ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Θέμα επιτάχυνσης των επιστροφών θα θέσει ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες (Φώτο Αρχείου)

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, της οποίας συμπροεδρεύει ο εμίρης του Κατάρ, Sheikh Tamim bin Hamad al Thani, στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Σύνοδος φιλοδοξεί να εκπέμψει το μήνυμα στενότερης συνεργασίας με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Κατάρ, Κουβέιτ) σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ είναι μία ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή χωρών της περιοχής.

Διμερείς συναντήσεις Μητσοτάκη

Πριν την έναρξη της Συνόδου ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου.

Αύριο Πέμπτη 17 και μεθαύριο Παρασκευή 18 Οκτωβρίου συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο της νέας σεζόν και η ατζέντα είναι «βαριά», καθώς εκτός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή περιλαμβάνει ακόμα το μεταναστευτικό και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας (έκθεση Ντράγκι).

Οι θέσεις της Αθήνας

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό πραγματοποιείται σε μία συγκυρία που κράτη-μέλη έχουν επιβάλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ανησυχίες για νέα αύξηση των ροών από τον Λίβανο.

Στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι προτεραιότητα τώρα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και η στήριξη και ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και φύλαξη των συνόρων.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η οποία αποτελεί βασικό και πρώτο πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, και ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα, και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση. Αναμένεται, ακόμη να επισημάνει τη σημασία επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες γι' αυτόν τον σκοπό.

Οι θέσεις της Ελλάδας για την ανταγωνιστικότητα

Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ περισσότερων επενδύσεων για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι, την ώρα που ο πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει ότι η έκθεση Ντράγκι είναι ένα τολμηρό και σημαντικό κείμενο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συζητήσουν ουσιαστικά.

Εξίσου, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πετύχει ταυτόχρονα όλους τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει χωρίς επιπλέον κοινή χρηματοδότηση στόχων όπως η άμυνα, η πράσινη μετάβαση, κ.λπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης