ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ατζέντα της Αθήνας στη διεθνή διάσκεψη του Μακρόν για τον Λίβανο

Κύμα καπνού στη Βηρυτό μετά από εκρήξεις

AP Photo/Fadi Tawil

Με τις ισορροπίες να κρέμονται από μία κλωστή στη Μέση Ανατολή, η διπλωματική κινητικότητα εντείνεται και η Ελλάδα επιχειρεί να συμβάλει τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ σε κάθε προσπάθεια ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης παίρνει μέρος στη διεθνή υπουργική διάσκεψη για τον Λίβανο η οποία θα λάβει χώρα στο Παρίσι την Πέμπτη (24/10).

Σύμφωνα με το Reuters, το Ισραήλ δεν έχει προσκληθεί, ενώ ακόμη παραμένει άγνωστο αν στο επίμαχο τραπέζι θα βρίσκονται εκπρόσωποι από το Λίβανο.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας αναφέρει πώς αναμένεται να συμμετάσχουν περιφερειακοί και διεθνείς εταίροι του Λιβάνου, των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και εταίροι της κοινωνίας των πολιτών.

Η διάσκεψη αποτελεί πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο οποίος βρέθηκε στο Ισραήλ προ εβδομάδων.

«Να στηριχθούν οι λιβανέζικοι θεσμοί»

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας υπογραμμίζει πώς στόχος της εν λόγω διάσκεψης «είναι να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες προστασίας και έκτακτης ανακούφισης του λιβανικού λαού και να εξετάσει τρόπους υποστήριξης των θεσμών του Λιβάνου, ιδιαίτερα των λιβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι οι εγγυητές της εσωτερικής σταθερότητας της χώρας».

Το Παρίσι, το οποίο έχει ιστορικούς δεσμούς με το Λίβανο με την γαλλική γλώσσα να χρησιμοποιείται ως η δεύτερη γλώσσα της χώρας, θέλει να υπενθυμίσει μέσω αυτής της διάσκεψης την επείγουσα ανάγκη παύσης των εχθροπραξιών και μιας διπλωματικής λύσης που θα βασίζεται στην απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα επιτρέπει την ασφαλή επιστροφή των εκτοπισμένων στο Ισραήλ και τον Λίβανο στις εστίες τους.

«Εν όψει μια σοβαρής και βαθιάς πολιτικής και ανθρωπιστικής κρίση, η Γαλλία θα υπενθυμίσει μέσω αυτής της διάσκεψης την επιτακτική ανάγκη παύσης των εχθροπραξιών και εύρεσης μιας διπλωματικής λύσης», σημειώνει το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι ο διορισμός προέδρου πρέπει να είναι το πρώτο βήμα.

Η θέση και ο ρόλος της Ελλάδας

Η Αθήνα έχει επανειλημμένως τονίσει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, να διακοπούν άμεσα οι εχθροπραξίες και να προστατευτούν οι άμαχοι, να επιστρέψουν οι όμηροι και η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας να γίνεται απρόσκοπτα.

Η Ελλάδα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το 2025-2026 πιστεύει ότι οι ιστορικοί δεσμοί της χώρας με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ της δίνουν αξιοπιστία για να δράσει ως διαμεσολαβητής ειρήνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει αναλάβει μία σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ειρήνευσης όπως την συγκρότηση task force από Άραβες και Ευρωπαίους ομολόγους του με διαμεσολαβητικό ρόλο, τονίζοντας ότι απαιτούνται κοινές και όχι διάσπαρτες πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το Ισραήλ.

«Ο Λίβανος θα μπορούσε εύκολα να γίνει ζώνη τεράστιας εχθρότητας και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Είναι ένα ξεκάθαρο ναρκοπέδιο», έχει τονίσει σε προηγούμενες δηλώσεις του.

Η Αθήνα άλλωστε από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε στο Μεσανατολικό στάση αρχής, επιμένοντας στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών με τις Πρεσβείες μας στη Βηρυτό και το Τελ Αβίβ να παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή περαιτέρω συνδρομής σε συμπολίτες, εφόσον χρειαστεί.

Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Νεά Υόρκη ο Γιώργος Γεραπετρίτης πραγματοποίησε μία σειρά από επαφές με όλους τους υπουργούς Εξωτερικών του αραβικού κόσμου, καθώς επίσης και με τις εβραϊκές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του εξέφρασε τη θέση της Ελλάδας όπου πρόκειται για μία θέση αρχής, την οποία όπως δήλωσε η Αθήνα θα υπηρετήσει εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας στο οποίο η Ελλάδα βρίσκεται ήδη ως παρατηρητής και από 1η Ιανουαρίου, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τη βαθιά ανησυχία του για την όξυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο περαιτέρω επέκτασής της, εξέφρασε ο επικεφαλής και κατά την συνάντησή του με τον Λιβανέζο ομόλογό του Αμπνταλλάχ Ρασίντ Μπουχαμπίμπ στη Νέα Υόρκη στις 25/09, σημειώνοντας πώς είναι είναι απολύτως αναγκαίο να σταματήσει ο φαύλος κύκλος βίας και αντιπαράθεσης. Παράλληλα διαβεβαίωσε τον ομόλογό του από τον Λίβανο η Ελλάδα με την ιδιότητα του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα έτη 2025-2026 θα εργαστεί για την προώθηση της ειρήνης μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας και επί τη βάσει των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης