, για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, για ένα κράτος όπου η ισχύς του δικαίου θα υπερβαίνει το δίκαιο του ισχυρού.
Γ. Παπανδρέου: «Το Πολυτεχνείο σηματοδοτεί την ανάγκη περιφρούρησης των δημοκρατικών θεσμών»
Για τη επέτειο του Πολυτεχνείου ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε μεταξύ άλλων πως σηματοδοτεί την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και περιφρούρησης των δημοκρατικών θεσμών σε μιά περίοδο που η Δημοκρατία δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα από τη συντήρηση και κάθε είδους αυταρχισμό.
Επισήμανε ότι «όλοι καθημερινά με την ενεργό συμμετοχή μας, να εγγυηθούμε ότι η Δημοκρατία μας συμβαδίζει και προωθεί την ευημερία, καταπολεμά τις ανισότητες, διαθέτει τα απαραίτητα αντισώματα έναντι της υπερσυγκέντρωσης πλούτου, εξουσίας και ελέγχου της πληροφορίας».
«Τίποτε δεν είναι δεδομένο, τίποτε δεν χαρίζεται. Όσο οι ανισότητες μεγαλώνουν, όσο το αίσθημα αποκλεισμού από τις δημοκρατικές διαδικασίες μεγαλώνει, όσο το κλίμα παραίτησης επικρατεί, τόσο δίνεται τροφή για αδιέξοδη ακροδεξιά δημαγωγία σε βάρος των πραγματικά αναγκαίων συγκρούσεων με θύμα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πώς «σε έναν κόσμο που οι μεγάλες και σύνθετες προκλήσεις εντείνουν τις αβεβαιότητες και την ανασφάλεια, καθήκον των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων είναι να συγκρουστούν με την αδικία μιας άνισης κοινωνίας και να παλέψουν συλλογικά για την επαναφορά των αξιών και των ιδανικών που ιστορικά προσέφεραν προοδευτικές διεξόδους, διαμορφώνοντας παράλληλα το κοινωνικό συμβόλαιο που διασφάλισε ειρήνη και δικαιώματα για μια μακρά περίοδο στην Ιστορία».
«...μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες παντού στον κόσμο, να μπορέσουμε να αναδείξουμε, με τρόπο οραματικό, αλλά αξιόπιστο και ρεαλιστικό, ότι μέσα από το διάλογο, την αμφισβήτηση και τη διεκδίκηση, η πολιτική συμμετοχή είναι η μοναδική στάση που εγγυάται μια καλύτερη ζωή για κάθε άνθρωπο», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.