ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου σε ηλικία 80 ετών - Υπήρξε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου σε ηλικία 80 ετών - Υπήρξε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ
Eurokinissi

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου. 

Τον θάνατό της ανακοίνωσε ο γιατρός της Παναγιώτης Λούσκος, με ανάρτηση στο Facebook.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα η Βάσω Παπανδρέου, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η κηδεία της θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου στα Βαλιμίτικα Αιγίου.

Ήταν από το 1974 μέλος του ΠΑΣΟΚ, διατέλεσε για χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη και στο σπίτι της είχε γίνει το περίφημο δείπνο των τεσσάρων, στο οποίο εκτός από την ίδια συμμετείχαν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Κώστας Σημίτης και στο οποίο αποφασίστηκε η υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Βάσω Παπανδρέου υπήρξε διαπρεπής οικονομολόγος και η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 1993 συγκέντρωσε 256.831 σταυρούς προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών, την υψηλότερη επίδοση στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Ως επίτροπος στην ΕΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου συγκρούστηκε με διάφορους συντηρητικούς ηγέτες και κυρίως τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ποια ήταν η Βάσω Παπανδρέου

Γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.

Διετέλεσε πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985), υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Πέτυχε την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων της χώρας, συνέβαλε καθοριστικά στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η συνεπωνυμία με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου είναι συμπτωματική.