ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η νέα ισορροπία δυνάμεων στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – «Στριμώχνουν» Κασσελάκη

Η νέα ισορροπία δυνάμεων στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – «Στριμώχνουν» Κασσελάκη

Νίνα Κασιμάτη, Παύλος Πολάκης και Νίκος Παππάς στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις 5 Οκτωβρίου, 2024

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS

Η νέα ισορροπία δυνάμεων στα κομματικά όργανα επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο (05/10) από την οποία αποχώρησαν οι «κασσελακικοί» καταγγέλλοντας τη διαδικασία.

Οι «87», επίσης, κλιμακώνουν την αντιπαράθεσή τους με τον Στέφανο Κασσελάκη ύστερα από την κίνηση του μέλους της Κ.Ε. σκηνοθέτη και πρώην βουλευτή, Θέμη Μουμουλίδη, να παραπεμφθεί ο έκπτωτος πρόεδρος στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Κατέθεσαν τις υπογραφές Κασσελάκης, Φαραντούρης Γκλέτσος

Την ίδια ώρα, τις απαραίτητες 30 υπογραφές μελών της Κ.Ε. για να είναι υποψήφιοι κατέθεσαν οι Στέφανος Κασσελάκης, Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος.

Ο έκπτωτος πρόεδρος κατέθεσε το συμβολικό αριθμό των 87, παραπέμποντας στην ομάδα που τον αμφισβήτησε έντονα, ο κ. Φαραντούρης 34 κι ο κ. Γκλέτσος 32.

Στις 8 Νοεμβρίου τελικά το συνέδριο

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε, επίσης, η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας και για τη μετάθεση της ημερομηνίας του συνεδρίου από την 1η Νοεμβρίου στις 8 με 10 Νοεμβρίου.

Η επίσημη αιτιολόγηση είναι πως δεν είχε βρεθεί χώρος, ωστόσο κασσελακικοί εκτιμούν πως αυτό έγινε προκειμένου να έχουν κατατεθεί πρώτα οι υποψηφιότητες (μέχρι τις 24 Οκτωβρίου) και μετά να γίνουν οι εκλογές των συνέδρων (2- 3 Νοεμβρίου) κι όχι το αντίστροφο όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Πιθανότερος χώρος διεξαγωγής του συνεδρίου είναι το κλειστό γήπεδο του Περιστερίου, ενώ οι κασσελακικοί διαμαρτύρονται και για την πρόταση το συνέδριο να είναι υβριδικό, οι περισσότεροι σύνεδροι δηλαδή να παρευρεθούν μέσω zoom.

Γιατί κατέθεσε τώρα το πόθεν έσχες του ο Κασσελάκης

Η κίνηση, εξάλλου, Κασσελάκη να καταθέσει το πόθεν έσχες του- σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το έγγραφο που είχε παρουσιάσει προεκλογικώς στη Θεσσαλονίκη- συνδέεται με απόπειρα από την πλευρά του να «κάψει» ένα θέμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό προεκλογικό επιχείρημα από την πλευρά των αντιπάλων του.

Όπως κι αν έχει, η ημερομηνία εκλογής προέδρου παραμένει ίδια- στις 24 Νοεμβρίου κι αν χρειαστεί β’ γύρος την 1η Δεκεμβρίου-, ενώ η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών θα είναι η 25η Οκτωβρίου.

«Προσβλητικές αναφορές δεν είναι αποδεκτές»

Από την άλλη, η Όλγα Γεροβασίλη κι άλλα μέλη της Κ.Ε. αμφισβήτησαν τη δυνατότητα να κατατίθενται υποψηφιότητες δι’ αντιπροσώπου, όπως έκανε ο κ. Κασσελάκης μέσω της Θεοδώρας Τζάκρη, ενώ πέρασε και προσθήκη στο κείμενο της πολιτικής απόφασης που φωτογραφίζει τον καθαιρεθέντα πρόεδρο με πρωτοβουλία των Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιάννη Μπουλέκου.

«Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση τόσο του τέταρτου συνεδρίου όσο και της Κ.Ε. του κόμματός μας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν διαπλοκής, αλλά αίτημα των προοδευτικών κι αριστερών δυνάμεων της χώρας. Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος», αναφέρει η προσθήκη.

Η κυρία Γεροβασίλη, εξάλλου, σημείωσε με νόημα πως προϋπόθεση για να γίνει αποδεκτή η οποιαδήποτε υποψηφιότητα είναι κι ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.

Το σκεπτικό της τροπολογίας Χατζησωκράτη για την εκλογή της ΚΕ

Την ίδια ώρα, πέρασε η τροπολογία του Δημήτρη Χατζησωκράτη για μετάθεση της ημερομηνίας εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής από τις 24 Νοεμβρίου στις 19 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό Χατζησωκράτη, δεν υπάρχει καμία μομφή προς την Κ.Ε., που έχει εκλεγεί με τριετή θητεία μέχρι το Μάιο του 2022 κι επομένως μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται μέχρι την εκπνοή της εντολής της.

Άλλωστε, η Κ.Ε. είχε αποφασίσει πέρυσι την εκλογή προέδρου χωρίς την ταυτόχρονη εκλογή του οργάνου.

Το δεύτερο επιχείρημα σχετίζεται με το ότι δεν ήταν σκόπιμο για την πορεία του κόμματος να εκλεγούν τα μέλη της Κ.Ε. μόνο με βάση ή υπερκαθοριζόμενα από τη στάση τους απέναντι στο κύριο θέμα που θα απασχολήσει το έκτακτο συνέδριο, την επιλογή προέδρου, καθώς και να υπάρχει χρόνος να σκεφτούν με νηφαλιότητα για το αν θα εκλεγεί από τη βάση ή με άλλους τρόπους.

Από την άλλη, οι κασσελακικοί υποστηρίζουν πως είναι αντικαταστατικό να μην γίνουν ταυτοχρόνως οι εκλογές για πρόεδρο και Κ.Ε.

«Γκρίνια» κασσελακικών και για το μέτρο της εκλογής συνέδρων

Παραλλήλως, την αντίδραση των κασσελακικών προκάλεσε και το μέτρο της εκλογής των συνέδρων, το οποίο θα έχει τρεις διαβαθμίσεις (1 προς 40, 1 προς 50, 1 προς 60) αναλόγως της συμμετοχής στη διαδικασία σε κάθε Οργάνωση Μελών κι όχι ένα κι ενιαίο.

Το επιχείρημα είναι πως με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί ο αριθμός των συνέδρων από 4.000 σε πολύ λιγότερους.