ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα τηλεδιάσκεψη με τρόικα για κόκκινα δάνεια και ΦΠΑ

Νέα τηλεδιάσκεψη με τρόικα για κόκκινα δάνεια και ΦΠΑ
EYROKINISSI/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Σε μία νέα τηλεδιάσκεψη που θα γίνει είτε εντός της ημέρας, είτε το Σαββατοκύριακο ευελπιστεί η κυβέρνηση πως θα επιλύσει τα ανοιχτά ζητήματα της συμφωνίας που θα καθορίσουν εν πολλοίς τις αποφάσεις της Δευτέρας για το Eurogroup.

To οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται συγκρατημένο ως προς τις δημόσιες τοποθετήσεις και περιμένει απαντήσεις από τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια αλλά και για τα μέτρα που θα αντικαταστήσουν την επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Γενικώς στο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς η κυβέρνηση υπέβαλε νέα πρόταση στους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια η οποία ωστόσο ακόμη δεν έχει πάρει το πράσινο φως από το κουαρτέτο. Στο θέμα των ισοδυνάμων από την άλλη, η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβεβαιώσει ότι προτίθεται να επιβάλλει αύξηση της φορολογίας στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ καθώς ως τώρα δεν υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά των τροϊκανών.

«Περιμένουμε τις απαντήσεις, τα πράγματα είναι δύσκολα» λένε αρμόδιες πηγές από το οικονομικό επιτελείο που ωστόσο ευελπιστούν ότι θα υπάρξουν λύσεις που θα ικανοποιούν όλα τα μέρη.

Η τροποποιημένη πρόταση για τα κόκκινα δάνεια, που επί της ουσίας διευρύνει τα κριτήρια για υπαγωγή στον Νόμο Κατσέλη σκοντάφτει μέχρι στιγμής στην συνεχιζόμενη δυσπιστία των δανειστών πως θα ευνοηθούν από την ρύθμιση εκείνοι που ενώ μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους καλύπτονται πίσω από την νομοθεσία που προστατεύει την πρώτη κατοικία.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η πρότασή της δεν καλύπτει την κατηγορία των «μπαταχτσήδων» και εμφανίζεται διατεθειμένη-όπως λένε κυβερνητικές πηγές- να συναινέσει στον όρο που βάζει το κουαρτέτο να μπουν πολύ αυστηρά κριτήρια για όσους ενώ έχουν υψηλά εισοδήματα δεν πληρώνουν και να «τιμωρηθούν» παραδειγματικά. Από την άλλη όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την αυστηρότητα που θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές βγάζοντας εκτός ρύθμισης όσους αποκτήσουν νέα χρέη ή καθυστερήσουν έστω και μία ημέρα την αποπληρωμή της οφειλής που έχει συμφωνηθεί με βάση την υπαγωγή τους στην ρύθμιση.

«Δεν γίνεται την επομένη που έχει καθυστερήσει μία οφειλή να βγαίνει κάποιος από την προστασία, μπορεί να υπάρχει κάποια αντικειμενική δυσκολία», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος που θεωρεί ότι μπορεί να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο 20 ημερών για την καταβολή της προβλεπόμενης από τα δικαστήρια δόσης.

Αγκάθι εξακολουθεί να παραμένει πάντως και το θέμα του οικογενειακού ετήσιου εισοδήματος για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει κάνει εκπτώσεις. Θεωρεί ότι πρέπει να καλύπτονται τα εισοδήματα νοικοκυριών που φθάνουν τις 35.000 ευρώ και αποκρούει την εξ αρχής επιμονή των δανειστών το ετήσιο οικογενειακό να μην υπερβαίνει τις 18.000 ευρώ.

«Έτσι δεν μπορούμε να προστατεύσουμε την μεσαία τάξη, παρά μόνο τους πολύ φτωχούς» παραδέχεται υπουργός που ανήκει στο οικονομικό επιτελείο. Σκληρή στάση δείχνουν οι δανειστές και στο ζήτημα του συνόλου των χρεών ενός δανειολήπτη καθώς απορρίπτουν την πρόταση της ελληνικής πλευράς για κάλυψη όσων έχουν συνολικά χρέη έως και 200.000 ευρώ, κατεβάζοντας το συγκεκριμένο όριο στις 120.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ