To «καυτό» φθινόπωρο της Ιεράς Συνόδου: Όλα τα μέτωπα ανοιχτά στις σχέσεις με την Πολιτεία
Με ανοιχτό το μέτωπο του επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας και ιεράρχες να βρίσκονται υπ' ατμόν για το πώς θα χειρισθεί η κυβέρνηση τα εκκρεμή ζητήματα ξεκινά το νέο εκκλησιαστικό έτος για τη Διαρκή Σύνοδο.
Η 1η Σεπτεμβρίου θεωρείται ως η πρώτη μέρα του εκκλησιαστικού έτους. Και κάθε εκκλησιαστικό έτος ανανεώνονται τα 12 μέλη που απαρτίζουν την Ιερά Σύνοδο, το διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η νέα σύνθεση της ΔΙΣ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μέλη της είναι ιεράρχες που εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.
Ειδικότερα, μέλος της νέας ΔΙΣ θα είναι ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, που δεν διστάζει να τα πει «έξω από τα δόντια» για τις επιλογές της κυβέρνησης και το ρόλο που διαδραματίζει η εκκλησία. Έχει στρέψει τα πυρά του εναντίον των εβραίων, των ομοφυλόφιλων, των τεκτόνων και πρόσφατα άσκησε έντονη κριτική στη διοργάνωση της Πανορθόδοξης.
Ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ έχει, επίσης, καυστικό λόγο, ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος είναι ο διπλωμάτης της Ιεράς Συνόδου, που προσπαθεί να εξισορροπήσει τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Επίσης, εκφράζει πολλές φορές τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Οι μητροπολίτες Φθιώτιδος Νικόλαος και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, τοποθετούνται για τα φλέγοντα κοινωνικά και εκκλησιαστικά ζητήματα.
Ήπιων τόνων είναι ο μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ.
Πηγή: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης (φωτογραφία αρχείου)
Τα ανοιχτά θέματα της Εκκλησίας
Προσφυγικό/Μεταναστευτικό: Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών "Αποστολή" προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες/μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, έχει υιοθετήσει το hot spot της Σάμου.
Αναθεώρηση Συντάγματος: Η Εκκλησία της Ελλάδος καλείται να αποκωδικοποιήσει τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Βουλής, ότι είναι ώριμο το αίτημα για τη ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, με παράλληλη διατήρηση για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως επικρατούσας θρησκείας.
Σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διατηρούν άριστες σχέσεις. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί σκληρή κριτική από ιεράρχες. Ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, τον περασμένο Ιανουάριο σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μην παραστεί στον εορτασμό των Θεοφανείων στον Πειραιά είπε: «Ο κάθε πιστός, κληρικός ή λαϊκός έχει την υποχρέωση κατ’ επιταγή του Χριστού να είναι αλάτι ζωντανό, όχι ανάλατο, όχι ανούσιο. Και αυτό σημαίνει ότι αν είμαστε ζωντανό αλάτι, παρεμποδίζουμε τη σήψη και αντιμετωπίζουμε τη σαθρότητα των δαιμονικών κοσμοειδώλων». Και συνέχισε: «Το αλάτι ξέρετε, έχει κι άλλες ιδιότητα. Είναι δριμύ και οδυνηρό άλγος. Και αυτό φαίνεται ότι συνέβη σήμερα». Επίσης ο κ. Σεραφείμ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην κάρτα του πολίτη.
Στιγμιότυπο από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Πηγή: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης
Μάθημα Θρησκευτικών: Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης προωθεί αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών λέγοντας ότι έχει χαρακτήρα κατηχητικό και ομολογιακό. Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας, λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ανέφερε ότι θα είναι «μάθημα γνώσης των θρησκειών και της Ορθοδοξίας και όχι ομολογιακό, κατηχητικό». «Θα πάμε σε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και θα προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών, ώστε να μην είναι μάθημα ομολογιακό, κατηχητικό, αλλά μάθημα γνώσης των θρησκειών και βεβαίως της Ορθοδοξίας, αλλά και των άλλων θρησκευμάτων τα οποία περιβάλλουν τη χώρα μας ή θρησκευμάτων, οι πιστοί των οποίων ζουν στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά. Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της Ιεράς Συνόδου. Αρκετοί ιεράρχες είχαν αντιδράσει στις διαφαινόμενες τροποποιήσεις που προωθούσε, (όπως ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος).
Επιθέσεις σε Εκκλησίες: Τα πρόσφατα περιστατικά εισβολής αντιεξουσιαστών στο μητροπολιτικό ναό Θεσσαλονίκης όταν τελείτο η Θεία Λειτουργία και οι ζημιές που προξένησαν άγνωστοι στην Μονή Πετράκη, έχουν θορυβήσει πολλούς ιεράρχες οι οποίοι φοβούνται ενδεχόμενη έξαρση θρησκευτικού φονταμενταλισμού.
Εικόνα από τις καταστροφές στη Μονή Πετράκη. Πηγή: Eurokinissi/Στέλιος Στεφάνου
Ανέγερση τεμένους στην Ελαιώνα: Παρά το γεγονός ότι οι ιεράρχες είναι υπέρ του να υπάρχει λατρευτικός χώρος μουσουλμάνων ωστόσο, παρακολουθούν μουδιασμένοι την ανέγερσή του. Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος σε συνέντευξή του στο CNN Greece μιλώντας για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Ελαιώνα τόνισε ότι η ζωή των Ορθοδόξων δεν επηρεάζεται από την ανέγερση τεμένους. «Ίσα ίσα η Εκκλησία πιστεύει ότι όσοι θρησκεύονται πρέπει να έχουν τον τόπο της θρησκευτικής τους λατρείας», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι η εμπειρία στο εξωτερικό δείχνει ότι μετατρέπονται σε πολιτιστικά κέντρα ή κυοφορούνται διάφορες καταστάσεις που οδηγούν σε τραγικά γεγονότα». Υπογράμμισε δε ότι η απόφαση του Ελληνικού κράτους, να το ανεγείρει και να έχει τη διοίκησή του, λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα «που ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεφύγουν από τον καθαρό σκοπό του, που είναι να πιστωθεί ως τόπος λατρείας για τους μουσουλμάνους».
Καταγραφή αγροτικής γης: Στην καταγραφή και αξιοποίηση της αγροτικής γης έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν Κράτος και Εκκλησία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, συμφώνησαν σε πρώτο στάδιο να προχωρήσει η καταγραφή της αγροτικής γης που διαθέτει η Εκκλησία και στη συνέχεια να διερευνηθούν τρόποι για την αξιοποίησή της. Σε πρώτο στάδιο δεν θα εξετασθούν οι «γκρίζες ζώνες», δηλαδή οι διακατεχόμενες εκτάσεις που διεκδικούν από κοινού Εκκλησία και Πολιτεία. Αυτό που απομένει είναι να οριστεί νέο ραντεβού με τον κ. Αποστόλου και οι επιτροπές υπουργείου και εκκλησίας να θέσουν τις βάσεις του όλου εγχειρήματος.
Πηγή: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης (φωτογραφία αρχείου)
Τα νέα μέλη της Ιεράς Συνόδου
Πρόεδρος: Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Μέλη: Φθιώτιδος Νικόλαος, Μάνης Χρυσόστομος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Καισαριανής Δανιήλ, Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, Πειραιώς Σεραφείμ, Εδέσσης Ιωήλ, Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, Κοζάνης Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.
Διαβάστε επίσης:
Δημητριάδος Ιγνάτιος: Η επικοινωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου οδηγεί σε ασφαλείς λύσεις
Το «γόρδιο δεσμό» των εξαγγελιών Τσίπρα για χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας λύνει η Ιερά Σύνοδος
Εξάψαλμος Ιεράς Συνόδου σε Φίλη, Τόσκα και Παρασκευόπουλο για την εισβολή στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης
Ιερά Σύνοδος προς Φίλη: Παραπλανάτε το λαό
Συμφώνησαν Κράτος - Εκκλησία για την καταγραφή της αγροτικής γης
Νέα διαμάχη Εκκλησίας – Πολιτείας για την καύση των νεκρών
Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Φοβόμαστε χτύπημα του ISIS
Ο Aρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος στο CNN Greece: Παγκόσμιος ασύμμετρος πόλεμος σε εξέλιξη
Μόνο στο CNN Greece: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και τα «μυστήρια» της Πανορθόδοξης