ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ανδρουλάκης και Δούκας στον β' γύρο για την προεδρία - Ήττα στο «νήμα» για Γερουλάνο

Χάρης Δούκας και Νίκος Ανδρουλάκης

INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Βραδιά εκλογών... 2000 με εκείνη την ιστορική μάχη ανάμεσα στον Κώστα Σημίτη και τον Κώστα Καραμανλή, θύμισε το αποψινό «θρίλερ» στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Γιατί μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να «κλείδωσε» από νωρίς τη θέση του στον Β' γύρο, όμως Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος έδωσαν τη μάχη της σταγόνας για τη δεύτερη θέση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης με το περίπου 30% έπαψε να ανησυχεί για την πρωτιά, έστω και αν πάει στον Β' γύρο με σαφώς μονοψήφια διαφορά και όχι διψήφια που τον έδιναν οι δημοσκοπήσεις.

Ο νυν πρόεδρος κατέγραψε στην πραγματικότητα την επιτυχία στην απήχηση που έχει στην επαρχία που αποτέλεσε και το δυνατό του χαρτί.

«Είναι σπουδαία μέρα για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Ευχαριστώ τον κόσμο που μας γέμισε δύναμη. Ευχαριστώ τους συνυποψηφίους μου γιατί δίνουμε μια μάχη με ήθος. Το ΠΑΣΟΚ θα βγει ακόμη πιο ενωμένο, ακόμη πιο ισχυρό, ακόμη πιο περήφανο», είπε ο Ηρακλειώτης πρόεδρος.

Το «θρίλερ» της... μισής μονάδας

Αντίθετα, τα αστικά κέντρα ήταν εκείνα που έκριναν τη μάχη της δεύτερης θέσης με τον Χάρη Δούκα (21,38%) να επικρατεί οριακά του Παύλου Γερουλάνου (21,15%), οι οποίοι κονταροχτυπήθηκαν στα όρια του στατιστικού λάθους, με τους δύο υποψηφίους να χωρίζει περίπου μισή μονάδα ή αλλιώς περίπου 800 ψήφοι μέχρι και λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής (6/10).

Ο Χάρης Δούκας από τη Χαριλάου Τρικούπη περίπου στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας (7/10), είπε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για το ΠΑΣΟΚ. Ευχαριστώ από καρδιάς τα 300.000 μέλη, τους συνηποψήφιούς μου που γύρισαν την Ελλάδα για να δυναμώσουν την παράταξη και όσους με στήριξαν.

«Το 70% ζητάει αλλαγή ηγεσίας. Σας καλώ την επόμενη Κυριακή να κάνουμε την μεγάλη υπέρβαση για να αλλάξουμε τη χώρα», δήλωσε ο κ. Δούκας.

Τα αποτελέσματα στο 99,46%

Χαρακτηριστικά, στο 99,46% της ενσωμάτωσης των εκλογικών τμημάτων (είχαν απομείνει τέσσερα εκλογικά τμήματα) τα αποτελέσματα μέχρι και τη 1 τα ξημερώμτα είχαν ως εξής:

Νίκος Ανδρουλάκης: 29,71%
Χάρης Δούκας: 21,38%
Παύλος Γερουλάνος: 21,15%
Άννα Διαμαντοπούλου: 19,55%
Μιχάλης Κατρίνης: 5,90%
Νάντια Γιαννακοπούλου: 2,30%

Τελικά, και ενώ ο Δήμαρχος της Αθήνας δεν τα πήγε καλά στην Αττική (εκεί όπου σάρωσε ο κ. Γερουλάνος), ήταν εκείνος που τα κατάφερε και θα είναι αυτός που θα αντιμετωπίσει τον Ανδρουλάκη την επόμενη Κυριακή (13/10). Ο Παύλος Γερουλάνος έδειχνε να μειώνει ψήφο – ψήφο τη διαφορά, όμως το ντέρμπι κρίθηκε οριστικά με τον Χάρη Δούκα να βγάζει... άσο από το μανίκι στα μεγαλύτερα εκλογικά τμήματα της Αττικής.

«Δεν νομίζω ότι οι πολίτες θα κατευθυνθούν σε οποιαδήποτε κατεύθυνση», σχολίασε ο Παύλος Γερουλάνος λίγο πριν ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των εκλογών του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η απόφαση του κόσμου είναι απολύτως σεβαστή. Συγχαρητήρια σε Ανδρουλάκη και Δούκα. Ευχαριστώ και τους συνυποψηφιούς μου που ανέβασαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους 300.000 φίλους που μας ψήφισαν. Ευχαριστώ και όσους στήριξαν την υποψηφιότητα μας. Αύριο ξεκινά μια άλλη μέρα και εδώ είμαστε για να συνεχίσουμε το αγώνα. Δεν νομίζω ότι οι ψηφοφόροι μου, περιμένουν από μένα να τους πω ποιον να ψηφίσουν στον επόμενο γύρο. Η διαδικασία έκανε καλό στο ΠΑΣΟΚ και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο κ. Γερουλάνος.

Όχι πολύ μακριά από τους Χάρη Δούκα και Παύλος Γερουλάνο, έφτασε και η Άννα Διαμαντοπούλου που άντεξε στη μάχη και με το 19% πάλεψε στα ίσια. Μάλιστα, στα αξιοσημείωτα ότι ήταν δεύτερη σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

«Η σημερινή μέρα είναι αφετηρία για δημιουργική πορεία για το ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες μας δυνάμωσαν. Ευχαριστώ όσους πίστεψαν στην υποψηφιότητά μου. Πιστεύω βαθιά ότι την επόμενη μέρα θα δουλέψουμε για το ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά η κα Διαμαντοπούλου.

«Νίκη» του ΠΑΣΟΚ μέσω ντιμπέιτ

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σκιαγραφούσαν αργά το βράδυ ως μεγάλο νικητή, το ίδιο το κόμμα και αυτό ήταν ίσως το πιο σημαντικό εκλογικό και πολιτικό συμπέρασμα, έστω και αν δεν επιβεβαιώθηκε η υπεραισιόδοξη πρόβλεψη ορισμένων για συμμετοχή στις 400.000.

Πάνω από 300.000 μέλη και φίλοι του κόμματος (περίπου 30.000 περισσότεροι ψηφοφόροι σε σχέση με το 2021), πήραν μέρος στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Μάλιστα, την ίδια ώρα στέκονταν στις νέες εγγραφές μελών/φίλων του ΠΑΣΟΚ που ξεπερνούν τις 100.000. Ουσιαστικά, έλεγαν επιβεβαιώθηκε το κάλεσμα προς τους προοδευτικούς πολίτες να πάνε στην κάλπη.

Και εξηγούσαν οι επιτελείς από διάφορες τάσεις, ότι το ντιμπέιτ επέδρασε θετικά στον κόσμο, αφήνοντας μια πιο καθαρή εικόνα για τα στελέχη που διεκδικούν την ηγεσία και προσπαθούν να δώσουν μια νέα προοπτική. Σημειώνεται πως οι 302.000 αποτελεί νούμερο που ξεπερνά κατά πολύ το αντίστοιχο του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος, το 2021, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης επικράτησε τότε στον β' γύρο του Γιώργου Παπανδρέου.

Η επόμενη μέρα με το βλέμμα στην Κεντροαριστερά

Παράλληλα, στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το κόμμα θα καταφέρει από την επομένη κιόλας Κυριακή να αποτελέσει τον καταλύτη των εξελίξεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς, πιστεύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ευνοείται από την πολιτική φθορά της κυβέρνησης, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον, όμως, όποιος και αν είναι ο νικητής την επόμενη Κυριακή, στο ΠΑΣΟΚ, μιλούν ήδη για τη δημιουργία μιας νέας εσωκομματικής συνθήκης που θα εγγυηθεί τη διεύρυνση της επιρροής του κόμματος με την ταυτόχρονη δημιουργία ενός ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού πόλου απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης