ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται ο κοινωνικός διάλογος για τον κατώτατο μισθό – Συνάντηση της Κεραμέως, με την ΕΣΕΕ

Συνεχίζεται ο κοινωνικός διάλογος για τον κατώτατο μισθό – Συνάντηση της Κεραμέως, με την ΕΣΕΕ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) πραγματοποίησε σήμερα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου διαλόγου που εγκαινίασε η υπουργός, με αντικείμενο το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού και την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με στόχο την ενσωμάτωση σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

Η κ. Κεραμέως κατέγραψε τις θέσεις της ΕΣΕΕ, οι οποίες, όπως τόνισε, θα ληφθούν υπ' όψιν στη διαμόρφωση του τελικού νομοσχεδίου ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συζήτηση κινήθηκε σε δύο άξονες:

1ος άξονας: Kατώτατος μισθός. Το πόρισμα της Επιτροπής προτείνει έναν μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο οποίος λαμβάνει υπ' όψιν αντικειμενικά και διαφανή οικονομικά στοιχεία, όπως ο πληθωρισμός, ιδιαίτερα για το 20% των χαμηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

  • Πλεονεκτήματα του προτεινόμενου συστήματος είναι τα εξής:
  • Πιο απλό, αντικειμενικό, προβλέψιμο και διαφανές,
  • προστατεύει την αγοραστική δύναμη, ιδιαίτερα το 20% της χαμηλότερης εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών,
  • αυξάνει την προβλεψιμότητα, βοηθώντας στον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων και τη σταθερή λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ, παράλληλα, ευνοεί τις επενδύσεις,
  • αναβαθμίζεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία και
  • ενισχύεται η αξιοπιστία της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της χώρας.

2ος άξονας: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν πλαίσιο με τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επισημαίνει την ανάγκη κατάρτισης σχεδίου δράσης για την εφαρμογή του.

Στόχος του υπουργείου είναι να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Συνεχίζουμε τον παραγωγικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους επί του πορίσματος της αρμόδιας Επιτροπής για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σήμερα, συναντήθηκα με την ΕΣΕΕ και συζητήσαμε για τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, βασικό παράγοντα για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη διασφάλιση ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, που ευνοεί και προάγει την υγιή επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, συζητήσαμε και για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελεί επιδίωξη της κυβέρνησής μας. Στόχος μας είναι ο εποικοδομητικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους να συνεχιστεί, ώστε να καταλήξουμε από κοινού σε ένα αποτέλεσμα που θα προστατεύει τους εργαζόμενους και θα ενισχύει το επιχειρείν».

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Την ΕΣΕΕ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος, Γιώργος Καρανίκας, ο Α' αντιπρόεδρος, Σταύρος Καφούνης, ο Β' αντιπρόεδρος, Θεόδωρος Καπράλος, ο νομικός σύμβουλος, Αντώνης Μέγγουλης και ο συντονιστής Τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης, Χαράλαμπος Αράχωβας.

Η συνάντηση με την ΕΣΕΕ αποτελεί την τρίτη διαδοχική συνάντηση που πραγματοποιεί η υπουργός με τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς έχει ήδη συνομιλήσει με τη ΓΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ.

Ο διάλογος θα συνεχιστεί αύριο, Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024, σε ξεχωριστές συναντήσεις της κ. Κεραμέως με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).