ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Αν η Τουρκία επιδιώκει να μου επιβάλει σιγή, λυπάμαι, θα τους στενοχωρήσω

Δένδιας: Αν η Τουρκία επιδιώκει να μου επιβάλει σιγή, λυπάμαι, θα τους στενοχωρήσω

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία στέλνει με συνέντευξή του ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας με νόημα ότι «αν επιδιώκει με τις και κατά καιρούς προσωπικές επιθέσεις να μου επιβάλει σιγή επί θεμάτων διεθνούς δικαίου, λυπάμαι, αλλά θα τους στενοχωρήσω». 

Ο ίδιος σημειώνει ακόμη ότι: «Δεν μπορεί να μου καταλογίσει κανείς ευθύνη για τους παραλογισμούς του τουρκολιβυκού μνημονίου και της «Γαλάζιας Πατρίδας» και την καταφανή παρανομία του casus belli».

Τα μέσα για την αποτροπή προκλήσεων στο Αιγαίο

«Η πρόκληση της αποτροπής στο Αιγαίο δεν αντιμετωπίζεται μόνο με πολεμικά πλοία ή μαχητικά αεροσκάφη. Πρέπει να αντιμετωπιστεί και με πυραυλικά συστήματα εγκατεστημένα στα πολλά νησιά της ελληνικής επικράτειας», είπε.

«Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να επιτύχουμε την απόλυτη δυνατότητα αποτροπής τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα. Απαιτείται μια αλλαγή φιλοσοφίας, που προκύπτει και από τα διδάγματα των συγκρούσεων που βλέπουμε». σημείωσε ακόμη.

Δεν έχω βλέψεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Στην συνέχεια της συνέντευξής του στην «Καθημερινή» ο υπουργός απάντησε και για τα σενάρια που τον θέλουν να μεταπηδά από το υπουργείο στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Απέχω από αυτή τη συζήτηση, η οποία εκτός όλων των άλλων είναι και άκαιρη. Η χώρα έχει Πρόεδρο, όπως έχει κατ' επανάληψιν δηλώσει και ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι με αφορά, αυτό το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις μου», σημείωσε.

«Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη σχέση που έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε: «Είναι σχέση πρωθυπουργού με υπουργό της κυβέρνησής του. Ο κ . Μητσοτάκης με επέλεξε».

Ο κ. Δένδιας απέφυγε να σχολιάσει την απουσία Καραμανλή - Σαμαρά από την εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας.

Τι είπε για τα εξοπλιστικά

Ειδική μνεία έκανε στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας.

«Υπάρχει μια συνολική νέα προσέγγιση για τα εξοπλιστικά, την οποία θα παρουσιάσουμε. Δύο είναι οι βασικές αρχές: Η διασφάλιση της αποτροπής στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. Και η αντίληψη εντός και εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων για την τήρηση του δημοσιονομικού χώρου», σημείωσε.

«Η έναρξη διαπραγμάτευσης για τέταρτη FDI είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Δεν είναι το μοναδικό. θα ακολουθήσει η ενημέρωση της Βουλής και θα εισαχθεί το ζήτημα της ναυπήγησης της τέταρτης FDI προς έγκριση στο ΚΥΣΕΑ», υπογράμμισε αναφερόμενος στις συζητήσεις για την προμήθεια και 4ης φρεγάτας Belharra.

Για τη δημιουργία του «θόλου» πάνω από την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκε και θα υλοποιηθεί, αφού βεβαίως ενημερωθεί η Βουλή και αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ».

Για την Ε.Ε., εξήγησε ότι πρέπει «να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να μπαίνει η 'Αμυνα στην ίδια «τσάντα» με όλα τα υπόλοιπα θέματα. Αυτό που έχει αποφασίσει η Ε.Ε., πρώτα να μπεις σε εποπτεία και μετά να εκπίπτουν οι δαπάνες της 'Αμυνας, είναι κωμικό».

Τι ζήτησε από τις ΗΠΑ

O ίδιος τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ «και οι Ηνωμένες Πολιτείες το γνωρίζουν».

Εκτίμησε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ έχουν την επιλογή «να συντελέσουν στην επίτευξη του στόχου μιας αναπτυγμένης τεχνολογικά Ελλάδας, που θα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά έναντι οιασδήποτε απειλής».

«Και αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας. Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, ώστε να μπορούμε να ασκήσουμε τον ρόλο του αξιόπιστου, σταθερού και σοβαρού συμμάχου στην ευρύτερη περιοχή» συμπλήρωσε.

«Η αμερικανική πλευρά πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της διά της επιστολής Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό. Ειδικότερα, δεν τις έχει εππληρώσει ως προς τις LCS και δεν υπάρχει σαφής απάντηση για τα τέσσεραC- 130. Τα δε τεθωρακισμένα οχή- ματα Bradley που παρασχέθηκαν, απαιτούσαν επισκευές της τάξεως των 8 εκατ. το ένα. Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης το ζήτημα των ιπτάμενων τάνκερ», ανέφερε ακόμη.