ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Μειώσεις τιμών σε 120 κωδικούς προϊόντων - Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού

Μαρινάκης: Μειώσεις τιμών σε 120 κωδικούς προϊόντων - Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού

Ο Παύλος Μαρινάκης

Eurokinissi / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών έχοντας ήδη αυξήσει τον κατώτατο μισθό και το μέσο μισθό με στόχο να φτάσουμε τα 950 και τα 1.500 αντίστοιχα ως το τέλος της τετραετίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι σε 120 κωσικούς καταναλωτικών προϊόντων, η μείωση των τιμών φτάνει έως και το 15%. 

Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης σε μειώσεις πάνω από 60 φορολογικών συντελεστών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισαγόμενη ακρίβεια με μόνιμα μέτρα. «Δίνουμε καθημερινή μάχη με φαινόμενα αισχροκέρδειας, με τακτικούς ελέγχους και επιβολή προστίμων. Θα αναλάβουμε κάθε αναγκαία πρωτοβουλία σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να τον επιτύχουμε προς όφελος των καταναλωτών», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών υπενθύμισε ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρας επισκέφθηκε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με το μήνυμα ότι «κανείς δεν είναι εκτός αξιολόγησης, ελέγχου και εφαρμογής των νόμων».

«Αναπροσαρμογή σημαίνει μόνο αύξηση»

Σχετικά με την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας που αφορά σε επαρκείς κατώτατους μισθούς και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη φάση του διαλόγου που έχει ξεκινήσει η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους και η δέσμευση της κυβέρνησης είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027, μία αύξηση που θα ανέλθει στο 46% συγκριτικά με το 2019, όπως είπε.

«Η κυβέρνηση παρέλαβε το 2019 βασικό μισθό 650 ευρώ, τον οποίο έχει αυξήσει ήδη κατά 28% με το ύψος του να ανέρχεται σήμερα στα 830 ευρώ», πρόσθεσε ενώ διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα θέσπισης μηχανισμού αυτόματης αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, λέγοντας ότι «Αναπροσαρμογή σημαίνει μόνο αύξηση».

«Αυτό που συζητάμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας είναι το πώς και πόσο θα αυξάνεται μετά το 2027 ο κατώτατος μισθός. Σε ό, τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η αρμόδια υπουργός προανήγγειλε την έναρξη ενός νέου κύκλου ευρύτατου διαλόγου με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους» πρόσθεσε.

Συνάντηση με Ανδρουλάκη

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης είπε ότι πλέον υπάρχουν δύο νέες δυνατότητες για την είσοδο στα γήπεδα μέσω του live chat. «Οι κάτοχοι των εισιτηρίων διαρκείας για τους αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ που έχουν ταυτοποίηση ψηφιακά και εισαγάγει το εισιτήριο διαρκείας στο ψηφιακό τους πορτοφόλι, μπορούν πλέον απλά να το μεταβιβάσουν σε άτομο της επιλογής τους» συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.

Παράλληλα είπε ότι εκκρεμεί επικοινωνία από τους συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη προκειμένου να ορισθεί η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θεωρώ ότι δεν θα αργήσει να γίνει αυτή η συνάντηση. Η πρόσκληση ετέθη από τον πρωθυπουργό στην επικοινωνία για να τον συγχαρεί αναφορικά με την επανεκλογή του. Η ανταπόκριση από τον κ. Ανδρουλάκη ήταν θετική. Το θέμα είναι τεχνικό για την οριστικοποίηση της συνάντησης», υπογράμμισε.

Την Τετάρτη στην Ολομέλεια ο Κυρ. Μητσοτάκης

Σήμερα 21 Οκτωβρίου, στις 18.30 ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα Παραγωγικός Μετασχηματισμός Ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα, ανέφερε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αύριο, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος της Βουλής για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πληγέντων.