ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Τριπλασιάσαμε τις μονάδες δασοκομάντος - Προχωράμε σε εκατοντάδες νέες προσλήψεις

Κικίλιας: Τριπλασιάσαμε τις μονάδες δασοκομάντος - Προχωράμε σε εκατοντάδες νέες προσλήψεις

Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας

EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)

«Οι πυροσβέστες θα ξεπεράσουν τους 15.000 και με τους 2.500 εποχικούς θα φτάσουν τελικά να είναι 17.000 – 18.000 στην επόμενη αντιπυρική περίοδο», τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος σε νέες προσλήψεις δασοκόμων και πυροσβεστών.

Μιλώντας σε εκπομπή του ERTNews ο υπουργός επεσήμανε πως «είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που γίνονται προσλήψεις μέσα στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους. Είχα τη χαρά να το παραλάβω από την προηγούμενη προηγούμενο υπουργό και την προηγούμενη διοίκηση, να πάρουμε πέρυσι 700 και άλλους 300 φέτος».

Οπως είπε χαρακτηριστικά «έχουμε πάρει λοιπόν 1.300 από τους εποχικούς πυροσβέστες που είχαμε κατ’ αρχάς ως προσλήψεις από το 2009 παραλάβει με τις διαδικασίες αυτές. Τους μετατρέψαμε σε επταετούς, δηλαδή σε δασοκομάντος και θα συνεχίσουμε έτσι 830 προσλήψεις φέτος. Εμείς παραλάβαμε από το 2009 μέχρι το 2021, τελικά ήταν κάπου 3.100 πυροσβέστες (…)».

Για την Αμαλιάδα και το Γεράκι

Για την πυρκαγιά στην Αμαλιάδα, αλλά και τις πυρκαγιές της τελευταίας περιόδου, ανέφερε:
«Είχαμε νέα έναρξη πυρκαγιών από το πρωί μέχρι το βράδυ σε διαφορετικά σημεία. Είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει.

Η ΔΑΕ, η ειδική υπηρεσία της Πυροσβεστικής, το διερευνά όπως και η Ελληνική Αστυνομία. Είχαμε νοτιάδες 5, 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Σε μια δύσκολη μέρα όμως δεν δικαιολογούνται τόσες πολλές ενάρξεις πυρκαγιών σε αυτό το χρονικό διάστημα σε αυτή την περιοχή. Όπως πάντα θα αφήσω τις υπηρεσίες μας να κάνουν την έρευνά τους και θα πράξουμε τα δέοντα. Στο Γεράκι ήταν η πιο δύσκολη πυρκαγιά (…)

Πάνω από 4.700 πυρκαγιές

«Έχουμε πάνω από 4.700 ενάρξεις πυρκαγιών φέτος την αντιπυρική περίοδο. Είναι ένας τεράστιος αριθμός και δώσαμε τεράστιες μάχες όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε ένα προφανώς άλλο σκηνικό, με ένα νέο δόγμα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, τα drones, τα ελικόπτερα και αεροσκάφη για τις περιπολίες.

Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά τους συμπολίτες μας. Καθάρισαν 850.000 οικόπεδα, μπήκε ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ και έκαναν ζώνες και λειτούργησαν μέσα στα δάση, όπως και οι δασάρχες μας (…)

Νομίζω παρουσιάσαμε πολλά και διαφορετικά πράγματα για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας και αυτό επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό φέτος. Να πω για μια ακόμη φορά ότι είμαστε 24% κάτω από το μέσο όρο των καμένων εκτάσεων της τελευταίας 20ετίας, παρόλο που οι μετεωρολογικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε είναι οι χειρότερες των τελευταίων 40 χρόνων.

Ήταν ο χειρότερος Μάιος που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας από πλευράς θερμοκρασιών (…)».

Για την Αττική

Για τη μεγάλη πυρκαγιά το καλοκαίρι στην Αττική, ανέφερε: «Φέραμε όλα αυτά τα όπλα στη φαρέτρα μας φέτος, που ήταν μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις δασικές πυρκαγιές. Και πάλι προσπαθούμε να κάνουμε ακόμα παραπάνω πράγματα.

Για τη δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα, θέλω να πω ότι οι συνθήκες ήταν πάρα πάρα πολύ δύσκολες: 8 μποφόρ, 9 μποφόρ, ριπές 10 μποφόρ, μέσα σε χαράδρες και στα βουνά.

Έπρεπε να υπερασπιστούμε όλες αυτές τις περιοχές: το Βαρνάβα, τη Νέα Μάκρη, το Μαραθώνα, το Διόνυσο, τη Σταμάτα, το Διόνυσο. Δεν θα μπορούσε να εγκαταλειφθούν όλοι οι άνθρωποι αυτοί σε καμία των περιπτώσεων (…) Ευχαριστώ όλους τους εθελοντές σε όλη την Ελλάδα για όλη την προσπάθεια την οποία έχουν κάνει».

Για τον τραυματισμό του δασοκομάντο

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στον σοβαρό τραυματισμό ενός νεαρού δασοκομάντο, λέγοντας:

«Με ένα σοβαρό τραυματισμό, με διπλό κάταγμα, εξωτερικό ανοικτή πληγή, κάταγμα στο πόδι. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Πύργου και μετά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου».

Αργότερα το πρωί του Σαββάτου (5/10) έγινε γνωστό πως ο ίδιος νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία και αμέσως μετά σε χειρουργική επέμβαση, η οποία, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, πήγε καλά.