ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίαση ΣΥΡΙΖΑ: Με την διαγραφή Κασσελάκη «φλερτάρουν» οι «87» - Ψυχραιμία ζητά ο Παππάς

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τις διαθέσεις των «87» που φλερτάρουν με την διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη, φωτογραφίζει τροπολογία η οποία θέτει εκτός κόμματος «όποιον θεωρεί τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος προϊόν διαπλοκής» και η οποία έγινε τελικά αποδεκτή στην συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου.

Την τροπολογία κατέθεσε πριν λίγο ο Γιάννης Μπουλέκος, μέλος των «87» και της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να συμπεριληφθεί στην απόφαση της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία: «Η συνεργασία των προοδευτικών και η ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης είναι ομόφωνες αποφάσεις τόσο του 4ου Συνεδρίου αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι Συλλογικές αποφάσεις του κόμματος δεν είναι προϊόν της διαπλοκής ούτε οι σύντροφοι που τις ψήφισαν είναι υπομείνουμενοι από την διαπλοκή.

Το σχέδιο της διαπλοκής είναι να παραμείνει στη διακυβέρνηση του τόπου ο Μητσοτάκης μέχρι το 2031. Άρα το σχέδιο της διαπλοκής το υπηρετεί αυτός που υπονομεύει την ενιαία έκφραση των προοδευτικών δυνάμεων.

Εν κατακλείδι οποίος θεωρεί τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος προϊόν διαπλοκής δεν μπορεί να είναι μέλος του κόμματος και σίγουρα δεν μπορεί να έχει θέση ευθύνης σε αυτό.

Η τροπολογία προσθήκη- πρόταση Θεοχαροπουλου, Ζαχαριάδη και Μπουλέκου έγινε αποδεκτή με ευρεία πλειοψηφία:

«Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση τόσο του 4ου συνεδριου όσο και της Κ.Ε. του κόμματος μας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν διαπλοκής αλλά αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας».

«Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματιζουν την ενότητα του κόμματος», αναφέρεται.

Παράλληλα, πέρασε και η τροπολογία Χατζησωκράτη για μετάθεση της ημερομηνίας εκλογής της ΚΕ, ενώ δεκτή από τα μέλη έγινε και η μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής του συνεδρίου.

Κατόπιν τούτου, μετακινείται η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου στις 8-10/11, ενώ παραμείνουν ως έχουν οι ημερομηνίες για την κατάθεση των τυπικών εγγράφων των υποψηφιοτήτων (24/10) και η ημερομηνία εκλογής Προέδρου (24/11).

Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών θα είναι σε αυτό το πλαίσιο 25/10 και η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 2-3/11.

Παραπομπή Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας ζήτησε ο Μουμουλίδης

Την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, έχει ζητήσει και ο πρώην βουλευτής και μέλος της ΚΕ Θέμης Μουμουλίδης, με επιστολή του προς την Επιτροπή, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Στην από την 1η Οκτωβρίου μακροσκελή επιστολή του προς την Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όποιος βλάπτει το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση σε αυτόν.

Όποιος καθυβρίζει την ιστορία και συντρόφους του δεν έχει θέση σε αυτόν. Όποιος διχάζει με τοξικό λόγο αρνούμενος την πολιτική αντιπαράθεση δεν έχει θέση στο ΣΥΡΙΖΑ». Αναφέρει επίσης, ότι «οι καθαρές και υπεύθυνες πολιτικές επιλογές και οι καθαρές λύσεις είναι μονόδρομος».

Ψυχραιμία ζητά ο Νίκος Παππάς: «Έχουμε πλέον επίσημα υποψηφιότητες»

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς συνέστησε ψυχραιμία, λέγοντας πως πλέον έχουν κατατεθεί επίσημα οι υποψηφιότητες για τις οποίες οι φίλοι του κόμματος περιμένουν να ακούσουν πως θα ενώσουν το κόμμα.

«Πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία. Πλέον έχουμε υποψήφιους προέδρους έχουμε επίσημα κατατεθειμένες υποψηφιότητες και από τους υποψηφίους. Όλοι μας και όλος ο κόσμος που παρακολουθεί το ΣΥΡΙΖΑ όλος ο προοδευτικός κόσμος περιμένει να ακούσει πώς θα ενώσουν το κόμμα και πώς θα εφαρμόσουν τις συλλογική μας απόφαση για τη συγκρότηση μίας μεγάλης εκλογικής προοδευτικής συμμαχίας. Εκεί είναι τα πολιτικά επίδικα και πρέπει αυτή η συζήτηση να γίνει δημόσια και όσες φορές χρειαστεί».

Κατέθεσε την υποψηφιότητα του, μέσω Τζάκρη, ο Στέφανος Κασσελάκης

Νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης, κατέθεσε τελικά, πιεζόμενος και από τις εξελίξεις, την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της Θοεδώρας Τζάκρη, καθώς ο ίδιος δεν ήταν παρών.

Η υποψηφιότητα συνοδεύεται από 87 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αριθμός που σύμφωνα με τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη είναι συμβολικός, «όσοι και αυτοί που τον ανέτρεψαν». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επίσης πως «ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν το καινούργιο να γεννηθεί. Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν την κοινωνία να εκλέξει παμψηφεί τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, από την πρώτη Κυριακή».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη, που κάλεσε την Θεοδώρα Τζάκρη «να ανακαλέσει τις εμπρηστικές της δηλώσεις», ενώ υποστήριξε ότι υποψηφιότητα μέσω αντιπροσώπου δεν είναι δυνατή.

Αμέσως μετά αποχώρησαν από τη συνεδρίαση τα μέλη που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, καταγγέλοντας τη διαδικασία.

Νωρίτερα δημιουργήθηκε ένταση στην συνεδρίαση , με αφορμή την απόφαση του προεδρείου να δοθεί ο λόγος στους υποψήφιους προέδρους, με δεδομένη την απουσία Κασσελάκη.

Μέλη της ΚΕ, όπως ο Θανάσης Οικονόμου και η Μαρία Καλουδιωτη, μάλιστα ζήτησαν να λάβουν το λόγο ως υποψήφιοι πρόεδροι. Από την αίθουσα αποχώρησαν προσωρινά τα κασσελακικα μέλη της ΚΕ διαμαρτυρομενα για τη διαδικασία ομιλιών των υποψηφίων προέδρων χωρίς να έχει καταθέσει επισήμως κανείς άλλος πέρα από τον Παύλο Πολάκη.

Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο οποίος ανέφερε ότι «κανένας που πληροί τις προϋποθέσεις δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία» και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι θα αναπτύξουν τις θέσεις τους γύρω από τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Αν και πως θα υπηρετήσουν τη συλλογικά διατυπωμένη θέση για προοδευτική εκλογική συνεργασία. Αν και πως θα ενώσουν το κόμμα. Αν και πως θα προχωρήσουν τον μετασχηματισμό. Αυτά πρέπει να συζητηθούν με δημόσιο και οργανωμένο τρόπο (ντιμπέιτ). Ανοιχτά, ενώπιον του λαού. Και μία και δύο και τρεις φορές. Με την εγγύηση του κόμματος».

Θεοχαρόπουλος: «Η τοξικότητα πλέον έχει ονοματεπώνυμο, Στέφανος Κασσελάκης»

Σκληρή γλώσσα κατά του Στέφανου Κασσελάκη, χρησιμοποίησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά την τοποθέτηση του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το σχέδιο πολιτικής απόφασης είναι ένα κείμενο που είναι προωθητικό και πολιτικά και προγραμματικά. Δυστυχώς δεν το υποστηρίζει όπως φαίνεται ο πρώην πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης με βάση όσα υποστήριξε στο βίντεο χθες (για προοδευτικό χώρο, διαπλοκή κ.ά)», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες.

Σημείωσε ότι «προσβλητικές αναφορές για πραξικοπήματα, εκτροπές, χούντες, διαπλοκές δεν έχουν καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι δυνατόν να ακούγονται εδώ». Κατά πληροφορίες, ο ίδιος μαζί με τον Κώστα Ζαχαριάδη κατέθεσαν τροπολογία για το ζήτημα των προσβλητικών αναφορών αυτών προκειμένου να συμπεριληφθεί στην απόφαση της ΚΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι «η τοξικότητα πλέον έχει ονοματεπώνυμο: Στέφανος Κασσελάκης. Κατηγορεί για διαπλοκή το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αγωνισθεί απέναντι στη διαπλοκή και έχουν πολεμηθεί από την διαπλοκή. Ντροπή».

«Ακούστηκαν και σήμερα κατηγορίες ότι δεν είναι δημοκρατικό το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Είναι δυνατόν; Ο μόνος που το αμφισβήτησε εμπράκτως με τις πράξεις του αυτό είναι ο Στέφανος Κασσελάκης που είχε προχωρήσει σε τακτικές δολοφονίας χαρακτήρων, στοχοποίηση, κατασκευή εσωτερικών εχθρών κ.α. Κατηγορεί ο Στέφανος Κασσελάκης την Κ.Ε. για τις αποφάσεις της, η οποία ήταν η ίδια μέχρι το καλοκαίρι που ψήφιζε τις προτάσεις του ίδιου. Όταν τον καταψήφισε έγινε απονομιμοποιημένη! Τέτοια αντίληψη περί Δημοκρατίας», είπε.

Υποστήριξε ότι «όλα αυτά δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα συλλογικά από το κόμμα», προτείνοντας «για αυτό να αποφασίσουμε σήμερα τα εξής με προσθήκη στην σημερινή απόφαση: ‘Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής, είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος, προσβάλλουν την προσωπικότητα των μελών και είναι αντίθετες με τις καταστατικές και θεμελιώδεις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία'».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ οφείλει και θα προχωρήσει μπροστά», προσθέτοντας ότι «η βάση θα καταψηφίσει τον Στέφανο Κασσελάκη και θα εκλέξει νέα ηγεσία. Μακριά από την τοξικότητα και την εσωστρέφεια. Και με δύο στόχους την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και την απεύθυνση για μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία».

Μετάθεση ημερομηνίας του συνεδρίου

Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε να προτείνει την μετάθεση της διεξαγωγής του συνεδρίου για τις 8-11 Νοεμβρίου.

Το συνέδριο μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα γιατί δεν βρισκόταν χωρος για τις 1- 3 Νοεμβρίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Πιθανότεροι χώροι τέλεσης είναι το κλειστό γήπεδο του Περιστερίου και το ξενοδοχείο Ιντερκοντινενταλ. Έγινε σχετική ενημέρωση από τον γενικό διευθυντή του κόμματος, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, όπως πληροφορείται το CNN Greece, πριν ληφθεί η σχετική εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή.

Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών θα είναι η 25η Οκτωβρίου και η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 2 και 3 Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης