ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωκράτης Φάμελος: Έγινε προσπάθεια να υπομονευθεί η σημερινή συνεδρίαση

Σωκράτης Φάμελος: Έγινε προσπάθεια να υπομονευθεί η σημερινή συνεδρίαση

Ο Σωκράτης Φάμελλος

Eurokinissi

Επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε ο Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας μάλιστα λόγο για υπονόμευση των οργάνων του κόμματος από κορυφαία στελέχη. 

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι χαρακτηριστικά ότι: «Θέλαμε να πάμε στη βάση χωρίς αποκλεισμούς και μομφές. Όχι, όμως, να απολογουμαστε για συμπεριφορές άλλων».

«Η δημοκρατία δεν είναι α λα καρτ. Και είναι αντικομματική στάση κάποιος/κάποια μέλος της ΚΕ να είναι εδώ και να λέει ότι δεν είναι. Και μάλιστα, να το δηλώνει και στις κάμερες!», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ζήσαμε μία υπονόμευση των οργάνων του κόμματος από κορυφαία στελέχη. Η υπονόμευση δηλώθηκε στις κάμερες. Αρνήθηκαν τα στελέχη αυτά τον ρόλο που τους έδωσαν τα μέλη του κόμματος ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Επιβεβαιώνονται έτσι τελικά και τα SMS για την αντισυγκέντρωση, αλλά και για τη διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Επιτροπή», σημείωσε, προσθέτοντας πως «διαψεύδεται η υποκριτική ανάρτηση του προηγουμενου προέδρου, ότι δήθεν όλα αυτά δεν ήταν συντονισμένα. Για μία προσωπική επιδίωξη θίγεται η ιστορία και η λειτουργία του κόμματος».

«Όλα συνηγορούν ότι το διακύβευμα είναι ο ιδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία θα τη διασφαλίσουμε εμείς και τα μέλη του κόμματος. Και αυτό είναι το συμφέρον των μελών του κόμματος.

Και όχι να τα χαϊδεύουν υποκριτικά κάποιοι μόνο για να τους εκλέγουν και να παραμένουν οπαδοί. Η δηλωμένη απόφασή μας είναι να ξαναχτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως υπάρχει και ένα παράλληλο σχέδιο υπονόμευσης του ΣΥΡΙΖΑ, ένα σχέδιο υπονόμευσης των συμφερόντων της κοινωνίας», όπως είπε.

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως «μετά τη μομφή εξελίσσεται μια αντικομματική στάση, που δεν μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε ως κόμμα. Ένα σχέδιο που στερεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να λειτουργεί ως αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί τελικά ο μόνος που εξυπηρετείται από αυτή την αντικομματική στάση είναι ο κύριος Μητσοτάκης και πιθανά κάποιοι που χαίρονται στο ΠΑΣΟΚ».

«Το σχέδιο του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου δυστυχώς εκφράζεται με λειτουργίες και συντρόφων και συντροφισσών. Αρχίζει μία σπέκουλα για το έργο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο το βλέπαμε μόνο να εκπέμπεται από το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Αυτό δεν είναι πολιτική, αυτό δεν είναι Αριστερά και σίγουρα δεν είναι δημοκρατική πολιτική. Και είναι πολύ περίεργο ότι διάφορα δεξιά εξαπτέρυγα στέκονται γύρω από αυτό το σχέδιο φθοράς της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, «οι κατηγορίες περί ‘εκτροπής’, περί ‘πραξικοπήματος’, για ‘κουκούλες’, για ‘διαπλοκή’ μέσα στο κόμμα, η αμφισβήτηση του συνεδρίου και της αξιοπιστίας του συνεδρίου φθείρουν κι άλλο την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Το εξώδικο δεν ήταν μόνο κατά του κόμματος. Είχε και απειλή εισαγγελέα κατά των μελών της Κεντρικής Επιτροπής στην κατάληξή του (και ως τέτοιο συγγράφηκε). Και προφανώς τη χρήση του όρου ‘πρόεδρος’, καταπατώντας τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων».

«Θέλει κάποιος εδώ διαγραφές και αποκλεισμό; Όχι βέβαια, εφόσον η πλειοψηφία των μελών έλεγε ‘πάμε σε προσφυγή στη βάση χωρίς κανένα αποκλεισμό και χωρίς μομφή’; Φταίει το κόμμα και τα μέλη του όταν αντιδρούν για να υπερασπιστούν το κομμα και όχι αυτοί οι οποίοι λειτουργούν εις βάρος του κόμματος; Υπάρχει περίπτωση να σταματήσει αυτή η απαξίωση όταν έχουμε αναγγελία ότι η απαξίωση θα συνεχιστεί στο συνέδριο; Και έχουμε ήδη μηνύματα για αντισυγκεντρώσεις έξω από την Κεντρική Επιτροπή; Και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που στις κάμερες δηλώνουν ότι δεν είναι εδώ, ενώ είναι εδώ, και μάλιστα επιχαίρουν ότι δεν υπάρχει απαρτία, ενώ είναι παρόντα αλλά δεν υπογράφουν;», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, δυστυχώς αυτή η κατάσταση οδηγεί στο να χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το κύρος του. Και όσα περιθώρια και αν έχουμε δώσει οδήγησαν σε νέα λάθη και προκλήσεις. Τώρα σε εμάς υπάρχει η ευθύνη. Να προστατεύσουμε το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ και να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της κοινωνίας. Όποιοι δεν μπορούν να παράγουν πολιτική, παράγουν αντιπολιτική, τοξικότητα, αντιθέσεις. Ακόμα και δηλώσεις στις κάμερες εις βάρος των οργάνων του κόμματος», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην πρόσκληση Πολάκη για συνάντηση των πέντε υποψηφίων, ο κ. Φάμμελος ανέφερε: «Η δική μου δήλωση ήταν ότι δέχομαι η συνάντηση αυτή να γίνει με τη συνεννόηση των οργάνων. Και από την Ράνια Σβίγκου και τον Νίκο Παππά ενημερώθηκα ότι δεν υπήρχε συνεννόηση και η έγκριση. Ούτε από τον Νίκο Φαραντούρη και τον Απόστολο Γκλέτσο υπήρχε συμφωνία, δηλαδή συνεννόηση. Δεν υπήρξε λοιπόν καμία ναρκοθέτηση αυτής της συνάντησης. Μόνο που αυτή η συνάντηση ναρκοθετούσε τα όργανα».

«Και επειδή έχουμε να απολογηθούμε στα μέλη μας, στα παιδιά μας, στους αγωνιστές της ιστορίας της Αριστεράς, αλλά και στην κοινωνία συνολικά, δεν θα απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ για τα πολλαπλά λάθη και την αντικομματική στάση του προηγούμενου προέδρου και δυστυχώς κάποιων συντρόφων που είναι κοντά του. Να το ξεκαθαρίσουμε», σημείωσε επίσης.

Για να καταλήξει: «Επιστρέφουμε στην πολιτική για την κοινωνία και τη χώρα. Αλλάζουμε σελίδα για ένα μαζικό λαϊκό κόμμα, το οποίο έχει προγραμματική συμφωνία, αλλά έχει τις αξίες της Αριστεράς και της Προόδου. Περιφρουρούμε το κόμμα μας και ξαναχτίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάμε σε ένα δημοκρατικό συνέδριο για να ξαναχτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ανάγκη η κοινωνία».