ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «καρφιά» Μητσοτάκη από τη Ρηγίλλης, οι ηχηρές απουσίες, το χειροκρότημα και τα πηγαδάκια

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Το «πάρτι» για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας (4 Οκτωβρίου του 1974) τα είχε όλα, «καρφιά» για τις απουσίες των πρώην Πρωθυπουργών, ύμνους για το έργο τους, απαντήσεις σε όσους θέλουν να «γείρουν» την παράταξη στα δεξιά με αποφθέγματα του Εθνάρχη, παρουσίες ανησυχούντων Βουλευτών, τραγούδια αλλά και υποσχέσεις για τρίτη συνεχόμενη θητεία…

Το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να προχωρήσει σε μία κίνηση ενότητας οργανώνοντας ένα street πάρτι στο ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης 18, στο πρώτο σπίτι του κόμματος που διάλεξε ο ιδρυτής της, Κωνσταντίνος Καραμανλής με στόχο να τιμήσει τα απλά μέλη του κόμματος και να φέρει πιο κοντά την κοινοβουλευτική ομάδα με τους Υπουργούς και τα στελέχη του Μαξίμου καθώς η επιχείρηση ζύμωσης με τους Βουλευτές που αισθάνονται παραμελημενοι είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Απόντες τρεις πρώην Πρόεδροι της ΝΔ

Το μυαλό όλων όμως ήταν στις ηχηρές απουσίες όλων των εν ζωή πρώην Προέδρων του κόμματος. Ήδη από το μεσημέρι είχε γίνει γνωστό πως οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας δεν θα έδιναν τελικά το παρών και αυτό παρά το προσωπικό τηλεφώνημα που δέχθηκαν τη Δευτέρα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Όχι, όχι, όχι» έλεγε χαρακτηριστικά άνθρωπος από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά όταν ρωτήθηκε το πρωί της Παρασκευής αν θα πάει τελικά ο κ. Σαμαράς. «Τελικά δεν θα πάει, επικοινωνήσαμε με το γραφείο της Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής», έλεγαν από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή. Είναι ξεκάθαρο πως ακόμη και η διαρροή αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας σε εφημερίδα είχε ενοχλήσει τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς.

Αν και το κλίμα ήταν πανηγυρικό δεν έλειπαν λοιπόν χθες το βράδυ και οι στιγμές αμηχανίας. Το βίντεο με ιστορικές στιγμές του κόμματος που έπαιξε πριν την ομιλία Μητσοτάκη έδειχνε αποσπάσματα από τις Κυβερνήσεις Σαμαρά και Καραμανλή με δυναμικά τους αποφθέγματα. Είναι σίγουρο πως αν οι δύο πρώην Πρόεδροι ήταν εκεί θα εισέπρατταν ηχηρό χειροκρότημα.

Αντιθέτως το χειροκρότημα ήρθε λίγο αργότερα με μία αναφορά του Πρωθυπουργού στο επίδικο.

Ας σημειωθεί πως από την εκδήλωση έλειπε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, έλειπε βέβαια σημείωναν κάποιοι και από τη φετινή ΔΕΘ.

Το «καρφί» Μητσοτάκη στους απόντες

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους πρώην ηγέτες της παράταξης, μίλησε για τις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για την ευγένεια του Γεωργίου Ράλλη, για το σφρίγος του Ευάγγελου Αβέρωφ, για την αλήθεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για την ορμή του Μιλτιάδη Έβερτ, για τη συνέπεια του Κώστα Καραμανλή, για το αίσθημα ευθύνης του Αντώνη Σαμαρά και τη μαχητικότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Σήμερα σας ζητώ να τιμήσουμε όλους τους αρχηγούς μας. Όλους, παρόντες και απόντες», σημείωσε ο Πρωθυπουργός για να λάβει το δυνατό χειροκρότημα των φίλων του κόμματος.

«Εγώ έκανα το καθήκον μου. Τους κάλεσα προσωπικά», είχε δηλώσει νωρίτερα στο Mega ο Πρωθυπουργός.

Απάντηση στα «δεξιά» με Κωνσταντίνο Καραμανλή

Δείχνοντας προς την κριτική που έχει εισπράξει από την πλευρά Σαμαρά κυρίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε εμμέσως προς όσους θέλουν η ΝΔ να “στρίψει το τιμόνι” με ένα απόσπασμα από μία μέχρι πρότινος αδημοσίευτη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Εγώ δεν υπήρξα ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος, ούτε αριστερός. Υπήρξα ανεπηρέαστος από δογματισμούς, ώστε να επιλέγω κάθε φορά τη λύση η οποία συμφέρει τον τόπο μου». Προσέξτε πόσο επίκαιρα είναι αυτά τα λόγια, γιατί ο ιδρυτής μας δημιούργησε ένα κόμμα αξιών και όχι άκαμπτων ιδεολογιών υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας πως και ο ίδιος ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λοιπόν η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι η καλύτερη απάντηση στους λίγους όπως είπε που θέλουν «μία περιχαρακωμένη παράταξη, μια παράταξη κλειστή, μια παράταξη συμπλεγματική και τελικά ηττοπαθή. Οι παρωπίδες μπορεί να μετατρέπονται και σε αλυσίδες».

Τα πηγαδάκια και οι παρουσίες Βουλευτών και Υπουργών

Βασικό θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια ήταν φυσικά οι απουσίες των δύο πρώην Προέδρων. Για πολλούς ανεξήγητη κίνηση καθώς όπως έλεγαν η εκδήλωση ήταν για το κόμμα στο πιο ιστορικό κτίριο του…

Οι Υπουργοί κατά συντριπτική πλειοψηφία έδωσαν το παρών σε ιδιαίτερα καλή διάθεση, αγκάλιασαν πολλά μέλη και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.

Από την Κοινοβουλευτική ομάδα υπήρξε επίσης μεγάλη συμμετοχή. Ξεχωρίζει η παρουσία Βουλευτών που υπέγραψαν τις τελευταίες ερωτήσεις προς Υπουργούς. Όπως του Νικήτα Κακλαμάνη, του Γιάννη Ανδριανού, του Χρήστου Μπουκώρου, της Άννας Καραμανλή και του Βασίλη Γιόγιακα.

Το παρόν έδωσε ο νέος Έλληνας Επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Ας σημειωθεί πως παρών ήταν και ο Λευτέρης Αυγενάκης σε αυτή την κομματική εκδήλωση.

Ο χρησμός για τις τρεις θητείες

Ερωτήματα προκάλεσε στο κοινό η αναφορά του Πρωθυπουργού στον στόχο για τις τρεις συνεχόμενες θητείες.

«Όπως η ΝΔ μας χάρισε κατακτήσεις και χαρές επί πέντε δεκαετίες, έτσι να της χαρίσουμε και εμείς τρεις συνεχόμενες κυβερνητικές θητείες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός με πολλούς να αναρωτιούνται αν με έμμεσο τρόπο δήλωσε πως θα διεκδικήσει το 2027 και πάλι την Πρωθυπουργία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης