ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απελευθέρωση της Αθήνας: Συλλαλητήριο και συναυλία του ΚΚΕ στα Προπύλαια το Σάββατο 12/10

Συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα στις 5 Ιουνίου, 2024

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Συλλαλητήριο με σύνθημα «Τότε και τώρα, μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ δυνατό», διοργανώνει το Σάββατο (12/10) στις 19:00 στα Προπύλαια το ΚΚΕ, ανήμερα της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά από την Κατοχή.

Στο συλλαλητήριο θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και θα ακολουθήσει μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα, σε ενορχήστρωση του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Θα ερμηνεύσουν:

  • Φωτεινή Βελεσιώτου
  • Βαγγέλης Κορακάκης
  • Μαριλίζα Λούντζη
  • Ασπασία Στρατηγού
  • Κώστας Τριανταφυλλίδης
  • Διονύσης Τσακνής

Κείμενα θα απαγγείλουν η Λίλα Καφαντάρη και ο Πέρης Μιχαηλίδης.

Το συλλαλητήριο είναι ενταγμένο σε σειρά πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων του ΚΚΕ για σημαντικές επετείους όπως η Απελευθέρωση, ο Δεκέμβριος του '44, τα 80 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Το ΚΚΕ τονίζει πως πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση σε μια περίοδο που τα πολεμικά μέτωπα επεκτείνονται, ενώ η πολεμική προπαρασκευή συνεχίζεται πυρετωδώς, «όπως με τη στροφή της ΕΕ στην πολεμική οικονομία και τα σχέδια για τροφοδότηση με 500 δισ. τον χρόνο της πολεμικής βιομηχανίας».

Επισημαίνει τους «ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας, τις σφαίρες επιρροής και τις αγορές, πολύ παραπάνω που πυκνώνουν τα σύννεφα μιας νέας μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης».

Προειδοποιεί πως οι λαοί πληρώνουν τις συνέπειες αυτών των ανταγωνισμών και στηλιτεύει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων.

Προσυγκεντρώσεις σε εμβληματικά σημεία

Οι προσυγκεντρώσεις των Τομεακών Οργανώσεων της ΚΟ Αττικής έχουν οριστεί στις 18:00 σε εμβληματικά σημεία γύρω από το κέντρο της Αθήνας γράφτηκαν ανεξίτηλες ηρωικές σελίδες στην Ιστορία του λαού.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Πολυτεχνείο: Στη συμβολή Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας βρισκόταν το υπουργείο Εργασίας που πολιορκήθηκε από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην επιστράτευση (24.2.1943 και 5.3.1943). Οι διαδηλωτές εισέβαλαν μέσα στο υπουργείο και έκαψαν τους καταλόγους επιστράτευσης.
  • Πλ. Εθνικής Αντίστασης: Στο σημείο βρισκόταν τότε το Κεντρικό Ταχυδρομείο που στεγαζόταν στο Μέγαρο Μελά. Η πλατεία ονομαζόταν παλαιότερα Κοτζιά και αρχικά πλατεία Λουδοβίκου. Εκεί ξεκίνησε στις 14/4/1942 η απεργία των Τριατατικών (ΤΤΤ) και δημοσίων υπαλλήλων. Η πρώτη νικηφόρα απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη.
  • Πειραιώς και Ασωμάτων: Στο οικοδομικό αυτό τετράγωνο βρίσκονταν οι Φυλακές Χατζηκώστα, όπου στην Κατοχή και μετέπειτα κλείστηκαν χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές.
  • Σύνταγμα (Οθωνος): Στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκονταν τα γραφεία του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη».
  • Σινά και Ακαδημίας: Στη οδό Σίνα και αριθμό 8 ήταν η έδρα της διοίκησης του Α' Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ μετά την Απελευθέρωση.

Να σημειωθεί πως απέναντι από τα Προπύλαια που θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο βρίσκονταν - πάνω στην Πλ. Κοραή (Κοραή 4) - το κτίριο του Γερμανικού Φρουραρχείου (Κομανταντούρ) στα χρόνια της Κατοχής και η έδρα της ΚΕ του ΕΑΜ μετά την Απελευθέρωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης