ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα κρυφά μηνύματα Καραμανλή από τη Θεσσαλονίκη και οι χαμηλοί τόνοι στα εθνικά

Από την παρουσίαση του βιβλίου « Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη» 

ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Σε εντυπωσιακά πιο χαμηλούς τόνους η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή χθες βράδυ από τη Θεσσαλονίκη για τα εθνικά ζητήματα, δύο εικοσιτετράωρα πριν από την έλευση Φιντάν στην Αθήνα. 

Ο πρώην Πρωθυπουργός, σε αντίθεση με παλαιότερες παρεμβάσεις του, δεν έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για παγίδες στο διάλογο με την Τουρκία και έμμεσες υπαναχωρήσεις. Αντιθέτως, τόνισε πως ανησυχίες οι οποίες εκφράζονται ενισχύουν τις εθνικές θέσεις. Η γέφυρα που έριξε προ 24ωρων ο Πρωθυπουργός στη πλευρά Καραμανλή και στην περίοδο του 2009 ίσως λειτουργεί.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώην Πρωθυπουργός αναγνώρισε πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική θέση, όπως υπογραμμίζει επανειλημμένα τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Υπ. Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε όσους εκφράζουν ανησυχίες. Η αναφορά Καραμανλή δεν πρέπει να περάσει καθόλου παρατήρητη καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός εσκεμμένα έκλεισε την ομιλία του με αυτή ακριβώς την επισήμανση.

Πολλά “κλικ” κάτω από τους τόνους Σαμαρά

Από την άλλη ο πρώην Πρωθυπουργός, σε μία ομιλία χωρίς αιχμές, φάνηκε να θέλει να εξηγήσει πως ο λόγος που εκφράζει εδώ και καιρό ανησυχίες για τα εθνικά ζητήματα είναι διότι παρατηρεί την επιθετική στρατηγική της Τουρκίας η οποία δεν αλλάζει.

«Θέλω να υπογραμμίσω οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές, τους δημιουργεί άλλωστε ή επιθετικότητα και ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της τουρκίας» σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής.

«Μην αντιμετωπίζετε τις απόψεις μας ως επικριτικές»

Μάλιστα ο πρώην Πρωθυπουργός στη σκιά της εσωστρέφειας των τελευταίων ημερών και ειδικά στη σκιά της έντασης Μαξίμου - Σαμαρά έσπευσε να τονίσει πως η ανάδειξη των ανησυχιών που εκφράζονται κατά καιρούς «ενισχύει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις» και είναι λάθος «να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές».

Η διαφορά στην στάση Καραμανλή σήμερα και πριν τέσσερις μήνες είναι εντυπωσιακή. Κατά την ομιλία του τον Ιούλιο στο Πολεμικό Μουσείο σε υψηλούς τόνους προειδοποιούσε πως «Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων».

Ακόμη τότε ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος εμμέσως στην πολιτική των «ήρεμων υδατων» σημείωνε: «Υφέρπει πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια η δια της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου».
Αυτό δεν σημαίνει πως οι απόψεις Καραμανλή έχουν αλλάξει ή οι ανησυχίες του, ωστόσο έχουν μεσολαβήσει θα σημείωνε κανείς αναλυτικές διευκρινίσεις της Κυβέρνησης για το τι επιδιώκει στις συνομιλίες με την Τουρκία και το που τοποθετούνται οι κόκκινες γραμμές.

«Οι παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή» και η έμμεση κριτική

Στην εκδήλωση για το βιβλίο του Βαγγέλη Πλάκα με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη» ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις παρακαταθήκες του Εθνάρχη στέλνοντας έμμεσα πολιτικά μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Τόνισε πως βασική προϋπόθεση της Δημοκρατίας και της ομαλής λειτουργίας της είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, τόνισε τη σημασία του σεβασμού στους θεσμούς και στη διάκριση των εξουσιών και υπογράμμισε την ανάγκη ήρεμου πολιτικού κλίματος.

«Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, ωθεί αυξανόμενο αριθμό πολιτών στην αποχή και άρνηση της εκλογικής διαδικασίας. ακόμη χειρότερα στα μάτια πολλών το σύστημα έχει απολέσει τη νομιμοποίησή του» προειδοποίησε ο πρώην Πρωθυπουργός σε μία φράση που συμπυκνώνει πολλούς από τους προβληματισμούς του και παρέθεσε μία φράση του Πλούταρχου ο οποίος έλεγε πως «η ανισορροπία μεταξύ πλουσίων και φτωχών, είναι η αρχαιότερη και πιο μοιραία ασθένεια κάθε δημοκρατίας».

Και για όσους δεν παραλαμβάνουν τα μηνύματα που στέλνει υπογράμμισε πως «ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι υπεροπτικά και αλαζονικά υποτιμούν τους δυσαρεστημένους και διαμαρτυρόμενους ως οπισθοδρομικούς, ψεκασμένους ή εξτρεμιστές»...

Πλήρης κάλυψη της περιόδου Καραμανλή

Καθόλου απαρατήρητη δεν πρέπει να περάσει μέσα αυτό το κλίμα και η αναφορά της Μαρίας Συρεγγέλα Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ και Βουλευτή Δυτικής Αθήνας στην παρουσίαση του βιβλίου.

Αφού τόνισε πως η ΝΔ, τιμάει στο ακέραιο μέχρι και σήμερα τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες την θεμελίωσε ο ιδρυτής της αρχές και αξίες όπως είναι η αλήθεια η εκπρόσωπος του Κόμματος στην εκδήλωση υπογράμμισε πως χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «αλήθεια, όπως αυτή που είπατε εσείς Πρόεδρε (Κώστα Καραμανλή) για τα δημοσιονομικά της πατρίδας μας –κόντρα στο περίφημο “λεφτά υπάρχουν του ΠΑΣΟΚ”».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης