Δένδιας από Σύνοδο Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας: Σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών
Στη Βενετία βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση υπουργών Άμυνας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου (ADRION Ιnitiative), η οποία διεξάγεται στο Ινστιτούτο Στρατιωτικών Ναυτικών Σπουδών της Βενετίας.
«Μέσω των δραστηριοτήτων της Πρωτοβουλίας ενισχύονται τα μέσα και οι μηχανισμοί των χωρών της ADRION έναντι προκλήσεων και η κοινή θαλάσσια επιτήρηση, γεγονός που συμβάλλει στην ασφάλεια στη Μεσόγειο.
Όπως επισήμανα, η Πρωτοβουλία εδράζεται στον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)», ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Δένδιας.
Αναλυτικά, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την παρέμβασή του τόνισε ότι «η Πρωτοβουλία ADRION αποτελεί υπόδειγμα επιτυχούς περιφερειακής συνεργασίας σε τομείς μείζονος προτεραιότητας και σημασίας, όπως η θαλάσσια ασφάλεια και η διαλειτουργικότητα του Πολεμικού Ναυτικού των Κρατών-Μελών της Πρωτοβουλίας.
Ο κ. Δένδιας τόνισε επίσης ότι μέσω των δραστηριοτήτων της Πρωτοβουλίας ADRION, ενισχύονται τα μέσα και οι μηχανισμοί των χωρών της ADRION έναντι προκλήσεων και η κοινή θαλάσσια επιτήρηση, γεγονός που συμβάλλει στην ασφάλεια στη Μεσόγειο, περιοχή εξόχως σημαντική για την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη, το ελεύθερο εμπόριο, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ενεργειακή ασφάλεια.
Ο υπουργός επισήμανε ακόμα ότι η Πρωτοβουλία ADRION εδράζεται στον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».
Στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Πρωτοβουλίας - στην οποία η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία από τον Ιούνιο του 2024 μέχρι και τον Μάιο του 2025 - συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Pirro Vengu, ο Υφυπουργός Άμυνας της Κροατίας Drago Matavonić, ο Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Guido Crosetto, ο Υφυπουργός Άμυνας του Μαυροβουνίου Marco Marković και ο Υφυπουργός Άμυνας της Σλοβενίας Damir Ćrncec.