ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη MED9: Καλούμε σε συγκράτηση για να μην μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα

Μητσοτάκης στη MED9: Καλούμε σε συγκράτηση για να μην μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Έκκληση σε αυτοσυγκράτηση «προκειμένου να μην μετατραπεί ο Νότιος Λίβανος σε μια νέα Γάζα» απηύθυνε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της (MED9), που πραγματοποιείται την Παρασκευή (11/10) στην Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως υπάρχει ανάγκη «για άμεση εκεχειρία στο Λίβανο και τη Γάζα όπου η καταστροφή έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις».

Στο μεταξύ, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του Βασιλιά της Ιορδανίας στη Σύνοδο, η οποία όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός συνιστά «μία χώρα παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία χρήζει περισσότερης ευρωπαϊκής στήριξης».

«Όλοι μας αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη σύναψη μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιορδανίας» ανέφερε.

Χαρακτήρισε, δε, θλιβερό και τραγικό, το γεγονός ότι «βρισκόμαστε εδώ στην Κύπρο, στο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στην κρίση, η οποία δυστυχώς κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή. Μία κλιμάκωση η οποία αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, δοκιμάζει και τον λαό του Λιβάνου».

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ καθώς συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και αυξάνουν τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα» τόνισε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του που «το ζήτημα του Κυπριακού 50 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή παραπάνω του ενός τρίτου της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις, βρήκε τη θέση του στη διακήρυξή μας» και καλωσόρισε την άτυπη τριμερή συνάντηση υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και εξέφρασε την προσδοκία του να φέρει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

«Η Ελλάδα πάντα αρωγός στις προσπάθειες της Κύπρου να πετύχουμε την τόσο πολυπόθητη λύση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.