ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊνμάιερ για γερμανικές αποζημιώσεις: «Το θέμα θεωρείται λήξαν»

Σταϊνμάιερ για γερμανικές αποζημιώσεις: «Το θέμα θεωρείται λήξαν»
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINIS

Λήξαν για το Βερολίνο χαρακτήρισε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ ΣταΪνμάιερ κατά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου την Τετάρτη (30/10) η οποία έθεσε το θέμα στον Γερμανό ομόλογό της. 

«Οι νομικές μας θέσεις για το ζήτημα των επανορθώσεων διαφέρουν. Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν ωστόσο παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική μας ευθύνη όχι μόνο αναφορικά με την Θεσσαλονίκη αλλά κι αλλού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γερμανός πρόεδρος.

«Αυτός ήταν και ο λόγος που με ώθησε να έρθω σε επαφή με τους εναπομείναντες στη Θεσσαλονίκη με την εβραϊκή κοινότητα και να συζητήσουμε πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα μνημείο για την μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε «αυτό αποτέλεσε και την εκκίνηση της όλης ιδέας στο να δημιουργηθεί στην Θεσσαλονίκη ένα μουσείο όχι μόνον αναφορικά με τα θύματα του ολοκαυτώματος αλλά και όλα τα θύματα της γερμανικής κατοχής».

Σακελλαροπούλου: Εκκρεμές ζήτημα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι το ζήτημα είναι εκκρεμές για την Ελλάδα και ότι είναι σημαντικό να συζητάμε θέματα του παρελθόντος με τον Σταϊνμάιερ να εκφράζει την πάγια γερμανική θέση ότι νομικά και πολιτικά το θέμα έχει κλείσει.

Ωστόσο αναφέρθηκε στην ηθική πτυχή της λέγοντας ότι αυτή υπάρχει για τη γερμανική πλευρά.

«Η ελληνογερμανική φιλία στηρίζεται στον ειλικρινή διάλογο και στον αλληλοσεβασμό. Στο πνεύμα αυτό θα ήθελα να τονίσωτην μεγάλη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου το οποίο παραμένει εκκρέμες» είπε η κυρία Σακελλαροπούλου.

«Είναι ανάγκη να συζητάμε με παρρησία και τα ανοικτά τραύματα του παρελθόντος. Η επούλωση τους θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις διαμέρισμα σχέση στο μέλλον» συμπλήρωσε.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του ο Γερμανός πρόεδρος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντάται με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Νομισματικό Μουσείο ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην εορταστική εκδήλωση για τα «150 χρόνια Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών».

Η επίσκεψη του στην Αθήνα ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης (30/10) με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Όλος ο διάλογος

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Ελλάδα και Γερμανία εταίροι και σύμμαχοι πρεσβεύουν κοινές αρχές και αξίες και συνεργάζονται στενά τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών για την ειρήνη την σταθερότητα και την πρόοδο δεν. Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίησή μου και το υψηλό επίπεδο διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία το εμπόριο η παιδεία και o πολιτισμός» σημείωσε.

«Η ελληνογερμανική φιλία στηρίζεται στον ειλικρινή διάλογο και στον αλληλοσεβασμό. Στο πνεύμα αυτό θα ήθελα να τονίσω με βάση και την σχετική απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου του 2019 την μεγάλη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου το οποίο παραμένει εκκρεμές. Όπως άλλωστε δείχνει εκείνη η χθεσινή μας παρουσία στο μουσείο του ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη καθώς και η αυριανή μετάβαση σας στην μαρτυρική Κάνδανο είναι ανάγκη να συζητάμε με παρρησία και τα ανοικτά τραύματα του παρελθόντος», σημείωσε στη συνέχεια.

«Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο επιδιώκει και σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο αυτό προσδοκούμε από σημαντικούς φίλους όπως η Γερμανία την επίδειξη συμμαχικής αλληλεγγύης και κατανόησης ευαίσθητων ισορροπιών στην περιοχή», συνέχισε.

«Οι πολλαπλές κρίσεις της εποχής μας όπως ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η ανάφλεξη στη μέση Ανατολή καθίσταται περισσότερο ανάγκαιο από ποτέ ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

«Ταυτόχρονα οι σύγχρονες προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό απαιτούν συντονισμένη δράση τόσο πανευρωπαϊκά όσο και παγκόσμια επί τη βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προστατέψουμε της Δημοκρατίας μας αποτελεσματικά από το ανασχετικά φαινόμενα λαϊκισμού εθνικισμού και μισαλλοδοξίας», κατέληξε.

Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ: «Με χαροποιεί το γεγονός ότι ουσιαστικά έχουμε τις ίδιες αξίες και αυτές τιμούμε. Επίσης το γεγονός ότι έχουμε και τόσο στενή επικοινωνία μεταξύ μας. Τις προάλλες μάλιστα συναντηθήκαμε στην Βαρσοβία σε αντίστοιχη σύνοδο των προέδρων. Επίσης τηλεφωνούμε συχνά σε περίπτωση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε κρίσης. Όλα αυτά δείχνουν πόσο πυκνές είναι η σχέση μας όχι μόνο μεταξύ μας αλλά και μεταξύ προέδρων της Ευρώπης», σημείωσε.

«Όσον αφορά την νομική μας θέση οι νομικές μας θεσει για το ζήτημα των επανορθώσεων διαφέρει κυρία πρόεδρε το γνωρίζετε. Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν ωστόσο παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική μας ευθύνη όχι μόνο αναφορικά με την Θεσσαλονίκη αλλά κι αλλού», τόνισε.

«Αυτός ήταν και ο λόγος που με ώθησε να έρθω σε επαφή με τους εναπομείναντες στη Θεσσαλονίκη με την εβραϊκή κοινότητα και να συζητήσουμε πως θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα μνημείο για την μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Αυτή αποτέλεσε και την εκκίνηση αν θέλετε της όλης ιδέας στο να δημιουργηθεί στην Θεσσαλονίκη ένα μουσείο όχι μόνον αναφορικά με τα θύματα του ολοκαυτώματος αλλά και όλα τα θύματα της γερμανικής κατοχής», πρόσθεσε.

«Επίσης, αύριο, κύριε πρόεδρε το γνωρίζετε θα μεταβώ στην Κρήτη θα επισκεφτώ ένα από τα μαρτυρικά χωριά και θα μιλήσω δημοσίως αναφερόμενος στην ευθύνη που φέρουμε εμείς οι Γερμανοί απέναντι στα θύματα και απέναντι στα όσα έγιναν», κατέληξε.