Νέος μηχανισμός για κατώτατο μισθό και μειώσεις φόρων στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου
Το νέο μηχανισμό για τον κατώτατο μισθό μετά το 2027, που θα ορίζει την αύξησή του με βάση τους οικονομικούς δείκτες του πληθωρισμού και της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει στις 11:00, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως. Το πλαίσιο για τη μείωση φόρων θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός.
Όπως τονίζουν Κυβερνητικά στελέχη για την περίοδο μέχρι το 2027 υπάρχει ήδη ο οδικός χάρτης για την αύξηση του κατώτατου μισθού ο οποίος σήμερα είναι στα 830 ευρώ και θα φτάσει στα 950 μέσα σε τρία χρόνια. Στόχος μέχρι το 2027 η συνολική αύξηση σε σχέση με το 2019 στον κατώτατο μισθό (ήταν 630 ευρώ) να είναι της τάξης του 46%.
Στο Υπουργικό συμβούλιο η Υπουργός Εργασίας θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία προβλέπει πως τα Ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να έχουν όσο γίνεται πιο διαφανείς και αντικειμενικούς τρόπους για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Όπως έχει ήδη πει και ο Πρωθυπουργός με το νέο μοντέλο, βασισμένο σε αυτό της Γαλλίας, προτείνεται η εισαγωγή ενός αυτόματου μηχανισμού αυξήσεως του κατώτατου μισθού, συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, χωρίς να επιτρέπει μειώσεις.
Αυτό όπως λέει η Κυβέρνηση σημαίνει προβλεψιμότητα και διαφάνεια για εργαζόμενους και εργοδότες, που θα μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους.
Σύμφωνα με τους Κυβερνητικούς σχεδιασμούς το νέο μοντέλο θα προσφέρει προστασία απέναντι στην ακρίβεια, καθότι το 20% των φτωχότερων νοικοκυριών θα θωρακίζονται αυτόματα από τις αυξήσεις στο κόστος ζωής.
Οι κρίσιμοι δείκτες
Όπως έχει αναφέρει και η Υπουργός Εργασίας δύο είναι οι οικονομικοί δείκτες που θα παίξουν ρόλο στην αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Πρώτον ο ο πληθωρισμός, άρα όσο αυξάνονται οι τιμές, θα ανεβαίνει και ο κατώτατος μισθός. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα καλύπτει τον πληθωρισμό για το 20% της χαμηλότερης εισοδηματικής κατηγορίας των συμπολιτών μας. Το δεύτερο στοιχείο είναι η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, θα αυξάνει επίσης ο κατώτατος μισθός, άρα αυτά τα δύο στοιχεία θα λαμβάνονται υπόψη στον μηχανισμό για την αύξηση του»
Ο κατώτατος μισθός θα συνδέεται με τα πραγματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και θα βασίζεται όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές στα αντικειμενικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ενώ θα αφορά και τους δημοσίους υπαλλήλους.
Υποστηρίζει με κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά υπεύθυνο τρόπο τη δέσμευσή μας για σταθερή και βιώσιμη αύξηση μισθών, υπηρετώντας και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και την αύξηση της απασχόλησης υπογράμμισε πριν λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός.
Το πλαίσιο για τη μείωση των φόρων
Ανάλογα με τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν από το 2026 μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει το πλαίσιο για τη μείωση των φόρων σήμερα στην τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, κλείνοντας τα όποια σενάρια γράφονται και δεν έχουν βάση λέει ανώτερη Κυβερνητική πηγή στο CNN Greece.
«Η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή και με βάση τα έσοδα μειώνουμε και τους φόρους που είχαμε προαναγγείλει προεκλογικά, ίσως πιο εμπροσθοβαρώς κάποιους από αυτούς» λένε χαρακτηριστικά Κυβερνητικοί παράγοντες.
«Θα δούμε και περισσότερες φοροελαφρύνσεις. Και γιατί σε βάθος των επόμενων ετών; Γιατί πρέπει το ταμείον να μην είναι μείον» δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.