Παπανδρέου: Η εξουσία στα χέρια λίγων ανθρώπων, υπονομεύει την ίδια την δημοκρατία

Ο Γιώργος Παπανδρέου
ΑΠΕ-ΜΠΕΣτις εργασίες του Διεθνούς Φόρουμ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο Μιλάνο, με θέμα την «Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης και Ενίσχυση της Δημοκρατίας πήρε μέρος o πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Η διεθνής αυτή συνάντηση συνδιοργανώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση και είχε ως κύριο θέμα συζήτησης τον εντοπισμό και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης στους δημόσιους θεσμούς, και την συζήτηση των κύριων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες.
«Στην παρέμβασή μου στο διεθνές αυτό φόρουμ, υπογράμμισα πως θεωρώ ότι το κυρίαρχο πρόβλημα, είναι η τεράστια οικονομική ανισότητα, η οποία έχει πολλές πτυχές. Η οικονομική ανισότητα είναι και ανισότητα εξουσίας. Κάτι που σημαίνει πως όταν έχουμε την συγκέντρωση τεράστιας εξουσίας σε χέρια λίγων ανθρώπων, υπονομεύεται η ίδια η έννοια της δημοκρατίας. Με τον τρόπο αυτό ελέγχονται, επηρεάζονται, αλλά ακόμη και διαφθείρονται, θεσμοί και πολιτικοί. Έχουμε τους ολιγάρχες -οι οποίοι δεν ανήκουν μόνον στην Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη- με το τεράστιο θέμα του ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας του Τύπου. Πρόκειται, δηλαδή, για μια τεράστια εξουσία, η οποία υπονομεύει την δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου, «η ανισότητα αυτή επηρεάζει, επίσης, την δυνατότητα να στηριχθούν κοινωνικά δικαιώματα, από την παιδεία, μέχρι την υγεία, το περιβάλλον και την προστασία του, αλλά και το δικαίωμα στην κατοικία» και είναι σαφές ότι «όλα αυτά, δημιουργούν ένα αίσθημα τεράστιας αδικίας και -συγχρόνως- ανασφάλειας».
«Ζούμε σε κοινωνίες στις οποίες το αίσθημα αυτό ανασφάλειας αυξάνεται, φτάνει να δούμε τι έχει συμβεί, για παράδειγμα, με την κλιματική αλλαγή και την πρόσφατη εμπειρία με τις πανδημίες. Χρειάζεται μια ουσιαστική αλλαγή, χωρίς αναζήτηση λύσεων σε αυταρχικές προσωπικότητες, αλλά με συμμετοχική δημοκρατία. Με στόχο να ακούγεται ο λόγος του πολίτη, να μπορεί να μιλά για τα προβλήματά του και να αποφασίζει για σειρά σημαντικών θεμάτων. Ποιες μέθοδοι μπορούν να ακολουθηθούν; Είναι αυτές με τις οποίες έχω ασχοληθεί και στο συμβούλιο της Ευρώπης, ως γενικός επιθεωρητής για το θέμα της δημοκρατίας. Χρειάζονται συμβούλια πολιτών, διαδικτυακές πλατφόρμες για την συμμετοχή τους. Πρέπει να ενισχυθεί η συμμετοχική δημοκρατία, με όσους περισσότερους τρόπους γίνεται. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ, όλοι οι πολίτες -από τους νέους, μέχρι τις γυναίκες, όπως και όσους ζουν στο περιθώριο- να έχουν λόγο για όλες τις υποθέσεις, για τα προβλήματα που τους αφορούν», ολοκλήρωσε ο κύριος Παπανδρέου.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλάζιο «crash test» στα εθνικά ζητήματα - 33 Βουλευτές της ΝΔ ενημερώνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης

ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στην Κεντροαριστερά ο Τσίπρας – Για μια έντιμη Ελλάδα ο Πολάκης

Yōkai: Οι ιαπωνικές ιστορίες φαντασμάτων που αποτέλεσαν έμπνευση για τα Πόκεμον
08:00
Στο Ισραήλ σήμερα ο Μητσοτάκης - Το τετ α τετ με τον Νετανιάχου και η ατζέντα της συζήτησης
08:00
Κρασί: Γιατί ο ελληνικός αμπελώνας συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις
07:54
Ουκρανία: Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο
07:43