ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Άδοξο τέλος της συνάντησης των υποψηφίων προέδρων μετά την άρνηση Φάμελλου - Φαραντούρη

ΣΥΡΙΖΑ: Άδοξο τέλος της συνάντησης των υποψηφίων προέδρων μετά την άρνηση Φάμελλου - Φαραντούρη

Tα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

TATIANA_BOLARI/EUROKINISSI

Αρνητική κατάληξη είχε η πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη, να καλέσει σε σύσκεψη τους τέσσερις συνυποψηφίους του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να ρυθμιστούν οι κανόνες και οι λεπτομέρειες της τεχνικής διαδικασίας για την προσφυγή στις κάλπες.

Η διαδικασία πέρασε από 40 κύματα και αρχικά φάνηκε ότι βρέθηκε η φόρμουλα για να γίνει η συνάντηση στις 12:30 το μεσημέρι της Πέμπτης (10/10), ακυρώνοντας μάλιστα και την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η συνάντηση «κλείδωσε» μόνο για λίγη ώρα μεταξύ των τριών (Πολάκη, Κασσελάκη, Γκλέτσου), αφού Νικόλας Φαραντούρης και Σωκράτης Φάμελλος, εξέφρασαν την άρνησή τους.

Ωστόσο, το απόγευμα υπήρξαν νέες διαβουλεύσεις με όλες τις πλευρές να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως δεν προκύπτει λόγος να προχωρήσει... κουτσό το «σχέδιο» αποκλιμάκωσης του Πολάκη.

Νωρίτερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Πολάκης, «...πήρα την πρωτοβουλία και συγκαλώ αύριο στη μία η ώρα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου συνάντηση όλων των υποψηφίων προέδρων προκειμένου να ρυθμίσουμε τις λεπτομέρειες του προεκλογικού αγώνα, να επιτευχθεί μια ομαλότητα και μια ηρεμία στις συνθήκες διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα, να οριστούν οι ημερομηνίες των τηλεμαχιών και να ξεκαθαριστούν μια σειρά από θέματα», δήλωσε ο κ. Πολάκης στους δημοσιογράφους από το περιστύλιο της Βουλής.

Οι όροι του Φάμελλου...

Έκτοτε, όμως, μεσολάβησαν μια σειρά από διαβουλεύσεις μεταξύ των επιτελείων των υποψήφιων προέδρων χωρίς να μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη συνάντηση.

Η πλευρά του Σωκράτη Φάμελλου στάθηκε σε τρεις βασικούς όρους για την άρνηση που εξέφρασε:

- Συνάντηση μόνο με τη συνεννόηση των κομματικών οργάνων

- Επέμεινε ότι το εξώδικο είναι αδιανόητη και απαράδεκτη ενέργεια

- Τον κάλυψε η χθεσινή απόφαση της ΠΓ

Το «όχι» του Φαραντούρη

Ο Νικόλας Φαραντούρης, δήλωσε ανοικτός σε συζήτηση, αλλά όχι υπό το κράτος εξωδίκων: «Στην πολιτική η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται πολιτικά. Εξώδικα, απειλές εισαγγελέων, ποινικοποίηση και εκνομικισμός της πολιτικής αντιπαράθεσης αποτελούν τον ταχύτερο δρόμο προς τον εκφυλισμό της πολιτικής», ανέφερε ο κ. Φαραντούρης, ο οποίος βρίσκεται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο από όπου επιστρέφει το απόγευμα της Πέμπτης.

Πάντως, για τη διευκόλυνση της συνάντησης είχε ακυρωθεί και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που είχε προγραμματιστεί επίσης για την Πέμπτη.

Κασσελάκης: «Παρών» σε συνάντηση που δεν θα γίνει

Και ενώ αρχικά θετικοί ήταν μόνο οι Απόστολος Γκλέτσος και Νικόλας Φαραντούρης, θετικός δήλωσε στη σηνέχεια και ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρόταση - πρόσκληση του Παύλου Πολάκη. Ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει η συνάντηση να γίνει στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης και όχι στη 1 όπως είχε προταθεί, ώστε να μπορέσει να εμφανιστεί αυτοπροσώπως. Τελικά, όμως, οι εξελίξεις... πρόλαβαν τον Κασσελάκη, που αργά το απόγευμα προχώρησε σε ανάρτηση που δήλωνε «παρών» σε συνάντηση που... δεν θα γίνει:

«Δε θέλησα να διαγράψω υποψήφιο πρόεδρο.
Δε διέρρευσα δεδομένα υποψήφιου προέδρου.
Δεν ανέβαλα το συνέδριο.
Δεν ανέβαλα τις εκλογές για ΚΕ.
Τήρησα και τηρώ την ομαλότητα από την πρώτη στιγμή.
Γι’ αυτό θα είμαι παρών στην αυριανή συνάντηση.
Εύχομαι πραγματικά οι καλές προθέσεις να είναι ειλικρινείς από όλους μας και να μη δυναμιτίσει κανείς την προσπάθεια».

Η πρόσκληση - πρόταση του Πολάκη

Η πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη ελήφθη μετά την εκρηκτική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της οποίας η Όλγα Γεροβασίλη, εκ μέρους της ομάδας των «100», ζήτησε τη διαγραφή Κασσελάκη μετά το εξώδικο που ο ίδιος απέστειλε προς τα κομματικά όργανα – Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία – για τη διαρροή τού πόθεν έσχες του.

Μέσα από αυτή τη συνάντηση ζητούμενο είναι να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες του προεκλογικού αγώνα για να «επιτευχθεί ομαλότητα και ηρεμία», να οριστούν ημερομηνίες των τηλεμαχιών και να ξεκαθαριστεί μια σειρά θεμάτων.

Επίσης στη συνάντηση προσκλήθηκαν ο Νίκος Παππάς ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η Ράνια Σβίγκου ως γραμματέας του κόμματος.

Προσέθεσε σε συνομιλία με δημοσιογράφους ότι πήρε αυτή την πρωτοβουλία ο ίδιος διότι όλα τα υπόλοιπα που γίνονται είναι χειρότερα από το ΚΚΣΕ του 50. Σε ερώτηση εάν θα παραστεί ο Κασσελάκης, είχε σημειώσει πως: «Θα δείξει. Δική του ευθύνη».

Συνεδριάζει το πειθαρχικό – Πιθανόν και για Κασσελάκη

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει στις 18:00 η επιτροπή δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου είναι πιθανό να συζητηθεί η καταγγελία κατά του Στέφανου Κασσελάκη για σωρεία αντικομματικών συμπεριφορών, την οποία κατέθεσε ο Θέμης Μουμουλίδης, μέλος της ΚΕ του κόμματος.

Ο κ. Μουμουλίδης στην από την 1η Οκτωβρίου μακροσκελή επιστολή του προς την Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όποιος βλάπτει το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση σε αυτόν. Όποιος καθυβρίζει την ιστορία και συντρόφους του δεν έχει θέση σε αυτόν. Όποιος διχάζει με τοξικό λόγο αρνούμενος την πολιτική αντιπαράθεση δεν έχει θέση στο ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφέρει επίσης ότι «οι καθαρές και υπεύθυνες πολιτικές επιλογές και οι καθαρές λύσεις είναι μονόδρομος».

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, δεν αποκλείεται εκτός ημερήσιας διάταξης να συζητηθεί και καταγγελία σε βάρος του Διονύση Τεμπονέρα για τη συμμετοχή του σε εκδήλωση της Νέας Αριστεράς στο Αιγάλεω.