ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολεμική διένεξη στη Μέση Ανατολή

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ξεκάθαρος πως η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολεμική διένεξη στη Μέση Ανατολή ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερθείς σχετικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Έκανε λόγο για ζοφερή πραγματικότητα σήμερα που βρίσκονται σε αντιπαράθεση τα δύο μέρη, τονίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και πλήρης διακοπή των εχθροπραξιών, να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης.

«Πήραμε θέση υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και στην ασφάλειά του», ανέφερε μιλώντας στο ACTION24, τονίζοντας πως το Ισραήλ είναι σύμμαχος και πως ο αραβικός κόσμος είναι κοντά μας.

«Έχουμε κρατήσει στάση αρχής, συνομιλούμε με όλες τις πλευρές, είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που λέμε», σημείωσε και πρόσθεσε πως «διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα, είμαστε υπέρ της νόμιμης άμυνας υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, να είναι αναλογική και να μην οδηγεί σε μόνιμη κλιμάκωση».

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε πως «τηρούμε τις διεθνείς δεσμεύσεις, η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολεμική διένεξη».

Τέλος, σημείωσε πως χρειάζεται ένα πλήρες σχέδιο για την απομάκρυνση πολιτών, ενώ όπως είπε έχουμε σχέδιο ακόμη και για τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου.

Μεταναστευτικό

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, σημείωσε πως οι συνέπειες της κλιμάκωσης στην ευρύτερη περιοχή θα είναι ολέθριες, κάνοντας λόγο για την ενέργεια, αύξηση των μεταναστευτικών ροών και ανθρωπιστική κρίση.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών, μόνο ο Λίβανος φιλοξενεί εκατομμύρια μετανάστες από Συρία και Παλαιστίνη», συμπλήρωσε ενώ διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, και πως με την Τουρκία έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση τους τελευταίους 15 μήνες σε ό,τι αφορά συλλήψεις διακινητών.

Παράλληλα υπενθύμισε το αυστηρό το δόγμα της Ελλάδας και την επιτήρηση των συνόρων.

Ελληνοτουρκικά

Αναφερθείς στα ελληνοτουρκικά, είπε πως «είναι προφανές ότι μέσα στα χρόνια έχει αυξηθεί μια μαξιμαλιστική ρητορική της Τουρκίας με κλιμακούμενες επιθέσεις. υπάρχει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο τρόπος να τοι διαχειριστείς δεν είναι να αφορίζεις ούτε να πας σε πολεμική σύρραξη. Η απάντηση είναι να καθίσεις να συζητήσεις».

Αναφορικά με τη Γαλάζια Πατρίδα είπε πως δεν υφίσταται κανένα κυριαρχικό τύπου δικαίωμα στο Αιγαίο και πως στα βιβλία δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα.

ΑΟΖ

Για το ζήτημα της ΑΟΖ είπε πως το ερώτημα είναι θέλουμε να προχωρήσουμε τη συζήτηση, να δούμε αν υπάρχει ένας κοινός τόπος. «Αν δεν λυθεί το μέιζον ζήτημα που είναι οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, τα προβλήματα θα υπάρχουν πάντα. Οι συνθήκες είναι ώριμες».

Το βασικό είναι ότι η συζήτηση είναι δομημένη και επεξεργασμένη μέχρι την τελευταία της γραμμή, συνέχισε, τονίζοντας πως δεν έχουμε υπαναχωρήσει στις αξιώσεις που φέρει η χώρα μας.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διχάλα: Ή θα επιλέξουμε να παραμείνουμε σε αυτό το καθεστώς, δηλαδή να μπορέσουμε να έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο σταθερή θέση που θα αποφεύγει τους κλυδωνισμούς και τις αναταράξεις ή θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά και θα πιάσουμε τη συζήτηση η οποία αφορά τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης