ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το αδιέξοδο στο Κυπριακό, η επανέναρξη των συνομιλιών και οι διευρυμένες επαφες

Το αδιέξοδο στο Κυπριακό, η  επανέναρξη των συνομιλιών και οι διευρυμένες επαφες

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ

AP Photo/Petros Karadjias

Η Λευκωσία επιδιώκει να πραγματοποιηθούν οι διερυμένες συναντήσεις για το Κυπριακό, με την απαραίτητη προεργασία τόσο στο εσωτερικό, όσο και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών πριν το τέλος του έτους.

Η κυπριακή θέση επί του ζητήματος των διευρυμένων επαφών και της μορφής τους, έχει διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια κατά το άτυπο δείπνο που παρέθεσε στην Νέα Υόρκη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ενθαρρύνοντας τόσο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη όσο και τον ηγέτη του Ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, ώστε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την επίλυση του Γόρδιου δεσμού του Κυπριακού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωντσταντίνος Λετυμπιώτης μιλώντας στο Alphanews Live αναφέρθηκε στη διαφορετική προσέγγιση των δύο μερών.

«Το ένα μέρος είναι η τουρκική πλευρά, η οποία έχει εκφύγει από το συμφωνημένο πλαίσιο και η άλλη πλευρά είναι όχι μόνο αυτό που προτάσσει η Κύπρος, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη, η διεθνής κοινότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

Χαρακτήρισε άτεγκτη τη στάση και απαράδεκτους τους όρους και τις προυποθέσεις που έθεσαν από την πλευρά του Ψευδοκράτους για μία κοινωνική συνάντηση Τατάρ -Χριστοσουλίδη. Ωστόσο, κατέληξε πώς «αν υπάρξει χαραμάδα ελπίδας να την αξιοποιήσουμε και για την διευρυμένη συνάντηση παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων».

Η παρέμβαση Ερντογάν στη Σύνοδο της Βουδαπέστης

Η Λευκωσία διαβάζει ως ένα αξιοσημείωτο βήμα, την παρέμβαση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη, όπου αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων επικαλούμενος το θετικό κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ως ένα επιπλέον επιχείρημα για την ένδειξη, την επιθυμία της Τουρκίας να ενισχυθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η κυπριακή πλευρά τονίζει πώς είναι σαφής η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να υπάρξει προοδος και επικοδομητική στάση και στο Κυπριακό».

Η Κύπρος επαναβεβαίωνει τη δέσμευση και τη βούληση για συνέχιση της προσπάθειας εντός του συμφωνημένου πλαισίου και με διαφύλαξη του κεκτημένου των συνομιλιών, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί, καθώς και την ετοιμότητά της για συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας.

Η πάγια θέση της Αθήνας

Το ευαίσθητο ζήτημα του Κυπριακού το οποίο παραμένει άλυτο παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την εξερεύνηση λύσης, απασχόλησε ένα μεγάλο μέρος της συνάντησης του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν την προηγούμενη Παρασκευή στην Αθήνα .

Μάλιστα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, με τη μορφή διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Αθήνα χαρακτήρισε θετικό πρώτο βήμα την άτυπη συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να τονίζει ότι «τα βήματα που συμφωνήθηκαν εκεί θα δημιουργήσουν συνθήκες για την επανέναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου για μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας δηλώνοντας χαρακτηριστικά κατά τις κοινές δηλώσεις στον Τύπο ότι «θα συνεχίσουμε να συζητάμε για το Κυπριακό, όμως έχει αποδειχθεί ότι το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ίσχυει στο νησί».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης πληροφόρησε τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο για το τετ α τετ του με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ σήμερα θα ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Το άλλο νόμισμα στο Ψευδοκράτος

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) στο Ψευδοκράτος Τουφάν Έρχιουρμαν, έχει καταθέσει τέσσερις προτάσεις σε σχέση με τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού τονίζοντας ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση αποτελεί τη μοναδική λύση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο στόχος όπως τόνισε είναι οι διαπραγματεύσεις να μην οδηγήσουν σε ένα φαύλο κύκλο συζητήσεων, αλλά σε τελικό αποτέλεσμα και η λύση στο Κυπριακό μπορεί να επέλθει μέσα από το διάλογο και τη διπλωματία.

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) στο Ψευδοκράτος έχει προτείνει αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας, θέσπιση χρονοδιαγράμματος για τις διαπραγματεύσεις και συνέχισή τους από το σημείο όπου σταμάτησαν, με δέσμευση να μην επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς σε περίπτωση που οι συνομιλίες καταρρεύσουν για μια ακόμη φορά.

«Αφού το ζήτημα της πολιτικής ισότητας μπλοκάρει τις συνομιλίες, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε ο Τουφάν Έρχιουρμαν ενώ κατέληξε ότι «η πρόταση του κ. Τατάρ για λύση δύο κρατών ή για 'κυρίαρχη ισότητα', όπως κι αν εκφράζεται, δεν είναι αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα. Πιστεύουμε ότι μια συνολική λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».